Infofinanciar > Educație financiară > Crizele economice nu pot fi evitate. Cu ce sfaturi vin bancherii pentru cei care au credite
Educație financiară

Crizele economice nu pot fi evitate. Cu ce sfaturi vin bancherii pentru cei care au credite

Credite bănci, Sursă foto: Accept România
FOTO: Accept Romania

Odată la o perioadă de timp, sistemul economic este lovit de crizele financiare. Se pare că acest lucru este inevitabil, iar principala sursă de informații este dată de experiența anilor trecuți. Cu un război aflat în desfășurare la granițele României și în vremuri financiare tulburi, educația financiară poate da direcțiile de acțiune ale unui popor, fie alege să prospere, fie alege să fie sărac.

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), pornind de la această premisă a inițiat un demers cu scopul de informa consumatorii serviciilor financiare cu privire la relația acestora cu băncile dar și cu propriile finanțe.

Inflația va scădea în a doua parte a anului

În ceea ce privește rata inflației, abia în  a doua parte a anului este posibil să se producă fapt ce va avea o influență pozitivă asupra costurilor pentru clienții care contractat credite cu dobândă variabilă.

„Scăderea inflației, așteptată în a doua parte a anului, ar avea un impact pozitiv asupra costurilor pe care le au clienții băncilor, în special cei care au contractat în trecut credite cu dobândă variabilă. Chiar dacă avem semnale că s-a oprit creșterea abruptă a inflației și dobânzilor, trebuie să rămânem atenți și echilibrați. Optimismul trebuie dozat bine!

Odată cu scăderea inflației, crește apetitul de a lua credite noi. Important este să luăm cea mai înțeleaptă decizie pentru finanțele noastre și ale familiei, inclusiv în perioadele în care suntem optimiști și încrezători”, a declarat Dana Dima, vicepreședinte al Băncii Comerciale Române. Reprezentantul BCR atrage atenția asupra faptului că mai bine de 85% din creditele imobiliare au dobândă fixă, în timp ce creditele de consum sunt acordate într-o proporție de 100% cu dobândă fixă.

„Noi am început să construim un model preventiv încă de acum 10 ani. Am promovat în anii trecuți creditele în lei și cele cu dobândă fixă, iar rezultatele s-au văzut în perioada aceasta cu fluctuații foarte mari. Mulți dintre clienții noștri au fost protejați prin dobânzile fixe și de faptul că moneda națională a rămas stabilă. Peste 85% din producția de credite imobiliare, produsul standard al Băncii Comerciale Române, este acordată cu dobândă fixă, iar creditele de consum sunt acordate 100% cu dobândă fixă. Ne-a fost greu să explicăm acum ceva timp de ce o dobândă fixă poate sprijini, mai ales în momente de volatilitate, dar astăzi putem să vorbim despre un portofoliu sănătos”, a adăugat Dana Dima.

Dobândă fixă și inflație ridicată

Deși sunt foarte rar întâlnite situațiile în care băncile ies în pierdere, acest lucru nu este imposibil. De exemplu, Florin Dănescu, Președinte executiv Asociația Română a Băncilor, a precizat că dobânda fixă în perioade de turbulențe și inflație ridicată este un noroc pe care nu-l poți întâlni la infinit. În aceste situații, când  inflația este uriașă, banca este cea care suportă diferența dintre inflație și dobânda aferentă, însă acest scenariu este puțin probabil să se repete .

„Să ai o dobândă fixă bună în perioade de turbulențe și inflație ridicată este un noroc cu care nu te poți întâlni la infinit. Când mi-am cumpărat primul apartament, cu dobândă fixă de 15% pentru tinerii căsătoriți și inflația era 160%, am reușit să-mi achit creditul în doi ani, din două salarii care nu erau deloc mari. Banca a pierdut atunci diferența dintre inflație și dobânda mea, însă acest scenariu este puțin probabil să se repete. Băncile trebuie să-și ia măsuri de siguranță deoarece au răspundere față de depozitele populației și companiilor, dar și față de alte industrii.

Acum există instrumente care ne pot corecta o decizie relativ greșită la început. Dacă iei un credit cu dobândă variabilă acum și constați pe pielea ta că nu este cel mai bine, poți să te refinanțezi sau să cauți un produs cu dobândă fixă. În concluzie, poți să schimbi, să discuți cu banca, să negociezi în cadrul CSALB. Sunt multe variante de rezolvare a problemelor, nu rămâi imobil în 20 de ani de credit”, a precizat Florin Dănescu.

Crizele economice nu pot fi evitate

În privința crizelor economice, datorită experienței din trecut sistemul bancar va face față mult mai bine, iar rolul CSALB poate fi asimilat cu cel al unui amortizor de șocuri. Principalul motiv, spune Radu Rizoiu, conciliator onorific CSALB, constă în faptul că atât banca cât și consumatorul se așază la masă pentru soluționare problemelor apărute.

Concret „ În ziua de astăzi, dacă se va ajunge la o nouă criză financiară, sistemul bancar este mai bine pregătit. Rolul CSALB poate fi de amortizor al șocurilor unei eventuale crize, pentru că a creat cadrul în care consumatorul și banca stau la aceeași masă și caută împreună soluții la problemele apărute în relația lor contractuală. În plus, sistemul bancar este mai stabil. În momentul în care o bancă ar fi supusă unor proceduri de redresare, un întreg etaj în BNR este gata să intervină. Sunt oameni care se pregătesc de câțiva ani pentru eventuale situații de criză financiară, la solicitarea Uniunii Europene”, a declarat consilierul onorific.

Pe de altă parte, crizele nu pot fi evitate, iar cea din 2008 a luat pe nepregătite întregul sistem bancar, care, în cele din urmă s-a redresat și au găsit surse suplimentare pentru a face față unei alte potențiale crize.

„Ciclicitatea crizelor economice nu poate fi evitată. Nici comunismul nu a putut face asta, deși planificarea urma doar traiectorii ascendente. Ce putem noi face este să limităm amplitudinea. Adevărul este că în 2008 criza financiară a găsit băncile nepregătite, potrivit adevarul.ro.

Tocmai de aceea s-a lucrat la o reglementare care să oblige băncile ca în anii buni să se gândească deja la anii răi și să-și pună deoparte resurse cu care să gestioneze o eventuală situație de criză. Rămâne de văzut dacă protecțiile legislative impuse băncilor fac sau nu față”, a explicat Radu Rizoiu fondator Bancherul.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.