Infofinanciar > Info > Criza vine, banca merge înainte! Profit de aproape 2 miliarde de lei pentru instituțiile bancare din țară
Info

Criza vine, banca merge înainte! Profit de aproape 2 miliarde de lei pentru instituțiile bancare din țară

profit - sursa foto- bankingnews.ro
Sursa foto- bankingnews.ro

Sectorul bancar din România este în creștere. Primul trimestru din anul 2022 a fost încehiat cu un profit net mai mare decât cel din aceeași perioadă a anului 2021, dar și decât cel din ultimul trimestru al anului trecut.

Totuși, activele nete au stagnat, rata creditelor neperformante a continuat procesul ușor de scădere. Solvabilitatea a ajuns la al cincelea trimestru la rând în care se înregistrează scăderi, chiar dacă se menține la un nivel ridicat.

Cu cât a crescut profitul băncilor

Băncile au înregistrat o creștere a profitului net de 1.96 miliarde de lei în primele trei luni din anul 2022, fiind cu 2.5% mai mare decât primul și al patrulea trimestru din 2021, conform unor calcule realizate de cei de la Profit.ro, pe baza informațiilor de la BNR.

Activele sunt aproape la același nivel ca la finalul anului 2021, crescând cu 0.3 %, dar sunt mai mari cu 11.6% decât nivelul din luna martie a anului trecut, ajungând la 641.8 miliarde de lei.

Randamentul activelor a înregistrat o scădere de la 1.33% cât era în martie 2021 și 1.36% cât era la finalul anului trecut, la 1.22%. Astfel, a venit sub media din ultimele șase luni de 1.37%. Randamentul capitalurilor a rămas peste nivelul din martie 2021, fiind de 12.15%, dar se află sub cel de la finalul anului precedent, moment la care era de 13.28%. În acești cinci ani, rentabilitatea capitalurilor a fost ridicată, raportat la contextul istoric, dar nu a atins nivelul de dinainte de criza financiară din 2008-2009.

Rata creditelor neperformante a scăzut în continuare, cu doar 4 puncte de bază față de finalul anului 2021, ajungând la 3.31%. Comparativ cu luna martie a anului trecut, diferența este mai mare, de 63 de puncte de bază.

Solvabilitatea băncilor a scăzut și ea cu aproximativ 3.3% față de luna martie din 2021, ajungând la 21.37%. Rămâne pete nivelul minim de 10-12%, depinzând de bancă dar și peste media pe termen lung. Această rată a scăzut din două motive: băncile au reluat plata dividendelor către acționari după ce interdcițiile din perioada pandemiei au expirat și pentru că titlurile de stat au trecut printr-un proces de reevaluare cu impact negativ în baza de capital a băncilor.

Raportul de tip credite/depozite a crescut pentru al cincilea semestru consecutiv, ajungând la 70.4% după un prag minim de 66%. Acest lucru arată faptul că băncile găsesc mai multe șanse pentru plasarea resurselor pe care le atrag de la clienți.

Cum s-au descurcat mariile bănci din țară

Dacă ne raportăm la sitauția instituților de profil mari din România, Banca Transilvani a avut un profit net de 307.5 milioane de lei în primul trimestru, o scădere de 47% față de același moment din 2021. La nivel de grup, BCR a înregistrat un profit net de 477.5 milioane de lei, având o creștere de 12.5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

ING Bank a raportat un profit net de 276 de milioane de lei, fiind vorba mai precis de 67%. Unicredit Bank a avut o creștere a profitului net de 74%, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. Pracitc, este vorba de suma de 344 de milioane de lei.

BRD a terminat primul trimestru cu un profit net în cuantum de 263 de milioane de lei, practic, o creștere de 18% față de perioada similară din 2021.