Infofinanciar > Info > Ce face Ion Țiriac? Bani! Cât a câștigat în ultimul an și ce planuri de viitor are pentru afacerile sale
Info

Ce face Ion Țiriac? Bani! Cât a câștigat în ultimul an și ce planuri de viitor are pentru afacerile sale

Ion Tiriac - sursa foto - stirileprotv.ro
Sursa foto - stirileprotv.ro

Ion Țiriac este unul dintre cei mai mari antreprenori din România, acesta construindu-și „împărăția” de afaceri în cei 30 de ani de capitalism. Domeniile în care acesta are business-uri sunt următoarele: industria financiar-bancară, asigurări, auto sau real estate.

Planurile de viitor ale lui Ion Țiriac și tranzacțiile recent încheiate

Totuși, în ultimii câțiva ani, acesta a fost parte a mai multor tranzacții în care, fostul jucător de tenis, a vâdnut terenuri, participații sau chiar companii în întregime. Din aceste afaceri, conform site-ului zf.ro, Ion Țiriac a primit peste 1,2 miliarde de euro.

Totuși, pentru că banii nu iau niciodată „pauză”, apare întrebarea „Ce face Ion Țiriac cu fondurile pe care le-a obținut?”. Fostul jucător de tenis român a început să investească de curând în domeniul imobiliarelor, cu precădere clădiri de birouri. Acesta mai are proiecte de acest gen și în Brașov și Timișoara, dorind să investească și 100-150 de milioane de euro într-un campus din zona Otopeni.

La sfârșitul anului 2021, antreprenorul realiza una dintre cele mai importante tranzacții pe care un afacerist român le-a făcut vreodată, acest lucru fiind datort de valoarea acesteia. Mai precis, a vândut turneul de tenis Mutua Madrid Open și Acciona Open de Espana, un turneu de golf. Aceste competiții sportive au fost vândute căre IMG, o parte din lanțul american Endeavor. În urma acestei mișcări, Ion Țiriac o să încaseze aproximativ 400 de milioane de dolari.

Aceasta e a doua tranzacție ca valoare pe care Ion Țiriac o face, după ce în perioada 2014-2015 a vândut 45% Unicredit Țiriac Bank către Unicredit din Italia. Conform datelor Business MAGAZIN, suma presupusă pentru această tranzacție era cu puțin sub 700 de milioane de euro.

De la tenismen la antreprenor

Fostul jucător de tenis a intrat în lumea afacerilor în urmă cu 30 de ani, încă de pe la începutul anilor `90. De pildă, în anul 1991 a luat naștere Banca Comercială Ion Țiriac, funcționând cu acest nume până în anul 2006, moment în care a fuzionat cu HVB Bank România SA. Timp de un an, numele noi entități bancare era Banca Comercială HVB Țiriac SA. De la 1 iunie 2007, moment în care s-a produs fuziunea cu Unicredit România SA, a apărut UniCredit Țiriac.

După ce omul de afaceri nu a mai făcut parte din acționariatul acestei companii bancare, numele său a dispărut, rămănând simplu, UniCredit Bank.

Ion Țiriac este unul dintre puținii antreprenori care și-au pus propriul nume în denumirea afacerilor pe care le-a avut. Au mai fost de-a lungul timpului oameni de afaceri care au folosit prescurtări de la propriile nume pentru a-și intitula compania. Un astfel de exemplu este Cris-Tim, care are drept inspirație numele fondatorilor, Radu și Cristina Timiș.

Totuși, destul de puțini au folosit metoda pe care a utilizat-o fostul tenismen român. Numele de Țiriac a fost și este folosit pentru companii precum : UniCredit Țiriac Bank (nume valabil până la momentul vânzării); Allianz-Țiriac (companie de asigurări); Țiriac Auto (domeniul autovehiculelor); Țiriac Leasing sau Țiriac Operating Lease.