Infofinanciar > Lumea la zi > Inflația din Marea Britanie stagnează! Banca Angliei va fi nevoită să majoreze rata dobânzilor
Lumea la zi

Inflația din Marea Britanie stagnează! Banca Angliei va fi nevoită să majoreze rata dobânzilor

Anglia
Sursa foto: europafm.ro

Rata anuală a inflației în Marea Britanie a rămas neașteptat de neschimbată în luna mai, la 8,7%, ceea ce sporește presiunea asupra Băncii Angliei pentru a crește costul împrumuturilor. 

Cifrele de la Oficiul Național de Statistică au arătat că inflația anuală măsurată prin indicele prețurilor de consum s-a menținut la același nivel din aprilie, inversând două luni de creșteri, în condițiile în care costul ridicat al vieții a sporit presiunea asupra gospodăriilor. Economiștii din City au prognozat o cifră de 8,4%. 

Cum se combate inflația?

Într-un raport șocant, care a subliniat provocarea cu care se confruntă banca centrală pentru a reduce cele mai ridicate rate ale inflației din ultimele decenii, stabilizarea prețurilor la energie a fost contrabalansată de o creștere puternică a costului biletelor de avion și a pachetelor de vacanță, deoarece consumatorii s-au grăbit să rezerve călătorii de vară în străinătate. 

Prețurile în creștere pentru mașinile second-hand, evenimentele muzicale live și jocurile video au contribuit, de asemenea, la menținerea inflației la un nivel ridicat. Piețele financiare au reacționat la aceste cifre pariind că Banca Angliei va majora joi ratele dobânzilor cu cel puțin un sfert de punct de la nivelul actual de 4,5%, cu o probabilitate de 40% pentru o majorare mai dură de jumătate de punct până la 5%. 

Inflația de bază 

Inflația de bază, o măsură care exclude prețurile volatile ale alimentelor, energiei, alcoolului și tutunului și care este urmărită îndeaproape de Banca din Marea Britanie, a crescut de la 6,8% în aprilie la 7,1% în mai, cel mai ridicat nivel din 1992. 

Guvernul se află sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a interveni pentru a ajuta milioanele de gospodării care se confruntă cu o „bombă cu ceas” a creșterii ratelor ipotecare înainte de alegerile generale. 

Cifrele furnizate de furnizorul de date Moneyfacts au arătat că rata medie a dobânzii la un credit ipotecar rezidențial fix pe doi ani a crescut miercuri la 6,15%, cel mai ridicat nivel de la mini-bugetul dezastruos al lui Liz Truss din toamna anului trecut, scrie The Guardian.

Guvernul britanic nu reușește să combată inflația 

Cea mai recentă citire a inflației este probabil să pună în dificultate promisiunea lui Rishi Sunak de a reduce la jumătate inflația la aproximativ 5% înainte de sfârșitul acestui an. Îngrijorările cresc în legătură cu persistența crizei costului vieții, deoarece prețurile continuă să crească în ritmuri care sunt printre cele mai rapide din ultimele trei decenii. 

Cancelarul, Jeremy Hunt, a declarat că recunoaște că inflația ridicată afectează familiile și întreprinderile din întreaga țară. „Planul nostru de a înjumătăți rata în acest an este cel mai bun mod în care putem menține costurile și ratele dobânzilor la un nivel scăzut”, a spus el.Nu vom ezita în hotărârea noastră de a sprijini Banca Angliei în încercarea de a stoarce inflația din economia noastră, oferind în același timp și un sprijin țintit pentru costul vieții”.

Cancelarul din umbră, Rachel Reeves, a declarat că guvernul nu reușește să combată inflația, în ciuda promisiunii lui Sunak de a reduce la jumătate inflația. „Acest guvern conservator nu poate să se ocupe de această problemă, deoarece ei sunt problema: 13 ani de conservatori și mini-bugetul lor dezastruos ne afectează securitatea economică și lasă familiile într-o situație mai proastă”, a spus ea.