Infofinanciar > Info > Criza forței de muncă crește salariile! Care sunt sectoarele în care se poate câștiga și peste 2.000 de euro net
Info

Criza forței de muncă crește salariile! Care sunt sectoarele în care se poate câștiga și peste 2.000 de euro net

salariul minim crește sursa foto economedia.ro
Sursa foto: economedia.ro

În ultimii ani, forța de muncă a devenit din ce în ce mai scumpă în România, ceea ce reprezintă o problemă majoră pentru patroni, dar un avantaj pentru românii care își caută un loc de muncă.

Mai mult jumătate dintre angajatorii care au participat recent la un târg de joburi desfășurat în Timișoara, ofereau salarii mai mari de 2.000 de euro net. Ofertele erau pentru posturi din industriile IT, auto și zona financiară. Potrivit organizatorilor, prin ofertele salariale mai mari, angajatorii încearcă să-i convingă să se reîntoarcă în țară pe românii care muncesc în străinătate.

Iar uneori acest lucru chiar reușește. De exemplu, Ciprian Rîpan a lucrat peste 11 ani ca responsabil logistic într-un depozit din Italia. Anul acesta românul s-a întors în țară și își caută un job similar. În Italia, câștiga mai mult de 2.000 de euro, dar în țară pentru un loc de muncă similar salariul este mai mic cu câteva sute de euro, însă și cheltuielile sunt altele. „Poate jumătate din salariu trebuie să fie folosit pentru acoperirea cheltuielilor cu casa, chiria sau rate la bancă. Cine este originar din România și poate rezolva problema aceasta a locuinței a rezolvat-o, în mod sigur”, explică Ciprian Rîpan.

Industria auto locală caută forță de muncă afară

Criza de forță de muncă calificată a generat o creștere de salarii în mai multe domenii precum în inginerie, finanțe sau logistică.

Deficitul este într-atât de mare, încât o companie care activează în domeniul industriei auto a organizat campanii de recrutare inclusiv în străinătate. „În cazul locației din Oradea, am avut această linie de promovare și de atragere a specialiștilor din străinătate pentru că cel puțin din acest oraș am aflat că mulți sunt plecați în străinătate”, a explicat Sabina Mihăică, marketing specialist în cadrul unei companie din zona automotive.

Domeniul impune măsuri speciale – de exemplu, o altă companie care activează în zona automotive a adoptat soluția creșterii anuale a salariilor angajaților, pentru a diminua riscul de plecare. „Fiecare angajat, absolut fiecare, este evaluat și în funcție de rezultatele pe care le-a obținut există o creștere. Pentru oamenii cu experiență vorbim despre niște salarii care au ajuns la un anumit nivel, iar creșterea este proporțională cu nivelul la care sunt ei”, a declarat Miodrag Hojda, purtător de cuvânt al unei companii din industria auto.

Cresc salariile în IT, dar și în agricultură

Personalul calificat din industria IT a fost și este și anul acesta la mare căutare și în acest domeniu înregistrându-se un deficit cronic, nu doar la nivel național, ci și global. Din acest motiv, salariile în domeniu sunt cu mult peste medie: „Când vorbim de zona salariilor mari, și a celor (angajaților – n.r.) cu experiență, în România poate câștiga 3-4.000 de euro în mână”, susține Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, citat de Stirile Pro TV.

Și în agricultură salariile au crescut consistent în ultima perioadă. De exemplu, un inginer agronom cu experiență, poate câștiga între 2.000 și 3.000 de euro pe lună dacă se angajează într-o fermă mare din România. Este un salariu similar cu cel pe care l-ar putea ar primi dacă s-ar angaja în vestul Europei.