Infofinanciar > Lumea la zi > Criza climatică poate face zeci de sate din Fiji să dispară! Cum se poate muta o întreagă țară
Lumea la zi

Criza climatică poate face zeci de sate din Fiji să dispară! Cum se poate muta o întreagă țară

Criza climatică poate face zeci de sate din Fiji să dispară! Cum se poate muta o întreagă țară
sursa foto CNN

Din cauza crizei climatice tot mai puternice, zeci de sate din Fiji ar putea dispărea în ocean. Misiunea autorităților este de a reloca localitățile amenințate de creșterea nivelului de apă, pentru a salva comunitățile aflate în pericol.

Fiji este o țară insulară din Melanezia, parte a Oceaniei, în sudul Oceanului Pacific. Se află la aproximativ 1.100 mile marine (2.000 km) la nord-nord-est de Noua Zeelandă.

În ultimii 4 ani, o echipă specială guvernamentală s-a străduit să contureze un plan prin care întreaga țară să fie mutată. În acest sens, s-a întocmit și un document de 130 de pagini, cuprinzând grafice complexe și un calendar amănunțit de la care să pornească întreaga operațiune.

„Procedurile de Operare Standard pentru Relocările Planificate”

Numele planului nu este tocmai foarte sonor – „Procedurile de Operare Standard pentru Relocările Planificate” -, însă pare să reprezinte cea mai detaliată schiță structurată vreodată pentru combaterea uneia dintre cele mai urgente urmări ale crizei climatice – scufundarea unei întregi țări.

Ce vor autoritățile din Fiji să facă, poate fi considerat un lucru fără precedent. Timp de mai mulți ani, politicienii și cercetătorii au avut în discuție probabilitatea de a migra din cauza schimbărilor climatice. În caz că aceste planuri vor fi oficializate, întrebarea nu va mai fi dacă aceste comunități vor fi obligate să se mute, ci cum să reușească să o facă.

La fel ca multe alte regiuni din Pacific, Fiji este impactată negativ de schimbările climatice. Temperaturile de la suprafață și căldura oceanului în unele părți din sud-vestul Pacificului cresc de trei ori mai rapid decât media globală.

Cicloanele puternice, tot mai dese, distrug treptat regiunea. În anul 2016, Fiji a fost lovită de Ciclonul Winston, cauzând moartea a 44 de persoane și pagube materiale în valoare de 1,4 miliarde de dolari, o treime din PIB-ul țării insulare.

De atunci, Fiji a mai fost victima încă a șase cicloane. Cinci dintre cele 15 țări afectate de fenomenele meteorologice extreme se află în Pacific, iar Fiji este pe locul 14 în această listă.

Relocarea satelor din Fiji

La momentul actual, 42 de sate din Fiji au fost selectate pentru o posibilă relocare în următorii 5-10 ani din pricina dezastrelor cauzate de criza climatică. Șase dintre acestea au fost deja mutate. Cu fiecare nou ciclon, tot mai multe sate sunt vizate pentru a fi mutate.

Misiunea de mutare a satelor din Fiji este una extrem de dificilă.

„Tot încercăm să explicăm asta. Nu este vorba doar de mutarea a 30 sau 40 de case dintr-un sat într-un loc mai înalt. Aș vrea eu să fie așa de ușor”, a declarat Satyendra Prasad, ambasadorul Fiji pe lângă ONU, conform adevarul.ro.

De asemenea, Prasad a subliniat că trebuie mutate și spitale, școli, drumuri, utilitățile și biserica satului. „Și în cazul în care ai putea să faci asta, trebuie să muți mormintele oamenilor. Încearcă să faci asta”.

Erica Bower, un specialist în domeniul mutării comunităților, care a lucrat cu ONU și cu guvernul din Fiji, a subliniat că deja țara a făcut multe progrese, comparativ cu altele care au fost supuse acelorași probleme. ,,Nicio altă țară, din câte știu eu, nu a făcut progrese atât de mari în modul lor de gândire despre cum să iei decizii planificate de relocare la nivel național. Acestea sunt întrebări cu care atât de multe guverne din toată lumea se vor confrunta în următorii 10 ani, 20 de ani, 50 de ani” a precizat Bower.

Primul sat relocat

Satul de pe Vanua Levu, cu 140 de locuitori a doua cea mai mare insulă a țării, a ajuns popular în Fiji, fiindcă a fost prima comunitate relocată din pricina dezastrelor provocate de crizele climatice. Acum, localitatea este un sat fantomă, cu aproximativ 20 de locuințe rămase în picioare.

Conversațiile cu privire la relocare au început chiar în anul 2004 și doi ani mai târziu, sătenii au solicitat sprijinul guvernului provincial. Aproape zece ani a durat înainte ca noua locație, situată la mai puțin de doi kilometri depărtare, să fie amenajată pentru primirea oamenilor mutați.

Pentru a efectua mutarea, comunitatea are nevoie de pământ și mai multe resurse: lemn, pietriș și nisip. Din acest punct de vedere, Vunidogoloa a fost un caz fericit. Localnicii au fost deschiși negocierilor cu diverse clanuri învecinate sau cu guvernul pentru zona pe care au ocupat-o. Toți au contribuit cu materialele necesare pentru construirea noului sat și cu finanțări necesare procesului relocării.

Au existat și erori, care au constat în faptul că noile locuințe nu aveau bucătării, pe care localnicii le-au construit singuri, folosindu-se de materiale luate din bucătăriile abandonate.

Satele Tukuraki și Togoru

Satul Tukuraki a fost nevoit să fie relocat pe pământul unui clan vecin, după ce a fost distrus de mai multe dezastre naturale.

În luna ianuarie a anului 2012, o alunecare de teren a lovit satul și doi copii și-au pierdut viața.  În luna februarie a anului 2016, mulți localnici au fost nevoiți să se mute în peșteri din cauza ciclonului Winston, care a nimicit multe adăposturi.

Pentru satul Togoru, cimitirele se află deja sub ape. Satul pierdea în jur1,5 metri de pământ an de an, însă în primele șase luni ale lui 2022, localitatea a pierdut nu mai puțin de 5 metri.

Totuși, mai mulți săteni spun că nu vor să se mute, blocând planurile relocării.

„Sunt prea bătrână ca să o iau de la capăt”, a declarat o localnică în vârstă de 70 de ani.  „Le spun nepoților: încercați să aveți o viață mai bună. Mergeți la școală, îndepliniți-vă obiectivele, munciți, câștigați bani și plecați peste ocean” a conchis femeia.