Infofinanciar > Info > Crește vârsta de pensionare pentru români! Anunț al șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu
Info

Crește vârsta de pensionare pentru români! Anunț al șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu

Crește vârsta de pensionare pentru români! Anunț al șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu
sursa foto Freepik

Pensionarea reprezintă un moment semnificativ în viața fiecărei persoane. Atunci când persoanele ajung la o anumită vârstă și au trecut de prima tinerețe, aceștia tânjesc după o pauză și o perioadă în care nu vor mai trebui să își facă griji și pot profita de timpul liber pe care îl oferă pensionarea. Legea privind pensiile prevede că o persoană se poate pensiona după ce a împlinit vârsta legală care permite acest lucru și a realizat 35 de ani de contribuții la stat prin muncă.

Această lege ar putea suferi unele modificări care vor avea impact la nivelul viitorilor pensionari din România. Conform anunțului făcut de șeful Casei de Pensii, vârsta de pensionare ar putea crește pentru românii care vor lua acest pas în viitor. Astfel, prin această prevedere, o parte din români ar urma să iasă la pensie mai târziu, în momentul în care vor avea o vârstă mai înaintată. Această lege vine la acest moment în care speranța de viață este în scădere la noi în țară.

Crește vârsta de pensionare

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a semnalat că vârsta legală de pensionare va avea unele modificări, adică va crește pragul de vârstă la care oamenii vor putea ieși la pensie. Această decizie vine în urma prevederilor PNRR, care specifică faptul că vârsta de pensionare trebuie să fie egală între femei și bărbați. Astfel, deși până acum, vârsta de pensionare pentru femei era mai mică, acestea urmează să poată ieși la pensie odată cu împlinirea vârstei de 65 de ani.

Conform oficialilor, aceste prevederi nu se vor realiza abrupt, ci decizia va fi aplicată eșalonat, până în anul 2035. La momentul de față, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani, urmând să crească treptat, ajung la 63 de ani în 2030. Așadar, conform noii legi a pensiilor, femeile vor putea să se retragă din activitate la vârsta de 65 de ani în 2035, la aceeași valoare ca bărbații, după regulile care sunt incluse în PNRR. Din punct de vedere al stagiului de cotizare, un român care la momentul actual obține salariul mediu pe economie, adică 4.000 de lei, în urma unui stagiu de cotizare de 35 de ani la stat, pensia  va ajunge la o valoare de 1.275 de lei.

Vârsta de pensionare la bărbați la 65 de ani și la 63 la femei va fi atinsă în 2030. Decizia privind această vârstă va fi atinsă eșalonat. Ceea ce prevedere PNRR, o egalizare a vârstei de pensionare până în 2035, se va face tot eșalonat, astfel încât în 2035 se va ajunge la o egalizare, la 65 de ani”, a subliniat șeful Casei de Pensii.

Stagiul minim de cotizare

Șeful Casei de Pensii a anunțat că vor exista modificări și în cazul stagiului de cotizare, care va fi de asemenea scăzut, la minim 15 ani. Oficialul a explicat faptul că principiul contributivității va avea un rol mult mai important în sistemul de pensii.

„Legislația prevede ca stagiu minim să fie de 15 ani, iar stagiul complet de 35 de ani, și aceste stagii sunt bune în momentul de față. Ce vrem noi să obținem este că acest principiu al contributivității trebuie să fie mult mai pregnant în noul act normativ ce vizează sistemul public de pensii”, a explicat Daniel Baciu, conform Antena 3 .