Infofinanciar > Info > Crește numărul șomerilor! 60% dintre IMM-uri anunță concedieri
Info

Crește numărul șomerilor! 60% dintre IMM-uri anunță concedieri

Guvernul României. Sursă foto: gov.ro
Foto: gov.ro

De astăzi intră în vigoare modificările Codului Fiscal. Sunt afectați angajații care lucrează în regim part-time, angajatorul este obligat să achite taxele la nivelul salariului minim pe economie. De asemenea, produsele din tutun și din alcool se vor scumpi ca urmare a creșterii accizelor iar impozitarea jocurilor de noroc va fi mai mare.

Guvernul își propune reducerea deficitului bugetar sub pragul de 3% până în 2024

O serie de modificări au fost implementate de executivul de la București ca urmare a promsiunii de a reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% până în 2024.

Guvernanții consideră astfel, că vor reuși să limiteze efectele inflației și să-și crească încasările prin modificarea sistemului de taxare.

Revenind la modificările aduse modului de taxare a contractelor part-time, Florin Jianu – consiliul national al IMM-urilor afirmă că :dintre cei care au răspuns că au angajați de tip part-time, 60% au menționat că vor încheia aceste contracte, respectiv că vor face concedieri în rândul angajaților de tip part time. Este măsura care lovește cel mai puternic în micii întreprinzători și în angajații cei mai vulnerabili”.

Anul 2022, conform estimărilor realizate de Guvern, ar aduce încasări în vistieria statului în valoare de 1 miliard de lei, iar în anul 2023, sunt preconizate alte 11 miliarde de lei care vor intra la bugeul de stat.

 Grosul încasărilor pentru exercițiul bugetar în curs provin de la taxarea contractelor în regim de part-time, mediul privat nu este străin de această măsură fiscală, impozitarea contractelor part time a fost în atenția guvernanților încă din 2017.

Pe scurt, Guvernul consideră că prin implementarea măsurii fiscale mai sus menționată ar urma să elimine munca la gri, o practică operată de angajatori pentru a fenta impozitarea totală a salariilor.

Pe de altă parte, specialiștii în materie de fiscalitate contrazic opinia guvernanților și consideră că în viitorul apropiat fenomenul de muncă la negru va crește, în sensul că cei care prestează patru ore își vor rezilia contractual și vor continua să lucreze dar salariul îl vor primi în plic, iar statul nu va mai încasa nimic

IMM-urile se vor închide pe capete

Scumpirea materiilor prime și a serviciilor de suport, dar și creșterea costurilor cu utilitățile, ar putea duce la închiderea a zeci de mii de IMM-uri pentru că nu ar mai putea face față inflației, potrivit unei analize.

Astfel, firmele, oamenii de afaceri ar trebui să se informeze din timp despre dinamica afacerilor partenerilor și să ia măsuri de prevenție, pentru a evita blocajele de pe lanțurile economice, conform unei analize Sierra Quadrant.

Multe companii vor alege, în 2022, să își salveze resursele, optând pentru calea dezintermedierii – mai puține linii de business, cu parteneri mai stabili și cu volume adaptate condițiilor economice.

Alegerea vine pe fondul economiei tot mai vulnerabile și creșterii puternice a costurilor cu materiile prime, servicii și utilități (energie electrică, gaze, carburanți), dar și ca urmare a scăderii semnificative a consumului și lipsei investiților.

Potrivit analiștilor, temperarea afacerilor va fi linia definitorie sub care se vor desfășura business-urile în mare parte din economie, atâta timp cât scumpirile vor continua.

„Așa cum estimam încă din toamnă, iureșul scumpirilor sapă puternic la temelia încrederii în mediul de afaceri. Confruntate cu costuri din ce în ce mai mari, firmele și-au redus volumele operaționale iar business-ul pe banii altora – adică pe cei ai partenerilor a devenit preponderent în economie”, arată analiza.