Infofinanciar > Info > Guvernul are în vedere majorarea pensiei! Marcel Boloș: „Sunt persoane cu dizabilităţi care nu-și permit un trai decent”
Info

Guvernul are în vedere majorarea pensiei! Marcel Boloș: „Sunt persoane cu dizabilităţi care nu-și permit un trai decent”

Marcel Bolos
FOTO: b1tv.ro

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a precizat că Guvernul are în vedere un plan de majorare a plafonului de venit, în primă fază cu 2000 de lei după care, acesta ar ajunge la 3000 de lei, în condițiile în care nivelul pensiei minime este de 1100 de lei. Aproximativ 1,2 milioane de români beneficiază de pachete cu alimente din partea Uniunii Europene.

”Suma de 1.100 de lei este nivelul pensiei minime sociale. Spune foarte mult despre standardul de locuire şi de viaţă al acestor oameni. Vă mai dau alte exemple, sunt 880.000 de persoane cu dizabilităţi care beneficiază de pensii, indemnizaţii care nu permit un standard de viaţă care să le asigure o integrare socială decentă. Este înspăimântător. 1.188.000 de români beneficiază de pachetele alimentare”, a declarat Marcel Boloș.

Pensia minimă în România este de 1100 de lei

În linii mari este vorba de un mecanism prin care Guvernul va stabili un plafon minim de 3000 de lei, în primă fază se va opta pentru o creștere de 2000 de lei, după care, în funcție de evoluțiile înregistrate plafonul va ajunge până la 3000 de lei. În momentul de față se poartă discuții la nivelul Coaliției de Guvernare, în acest sens a fost consultată și Comisia Europeană (CE) care va interveni doar dacă prevederile regulamentului CE sunt puse în discuție.

” Am încercat ca în funcţie de plafonul de venit, să vedem cum se derulează mecanismul, să stabilim într-o primă etapă 2.000 de lei, dar probabil că după ce vom mai vedea cum se derulează mecanismul este posibil, dacă va aproba coaliţia şi se vor mai purta discuţii în acest sens, ca acest plafon de venit să se actualizeze. Analizăm în mod serios ca plafonul de venit să îl actualizăm.

Avem un scenariu care merge până în 3.000 de lei, dar aş vrea mecanismul să îl vedem la prima tranşă. Am discutat cu Comisia Europeană, în mecanismul de derulare şi implementare ei intervin doar dacă prevederile regulamentului Comisiei Europene sunt puse în discuţie. Este în momentul de faţă o decizie a Guvernului”, a punctat Marcel Boloș.

Peste un milion de români primesc pachete cu alimente din partea Uniunii Europene

În momentul de față, în România sunt peste un milion de cetățeni care primesc pachete de alimente din partea Uniunii Europene și alte 800.000 de persoane cu dizabilități  nu beneficiază de indemnizații sau drepturi bănești care să le asigure un trai decent, nivelul pensiei minime sociale este de 1100 de lei.

La polul opus se află bugetarii care obțin venituri din pensii speciale, cei mai mulți fiind magistrați. Cea mai mare pensie medie de serviciu este de 21,333 de lei. La finalul lunii decembrie premierul Nicolae Ciucă a precizat faptul că vor fi adoptate mai multe decizii care vor viza îndeplinirea jaloanelor din Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR) printre care și legea de modificare a pensiilor sociale.

Pot obține pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării și funcționarii publici parlamentari care au cotizat timp de 30 de ani, din care cel puțin 15 ani în structurile Parlamentului.

Pensia acordată nu trebuie să depășească nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile și indemnizația de conducere și salariul de merit din ultimul an, anterior datei de pensionare, potrivit hotnews.ro.