Infofinanciar > Lumea la zi > Cresc tensiunile în alegerile prezidențiale din Turcia! Kilicdaroglu îl dă în judecată pe Erdogan
Lumea la zi

Cresc tensiunile în alegerile prezidențiale din Turcia! Kilicdaroglu îl dă în judecată pe Erdogan

alegeri turcia (Sursă foto: balkaninsight.com)
Foto: balkaninsight.com

Rivalul electoral al președintelui Recep Tayyip Erdogan a inițiat un proces în valoare de 50.000 de dolari împotriva liderului turc pentru difuzarea unui videoclip de campanie care face legătura între opoziție și militanții kurzi.

„Am depus o acțiune în justiție pentru a da socoteală pentru videoclipul fals”, a declarat joi avocatul liderului opoziției laice Kemal Kilicdaroglu, Celal Celik. Kilicdaroglu s-a clasat la aproape cinci puncte în spatele lui Erdogan în primul tur de scrutin din 14 mai.

Dar el a oferit totuși cea mai bună performanță a opoziției din epoca de două decenii a lui Erdogan, pregătind primul meci de baraj pentru alegerile prezidențiale din Turcia, care va avea loc duminică. Kilicdaroglu a intentat anterior o serie de procese simbolice împotriva lui Erdogan.

Kilicdaroglu vrea să doneze banii pe care i-ar putea câștiga în proces

Însă aceasta cere o compensație de un milion de lire (50.000 de dolari), pe care Kilicdaroglu se angajează să o doneze unui fond care supraveghează educația copiilor soldaților turci căzuți la datorie.

Erdogan a difuzat în repetate rânduri, la mitingurile sale, o înregistrare video care încerca să îl asocieze pe Kilicdaroglu cu un comandant militar al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

PKK este catalogat drept organizație teroristă de către Turcia și aliații săi occidentali pentru că a dus o insurecție de zeci de ani care a făcut zeci de mii de victime. Videoclipul lui Erdogan juxtapune imagini cu Kilicdaroglu, care face apel la turci să îi susțină candidatura, și imagini cu comandantul PKK, care pare să susțină, de asemenea, campania opoziției.

Erdogan a recunoscut în această săptămână că videoclipul a fost un montaj și nu un clip de campanie real produs de opoziție, așa cum părea să sugereze la mitingurile sale. Avocatul lui Kilicdaroglu l-a acuzat pe Erdogan de încălcarea „normelor etice”.

„Cum poate o persoană care stă în scaunul președintelui să fie necinstită?”, a declarat Kilicdaroglu, conform AFP, preluat de Barrons.

Nu este prima oară când cei doi se luptă în instanță

În urmă cu un an, în luna aprilie, Erdogan a fost cel care l-a dat în judecată pe Kilicdaroglu.

Erdogan a intentat un proces împotriva opozantului său, cerând să i se plătească o compensație de un milion de lire, au relatat mass-media turce pe 4 aprilie.

Procesul se referea la tweet-ul lui Kilicdaroglu din 31 martie 2022, în care l-a numit pe Erdogan „colector de bani al bandei celor cinci”, referindu-se la cinci companii de construcții care au legături strânse cu Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la putere.

„Nu poți fi economist; poți fi doar colectorul [de bani] al bandei celor cinci. Un colector care a pus un ochi pe banii oamenilor!” se arată în tweetul lui Kilicdaroglu.

Avocatul lui Erdogan, Hüseyin Aydın, a afirmat într-o declarație de atunci că, la cererea lor, un tribunal din Ankara a emis o decizie provizorie prin care îl îndeamnă pe Kilicdaroglu „să fie mai atent” în ceea ce privește declarațiile sale referitoare la Erdogan.

În urma lansării procesului, Kilicdaroglu i-a răspuns din nou lui Erdogan prin Twitter. În videoclipul pe care Kilicdaroglu l-a partajat, el a spus: „Domnul a fost rănit și s-a grăbit imediat să se prezinte la tribunal”.

„În țara noastră, un colector se numește colector, o bandă este o bandă. Uitați-vă la ce spune dicționarul: „O persoană care se ocupă de colectarea banilor pentru o persoană sau o organizație se numește colector”. Rușinea vă aparține pentru că ați făcut-o pentru gașca de cinci persoane în loc să o faceți pentru public. În țara noastră, un colector nu se numește economist, nu vă supărați”, a mai spus Kilicdaroglu, a scris anul trecut DuvaR.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.