Infofinanciar > Info > Cresc salariile și indemnizațiile de la 1 iunie! Cine sunt românii care vor beneficia de noua majorare
Info

Cresc salariile și indemnizațiile de la 1 iunie! Cine sunt românii care vor beneficia de noua majorare

pensii bani (Sursă foto: Ziarul de Muscel)
Sursă foto: Ziarul de Musce

Ministrul Marius-Constantin Budăi a anunțat vineri adoptarea unei noi Ordonanțe de Urgență de către Guvern care prevede majorarea salariilor pentru anumite categorii de angajați, măsură care intră în vigoare de la începutul lunii viitoare.

Ordonanța de Urgență nr. 168/2022 adoptată de Executiv prevede că salariile mai multor categorii de bugetarii, incluși în anexa VIII a Legii salarizării unitare („Administrație”), vor fi majorate începând cu 1 iunie 2023. Conform actului normativ, salariile de bază ale personalului ce ocupă funcții publice se stabilesc, de la 1 iunie 2023, la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.

Astfel, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017.

Ce prevede Ordonanța de Urgență

Ordonanța introduce astfel o derogare de la prevederile Legii 153, care stabilesc că, începând cu anul 2023, salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare ar fi trebuit să se stabilească prin înmulţirea coeficienţilor prevăzuţi în anexele nr. I-VIII din Legea 153 cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare.

Prin derogarea de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la Anexa nr. VIII Familia ocupațională de funcții bugetare „ADMINISTRAŢIE” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.

O măsură necesară pentru evitarea unor noi dezechilibre

Având în vedere constrângerile fiscal-bugetare din anul 2023, s-a optat într-o primă fază pentru stabilirea salariilor de bază prevăzute de lege la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr. VIII la Legea-cadru, deoarece categoriile de personal prevăzute în această anexă se regăsesc în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu TESA din sănătate și personalul nedidactic din învățământ.

Ministrul Marius-Constantin Budăi a anunțat că de majorarea salariilor cu circa 10% va beneficia și personalul nedidactic din Educaţie, ceea ce înseamnă fochiști, femei de serviciu, paznici care vor avea o creștere a netului cu 150 lei.

„De prevederile acestei ordonanțe de urgență a Guvernului beneficiază și celelalte domenii de activitate bugetară, având în vedere că personalul încadrat pe funcții comune, cât și pe cele din alte unități de subordonare centrală și locală, au salarizarea reglementată în această anexă. Măsura era necesară pentru evitarea apariției unor noi dezechilibre în sectorul bugetar, în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, act normativ care vizează eliminarea inechităților și instituirea unui sistem de stimulare a performanței”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Muncii, citat de romaniatv.net.