Infofinanciar > Info > Cresc indemnizațiile foștilor revoluționari de la 1989? Noul proiect de lege propus de coaliție
Info

Cresc indemnizațiile foștilor revoluționari de la 1989? Noul proiect de lege propus de coaliție

revolutionarii de la 1989 iși cer drepturile la indemnizație
sursă foto adevărul

De mai bine de zece ani, indemnizațiile acordate revoluționarilor din 1989 au rămas la același nivel, inclusiv pentru anul curent. Cu toate acestea, un grup de parlamentari din partidele aflate la guvernare dorește să le mărească, după ce o inițiativă similară a Guvernului nu a fost finalizată, în contextul apariției unei crize a încasărilor bugetare.

Legea 341/2004, a recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, prevede „acordarea unei indemnizaţii lunare, adăugată la pensia pentru limită de vârstă, echivalentă cu un coeficient de 0,6, calculată pe baza coeficienţilor de multiplicare aplicaţi asupra câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.”

Indemnizația ar trebui majorată la peste 4.000 de lei pe lună

Cu toate acestea, indexarea indemnizațiilor în funcție de salariul mediu brut nu a mai avut loc începând din 2011. Inițiatorii proiectului menționează că în acel an s-a revenit la nivelul din 2009, după o reducere survenită în 2010 ca urmare a crizei economice.

„Această situaţie a generat o serie de nemulţumiri din partea persoanelor beneficiare ale Legii nr.341/2004, exprimate prin numeroase apeluri şi demersuri juridice”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege, semnat, printre alții, de liderul grupului deputaților PNL Gabriel Andronache și de președintele Comisiei de muncă a Camerei Deputaților Adrian Solomon (PSD).

Având în vedere că salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 este de 6.789 lei, conform calculelor, indemnizațiile foștilor revoluționari ar trebui să crească semnificativ pentru a atinge nivelul de 60%, ceea ce ar însemna o sumă lunară de 4.073 lei.

De ce nu s-a mai schimbat nimic?

Din cauza succesivelor amânări ale ajustărilor indemnizației în funcție de salariul mediu brut, inclusiv cea mai recentă amânare prin adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, nivelul indemnizației a fost redus semnificativ.

Chestiunea indemnizațiilor a fost luată în considerare și la nivel guvernamental. Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist a propus, pe 22 februarie, un proiect de ordonanță de urgență care prevedea o creștere graduală a indemnizațiilor începând din 2023 până în 2025, când acestea ar fi ajuns la 60% din nivelul salariului mediu brut din 2022.

Această creștere ar fi implicat un efort bugetar suplimentar de 121,5 milioane de lei pe an. Cu toate acestea, proiectul de ordonanță nu a fost inclus în agenda ședințelor de guvern din ultimele două luni, iar acum se discută despre o majorare mult mai mică, care ar urma să fie implementată prin lege adoptată de Parlament.

Conform datelor oficiale, efortul bugetar estimat pentru indemnizațiile din 2023 este de 13.351.000 lei lunar. Numărul beneficiarilor, inclusiv răniți, urmași de erou-martir, reținuți și luptători cu rol determinant, este de 6.697 de persoane. Nivelul indemnizației diferă în funcție de categoria fiecărui beneficiar, informează Fanatik.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.