Infofinanciar > Info > Cresc salariile de la 1 iulie! Mai mulți bani pentru bugetari
Info

Cresc salariile de la 1 iulie! Mai mulți bani pentru bugetari

bani sursa foto Romania TV
Sursa foto: Romania TV

Cresc salariile cu mii de lei pentru o parte din bugetari. Salariilor primarilor din România vor ajunge la 23.000 de lei brut. Această majorare se va face de la 1 iulie.

Salariile cresc, în timp ce România se află într-o- criză economică. Statul a ajuns la împrumuturi enorme pentru a putea susține toate cheltuielile cu pensii și salarii.

De ce cresc salariile primarilor?

Motivul creșterii acestor salarii nu este cunoscut. Oficialii au încercat să facă această modificare în mod fraudulos în Parlamentul României, însă nu le-a ieșit.

Proiectul de lege trebuie să treacă din nou prin Camera Deputaților în această săptămână. Dacă va fi votată, prin această modificare, salariile primarilor ar putea crește.

Salariile plafonate pe salariul minim pe economie din 2019

Salariile actuale ale acestora sunt calculate în funcție de salariul minim pe economie. Acestea au fost plafonate, însă, la salariul minim pe economie aflat în plată în 2019. Acesta era de 2.080 de lei.

La momentul actual, aleșii doresc plafonarea la salariul minim pe economie aflat în plată în 2021, de aproximativ 2.300 de lei.

Creșterea salariilor pentru primari ar fi trebuit fi votată săptămâna trecută. Din cauza unei erori materiale, proiectul trebuie votat din nou.

Adrian Solomon, deputat PSD a fost cel care și-a însușit amendamentul. Acesta prevede ca salariile primarilor nu vor mai fi plafonate la salariul minim din 019, ci la salariul minim din 2021.

Ca urmare a acestei modificări, salariul primarului general va crește de la 20.800 de lei la 23.000 de lei brut. Primarul de municipiu reşedinţă de judeţ şi primarii de sectoare vor avea un salariu mai mare de aproape 2.000 de lei, va creşte de la 18.720 lei la 20.700 lei.

Salariile primarilor de comune diferă în funcție de numărul de locuitori. Cel mai mare salariu îl are un primar cu o comună de peste 10.000 de locuitori. Salariul lui va creşte de la 12.480 lei la 13.800 lei.

Cel mai puţin va câştiga primarul care are o comună până la 3000 de locuitori. Lui îi va creşte salariul de 8.320 lei la 9.200 lei.

Majorările salariale ale bugetarilor în plină criză economică

Marcel Ciolacu, liderul PSD a spus că proiectele adoptate în Camera Deputaților în ceea ce privește majorarea salariilor bugetarilor nu reprezintă „o pomană”, ci este „un drept” salariaţilor.

„În primul rând, există o lege, Legea 153, la care s-a prorogat termenul de intrare în aplicare de vreo doi ani, din câte ştiu eu. La sănătate şi la profesori s-a aprobat în avans o pătrime şi acum a venit ultima pătrime din Legea 153. Deci, până la urmă, nu este o majorare, este o lege care se pune în aplicare. Şi nu este o pomană, este un drept al acestor oameni, conform legii 153”, a declarat Ciolacu.

Deputații au adoptat o serie de modificări la legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice care duc la creșterea indemnizațiilor pentru diverse categorii de bugetari. E vorba de creșteri salariale pentru angajații din Ministerele Sănătății, Culturii, Transporturilor, Sportului, dar și pentru angajații care gestionează fonduri europene.