Info

Cresc costurile pentru întreținere la blocurile din București. La ce să ne așteptăm iarna aceasta

Blocuri Sursa foto Cancan
Sursa foto Cancan

Se preconizează o creștere semnificativă pentru bucureștenii care stau la bloc a costurilor la întreținere în iarna ce urmează.  Cele vizate sunt blocurile racordate la sistemul de termoficare al orașului.

Prețul gigacaloriei a fost majorat la finalul iernii trecute, în urma unei decizii a Consiliului General al Municipiului București. Timp de 11 ani, aceasta s-a păstrat la o valoare constantă, până la decizia din 2022. Prețul gigacaloriei a crescut de la 137 de lei, fără TVA, la  330 de lei, fără TVA, o creștere care se va face simțită în bugetul bucureștenilor, odată cu intrarea în sezonul rece. De asemenea, se anunță temperaturi foarte scăzute pentru iarna 2022-2023, fapt ce ar putea crește și mai mult cheltuielile pentru încălzire.

La ce sume să ne așteptăm

Un calcul estimativ arată următoarele valori, bazat pe temperaturile din luna ianuarie, teoretic cea mai friguroasă din an:

Pentru o garsonieră cu o persoană se consumă 0,39 GCal pentru încălzire și 0,07 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 160 de lei.

Pentru un apartament de două camere în care locuiesc două persoane se consumă 0,56 GCal pentru încălzire și 0,14 GCal pentru apa caldă. În total, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 242 de lei.

Pentru un apartament de trei camere și trei persoane  se consumă 0,67 GCal pentru încălzire și 0,21 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 305 de lei.

Pentru un apartament de patru camere și patru persoane se consumă 0,84 GCal pentru încălzire și 0,28 GCal pentru apa caldă. În total așadar, la un preț facturat al gigacaloriei de 346,5 lei (cu TVA inclus, iarna este cotă redusă) costul total din ianuarie pentru energia termică va fi de 388 de lei, conform Economica.

Majorările continuă

Cu toate acestea, dacă sistemul de termoficare al Bucureștiului va funcționa în mod normal, fără probleme aferente, se estimează că suma de plată la întreținere va fi în continuare mai mică decât pentru imobilele cu centrală proprie, fie electrică sau pe gaz. Acest lucru se datorează faptului că Termoenergetica, compania ce se ocupă cu termoficarea orașului, cumpără gazul la un preț plafonat, mai mic decât cel al pieței. Gazul provine exclusiv din producție internă și are prețul de 150 de lei/MWh.

Având în vedere majorările ce se preconizează pentru energie electrică și gaze naturale, atât cei cu centrale proprii vor fi afectați de criza energetică ce se manifestă la nivel european.