Infofinanciar > Lumea la zi > „Cred că vom câștiga până atunci”: Zelenski nu este îngrijorat de alegerile prezidențiale din SUA
Lumea la zi

„Cred că vom câștiga până atunci”: Zelenski nu este îngrijorat de alegerile prezidențiale din SUA

europafm.ro
sursă foto europafm.ro

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA din 2024 și de ceea ce ar putea însemna acesta în ceea ce privește sprijinul Washingtonului pentru Kiev, deoarece crede că Ucraina va câștiga înainte de acest moment.

„Cine știe unde vom fi când vor avea loc alegerile?”, a declarat el pentru televiziunile publice europene într-un interviu publicat joi, 11 mai, potrivit unuia dintre aceste posturi, BBC. „Eu cred că vom câștiga până atunci”.

Congresul american susține încercările Ucrainei

Zelenski a adăugat că Ucraina continuă să se bucure de sprijin bipartizan în Congresul american. SUA au oferit un sprijin financiar semnificativ Ucrainei de când Rusia a lansat invazia. Marți, 9 mai, SUA au anunțat un pachet de ajutor de 1,2 miliarde de dolari pentru Ucraina pentru a sprijini lansarea mult așteptată a contraofensivei sale împotriva forțelor rusești. Odată cu anunțarea noului pachet, SUA au alocat în total 36,9 miliarde de dolari sub formă de ajutor militar Ucrainei de la începutul războiului, în februarie 2022.

Comentariile lui Zelenski au fost făcute după ce fostul președinte Donald Trump nu a vrut să spună miercuri seară cine crede că ar trebui să învingă în război, declarând în schimb alegătorilor din New Hampshire pentru alegerile primare republicane că vrea ca „nimeni să nu mai moară” și că nu „gândește în termeni de victorie și înfrângere”. Vorbind la conferința municipală de la CNN, Trump, întrebat dacă susține acordarea de ajutor militar american Ucrainei, nu s-ar angajat să trimită ajutor în țara devastată de război, în cazul în care va câștiga nominalizarea republicană la președinție și apoi Casa Albă.

În timp ce Trump a spus că s-ar întâlni cu Zelenski și cu președintele rus Vladimir Putin și ar rezolva războiul din Ucraina „într-o zi, 24 de ore”, el nu a vrut să spună dacă crede că președintele rus este un criminal de război, dar că acest lucru „ar trebui discutat pe viitor”.

Șeful Wagner afirmă că acțiunea de contraofensivă a Ucrainei este deja în plină desfășurare

Fondatorul și finanțatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a respins afirmațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit cărora Kievul mai are nevoie de „puțin timp” înainte de a lansa mult așteptata contraofensivă. „Zelensky minte”, a declarat Prigozhin pe canalele sale oficiale de socializare joi. „Contraofensiva este în plină desfășurare”. „În direcția Artemovsk (numele rusesc pentru Bahmut), unitățile AFU (Forțele Armate ale Ucrainei) intră pe flancuri. Și, din păcate, în unele locuri au succes”, a adăugat el.

Comentariile lui Prigojin au fost făcute după ce Zelenski a declarat joi, într-un interviu, că țara sa are nevoie de „ceva mai mult timp” pentru a permite sosirea unor provizii occidentale suplimentare, înainte de a putea lansa contraofensiva. Fondatorul Wagner a continuat să afirme că forțele ucrainene trebuiau mai întâi să rezolve situația în Bahmut și în jurul acestuia înainte de a încerca să avanseze în alte zone.

„Acesta este motivul pentru care a început ofensiva AFU. Acele unități care au fost instruite, au primit armele necesare, echipamentul, tancurile, tot ce este necesar, sunt deja angajate pe deplin”, a declarat el, repetând plângerile sale împotriva Ministerului rus al Apărării cu privire la lipsa livrărilor de muniție. „Wagner continuă să desfășoare misiuni de luptă într-o lipsă teribilă de muniție și de obuze, deoarece promisiunile făcute de Ministerul Apărării nu sunt respectate”, citează CNN.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.