Infofinanciar > Info > Crăciunul australian: șapte tradiții inedite, de la jocuri la mâncăruri, total diferite de cele românești
Info

Crăciunul australian: șapte tradiții inedite, de la jocuri la mâncăruri, total diferite de cele românești

Să-l vezi pe Moș Crăciun făcând surf în timpul sărbătorilor, în Australia, nu e ceva anormal, sursă foto Daily Telegraph
Să-l vezi pe Moș Crăciun făcând surf în timpul sărbătorilor, în Australia, nu e ceva anormal, sursă foto Daily Telegraph

Australienii sunt cunoscuți datorită faptului că în partea lor de lume, tradițiile și obiceiurile din Vechiul Continent au fost transformate radical. Datorită lipsei zăpezii și a unei abordări ciudate a sărbătorii, este mai probabil să îl vedeți pe Moș Crăciun făcând surfing decât un grup de colindători care se plimbă prin cartier.

Deși nu există două mese de Crăciun care să arate exact la fel în această țară, un Crăciun australian destul de tipic va avea cu siguranță cel puțin câteva dintre aceste lucruri:

Moș Crăciun care face surfing

Australieni care fac surfing în ziua de Crăciun, sursă foto BuzzFeed

Australieni care fac surfing în ziua de Crăciun, sursă foto BuzzFeed

Moș Crăciun poartă tradiționalul costum roșu aprins, căptușit cu blană albă și cizme mari și negre pentru a lupta împotriva iernii nordice. În Australia, în perioada Crăciunului este vară, așa că este mult mai probabil să vedeți un Moș Crăciun purtând la brâu o placă de surf.

Deci, unde veți vedea un Moș Crăciun surfer? Nu este în niciun caz o tradiție oficială, dar dacă vă aflați pe o plajă în ziua de Crăciun, probabil că veți vedea un surfer matinal cu o pălărie de Moș Crăciun gata de distracție.

Mâncând creveți

Rețetă de creveți, sursă foto 9News

Rețetă de creveți, sursă foto 9News

În timp britanicii și americanii se ospătează cu curcan prăjit, cartofi copți și ciocolată caldă, iar noi românii cu sarmale și diferite preparate tradiționale, australienii împachetează mâncarea pentru un picnic pe plajă sau montează mese pliante pentru a mânca afară, în curte. Majoritatea familiilor din Australia vor trimite pe cineva să facă o „alergare după creveți” dimineața.

Cele mai multe magazine de fructe de mare vor fi pline în dimineața de Crăciun de părinți morocănoși sau de adolescenți plictisiți care au fost trimiși la alergat după creveți. Este o perioadă atât de specială a anului.

Cum se gătesc creveții pe grătar:

  • Spălați creveții în apă rece și despicați-i ușor spatele cu un cuțit. Îndepărtați tractul intestinal negru.
  • Încingeți ușor creveții în ulei și puneți-i pe un grătar încins.
  • Întoarceți-i o dată și gătiți-i până când carapacea a căpătat o culoare roșiatică.
  • Se servesc cu un strop de lămâie.

Petreceri de stradă

Petreceri la picnic în Australia de Crăciun, sursă foto Wide Bay Kids

Petreceri la picnic în Australia de Crăciun, sursă foto Wide Bay Kids

În luna decembrie, în Australia, este vară, așa că petrecerile de stradă sunt foarte populare. Uneori, seara, în ziua de Crăciun, au loc petreceri de stradă improvizate. Majoritatea oamenilor își vizitează rudele în ziua de Crăciun, așa că străzile sunt pline de familii și copii.

Drumurile liniștite în ziua de Crăciun înseamnă, de asemenea, de obicei, meciuri improvizate de cricket, cu coșul de gunoi pe post de butuci.

Grătare în ziua de Boxing Day

Campanie de reduceri de Boxing Day în Australia, sursă foto National Retail Association

Campanie de reduceri de Boxing Day în Australia, sursă foto National Retail Association

Boxing day, ziua de după Crăciun, este în mod tradițional o altă zi de sărbătoare cu familia. Este o altă sărbătoare publică pentru majoritatea australienilor, așa că este un moment excelent pentru a vă relaxa, a vă bucura de festivități și, poate după ce v-ați răsfățat puțin prea mult cu o zi înainte, să începeți dieta de după Crăciun.

După ce se termină reuniunile de familie, oamenii se întâlnesc de obicei la prieteni în ziua de Boxing Day pentru a urmări (sau nu) un meci de cricket. Acest lucru implică, de obicei, un grup de oameni care beau bere cu ochii lipiți la un meci de cricket și un alt grup de oameni care beau bere și nu se uită la cricket. Totodată, oamenii își fac cadouri de Boxing Day (ziua împachetării, nu a boxului).

Călătorii de sărbători

În funcție de locul în care trăiesc australienii, ziua de Crăciun poate implica o călătorie lungă cu mașina. Este o tradiție accidentală în cel mai bun caz, dar multe dintre sărbătorile de Crăciun ale familiilor australiene includ o călătorie cu mașina cu copiii înghesuiți pe bancheta din spate.

Fie că vizitați persoane dragi care locuiesc departe, fie că sunteți în vacanță și vă îndreptați spre unele dintre călătoriile rutiere preferate ale Australiei, este inevitabil ca toți membrii familiei să se reîntâlnească unii cu ceilalți după aceea!

Colinde la lumina lumânărilor

Concert de Crăciun Carols By Candlelight în Australia, sursă foto Auslan Stage Left

Concert de Crăciun Carols By Candlelight în Australia, sursă foto Auslan Stage Left

Cele mai multe orașe din Australia găzduiesc propriile lor colinde la lumina lumânărilor și, de obicei, vor fi câțiva artiști celebri. Încasările din spectacol sunt de obicei donate unei organizații de caritate.

Există adesea un Carols By Candlelight principal realizat într-un oraș mare, dar și alte orașe își vor găzdui adesea propriile evenimente. Familiile împachetează picnicuri, pături și spray pentru țânțari și își petrec seara în aer liber ascultând muzică.

Prânzul de Crăciun

Mic dejun în Australia de Crăciun, sursă foto Dining and Cooking

Mic dejun în Australia de Crăciun, sursă foto Dining and Cooking

Dacă am crede tot ce vedem la televizor, s-ar părea că majoritatea meselor de Crăciun au loc la cină. Nu și în Australia – unde oamenii servesc prânzul de Crăciun.

Cu excepția cazului în care trebuie să petreceți Crăciunul cu mai multe familii, caz în care este posibil să aveți micul dejun, prânzul și cina de Crăciun. În Australia, Crăciunul este o afacere care durează toată ziua, cu multă mâncare și timp petrecut jucând jocuri de Crăciun distractive pentru copii și adulți.

Prânzurile de Crăciun în Australia sunt relaxante, în general ocazionale, care pot include pauze pentru un meci de cricket sau o baie în piscina din curte.

Biscuții de Crăciun sunt o necesitate – la fel ca și nevoia de a purta coroane de hârtie colorate.

Credit: Realestate.com.au