Infofinanciar > Lumea la zi > Crăciun patriotic în Rusia! Străzile, împodobite cu soldați de gheață
Lumea la zi

Crăciun patriotic în Rusia! Străzile, împodobite cu soldați de gheață

soldati gheata wionews.com
sursa foto MSN

Soldați ruși de gheață, înarmați cu kalașnikovuri, stau nemișcați în piața principală a orașului siberian Chita, unde se înregistrează -33C. Unii îi primesc și se miră, iar alții se bucură de prezența acestora, făcând-le poze și postându-i pe social-media.

Orașul rusesc Chita se află la 4.830 km est de Moscova. Autoritățile locale au decis că sculpturile de gheață militarizate ar fi niște decorațiuni adecvate pentru acest sezon festiv, o modalitate de a încuraja un nou an patriotic. Cei mai mulți dintre oamenii cu care un jurnalist BBC a discutat în piața din oraș sunt de acord.

„Suntem în război„, spune Tatyana, „Așa că este chiar bine să avem acești soldați de gheață aici, pe străzile din Chita. Sunt de actualitate, după părerea mea”.

„Este un mod neobișnuit de a sărbători Anul Nou”, spune Ludmila. „În mod normal, ai avea Moș Crăciun, iepurași sau veverițe. Dar, în urma celor întâmplate, este un semn al vremurilor”. Chiar și așa, Ludmila recunoaște că este îngrijorată de ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Prietenii trimiși la luptă

„Avem prieteni care au fost mobilizați și trimiși să lupte acolo, pe frontul din Ucraina. Ne facem griji pentru ei în fiecare zi. Îi sunăm să vedem dacă sunt bine. Dar orice am crede despre Guvernul nostru și despre cei care ne conduc, patria noastră este, până la urmă, patria noastră. Dacă nu o apărăm noi, cine o va face?”, continuă Ludmila.

„Să fie apărată de ce? De cine?” este întrebată Ludmila. La urma urmei, la 24 februarie, Rusia a fost cea care a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei. Nu invers. „Apărați-o de naziști. Sunt mulți prin preajmă”, răspunde Ludmila. „Rusia este atacată pe toate fronturile, inclusiv cu propaganda LGBT. Încearcă să ne impună acest lucru. Noi respingem aceste idei străine. Noi îmbrățișăm valorile rusești. Îmi este greu să explic acest lucru în cuvinte. Pur și simplu o simt”.

Rușii nu obișnuiau să spună astfel de lucruri pe stradă reporterilor în mod normal. Nu vorbeau niciodată despre faptul că se simt amenințați de „naziștii” din Ucraina sau despre necesitatea de a lupta pentru așa-numitele „valori rusești”. Este una dintre cele mai mari schimbări care se observă în acest an în Rusia.

Părerea rușilor contează

După ce ar fi stabilit un control total asupra peisajului mediatic din Rusia, Kremlinul ar fi reușit să-i convingă pe mulți ruși că țara lor se află acum într-o luptă cu Occidentul. În conversațiile pe care reporterul BBC le-a avut, i-a auzit adesea pe oameni repetând, aproape cuvânt cu cuvânt, retorica anti-ucraineană și anti-occidentală pe care o aud pe canalele de televiziune rusești.

S-ar putea crede că oamenii din Chita ar avea preocupări mai presante decât respingerea asaltului „valorilor occidentale”. În ciuda faptului că Siberia se bucură de rezerve uriașe de gaze, orașul Chita nu a fost încă conectat la rețeaua internă de gaze a Rusiei. De pe dealurile de deasupra orașului se pot vedea norii de fum care se ridică de la centralele electrice pe bază de cărbune și de la multitudinea de case din lemn care încă se încălzesc cu lemne de foc.

Iarna siberiană

În această iarnă, confortul și bucuria se simt în lipsă în Chita. Dar există patriotism din belșug. În fața sălii de concerte locale, un om de zăpadă stilizat din metal ține în mână un tricolor rusesc. În Piața Lenin, bradul împodobit împarte scena centrală cu pancarte mari cu litera „Z” – simbolul „operațiunii militare speciale” a Kremlinului în Ucraina. Trebuie doar să urmărim știrile de la Chita TV și se vor vedea reportaje despre școlarii locali care scriu scrisori festive, nu lui Moș Crăciun, ci soldaților ruși din Ucraina.

Dar nu toată lumea din Chita împărtășește această interpretare particulară a patriotismului. În cealaltă parte a orașului, jurnalistul BBC îl întâlnește pe Ivan Losev. Recent, pe rețelele de socializare, acest proprietar de saună în vârstă de 26 de ani a împărtășit un vis „bizar” pe care l-a avut, în care l-a întâlnit pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Am visat că am fost mobilizat și trimis într-o tabără de antrenament”, își amintește Ivan. „Dintr-o dată, armata ucraineană, condusă de Zelenski, a atacat. Toată lumea a fost capturată. Erau pe punctul de a ne împușca, când Zelenski a arătat spre mine. ‘Ți-am văzut poveștile de pe Instagram. Glorie Ucrainei!”, a spus el. ‘Glorie eroilor!’. I-am răspuns”.

Se cenzurează rușii între ei?

Pentru că a postat despre visul său și pentru alte comentarii pe care le-a făcut pe rețelele de socializare despre „operațiunea militară specială”, Ivan a fost dus în instanță și amendat cu 30.000 de ruble pentru „discreditarea forțelor armate ruse”.

„Cu cât te apropii mai mult de căderea unui imperiu, cu atât legile devin mai stupide”, spune Ivan. „Cred că acest lucru se va încheia cu căderea Rusiei lui Putin”.

„Patriotismul înseamnă să-ți iubești țara, dar să o critici pentru a aduce schimbări. Patriotismul înseamnă să vrei să-ți faci orașul mai bun, astfel încât să prospere. Astfel încât oamenii să vrea să rămână și să trăiască acolo și să trăiască bine. Dar patriotismul Rusiei înseamnă să bombardeze Ucraina. Liderii noștri nu vor ca țara noastră să fie mai bună. Ei vor doar ca oamenii din altă țară să trăiască mai rău”.

Grilile rușilor de rând

„Îmi fac griji că Rusia va avea de suferit de pe urma a ceea ce se întâmplă acum”, spune Margarita, cu care a ajuns jurnalistul BBC să stea de vorbă în piață. „La sfârșitul zilei aș vrea să fie pace. Mi-ar plăcea să nu existe războaie. Putem să ne descurcăm și fără ele. Dar ceea ce va fi, va fi”.

 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.