Infofinanciar > Lumea la zi > Te costă o avere să crești copii în China. Rata natalității este în scădere
Lumea la zi

Te costă o avere să crești copii în China. Rata natalității este în scădere

China Sursa foto Reuters
Sursa foto: arhiva companiei

China este unul dintre cele mai scumpe locuri din lume pentru a crește un copil, depășind SUA și Japonia în termeni relativi, a declarat un important grup de reflecție chinez.

Un raport publicat miercuri, 21 februarie, de YuWa Population Research Institute, cu sediul la Beijing, a constatat că, în China, costul mediu al creșterii unui copil până la vârsta de 18 ani este de 538.000 de yuani (59.275 de lire sterline). De peste 6,3 ori mai mare decât PIB-ul pe cap de locuitor. Asta față de 4,11 ori în SUA sau de 4,26 ori în Japonia. Pentru copiii crescuți în orașele chinezești, costul mediu urcă la 667.000 de yuani (73.488 de lire sterline).

Costuri mari de creștere a copiilor

În Australia, cercetătorii au constatat că costul creșterii unui copil este de 2,08 ori mai mare decât PIB-ul mediu pe cap de locuitor. China se află pe locul al doilea după Coreea de Sud. Care are cea mai mică rată de fertilitate din lume.

Raportul a abordat, de asemenea, costurile de oportunitate. Suportate în principal de mame. Asociate cu faptul de a avea copii. Între 2010 și 2018, timpul săptămânal petrecut de părinți pentru a ajuta la temele copiilor lor de vârstă școlară primară a crescut de la 3,67 ore la 5,88 ore.

Mamele tind să sufere o pierdere de ore de muncă remunerată și de timp liber ca urmare a creșterii copiilor. Tații suferă o pierdere doar în ceea ce privește timpul liber.

„Din motive precum costul ridicat al creșterii copiilor și dificultatea femeilor de a echilibra familia și munca, disponibilitatea medie de fertilitate a poporului chinez … Este aproape cea mai scăzută din lume”, au concluzionat cercetătorii. „Dorința de fertilitate” se referă la ceea ce oamenii consideră a fi numărul ideal de copii, care în China este mai mic de doi, potrivit mai multor sondaje.

Scăderea populației chineze

Anul trecut, populația Chinei a scăzut pentru al doilea an consecutiv. Ceea ce a exacerbat îngrijorările guvernului cu privire la susținerea unui grup de oameni îmbătrânit cu un număr tot mai mic de lucrători. Numărul de nașteri în 2023 a fost puțin peste 9 milioane. Aproximativ jumătate față de 2016.

Femeile sunt din ce în ce mai înclinate să amâne sau să respingă maternitatea. Asta din cauza impactului negativ pe care aceasta îl are asupra carierei și finanțelor lor. În 2017, guvernul a renunțat la politica copilului unic. Iar acum încurajează femeile să aibă până la trei copii. Unele provincii au eliminat orice restricție privind numărul de copii pe care îl poate înregistra o gospodărie.

Dificultatea creșterii copiilor

Lijia Zhang, o scriitoare care lucrează la o carte despre schimbarea atitudinii femeilor chineze față de căsătorie și maternitate, a declarat că costurile ridicate ale educației și locuințelor fac dificilă din punct de vedere financiar creșterea copiilor. „Multe dintre femeile pe care le-am intervievat au spus că pur și simplu nu își permit să aibă doi sau trei copii. Unele se pot descurca cu unul. Altele nici măcar nu vor să se deranjeze cu unul.”

„Un alt factor la fel de important este schimbarea atitudinilor. Multe femei din mediul urban și educate nu mai văd maternitatea ca pe un pasaj necesar în viață. Sau ca pe un ingredient necesar pentru fericire”, a mai adăugat Zhang.

Stimularea natalității

Mai multe administrații locale din China au introdus măsuri pentru a încerca să stimuleze natalitatea. De la subvenții în bani pentru copii în plus până la reduceri la fertilizarea in vitro. Responsabilii politici superstițioși speră că anul lunar al dragonului, care a început la 10 februarie, ar putea duce la o creștere a nașterilor.

Dar, până acum, stimulentele guvernamentale nu au reușit să crească prea mult rata natalității care se încăpățânează să scadă.

„Scăderea ratei natalității va avea un impact profund asupra potențialului de creștere economică a Chinei, a vitalității inovației, a indicelui de fericire a populației. Și chiar a întineririlor naționale… Motivul fundamental pentru care China are aproape cea mai mică rată de fertilitate din lume este că are aproape cel mai mare cost al fertilității din lume”, a încheiat raportul, informează theguardian.com