Lumea la zi

Corupție la nivel înalt! Un fost agent de contraspionaj FBI, acuzat că a ajutat un oligarh rus să evite sancțiunile Guvernului american

nytimes.com
FOTO: nytimes.com

Un fost agent de contrainformații de top al FBI cu sediul la New York, care a investigat presupusele legături ale campaniei Trump cu Rusia în 2016, a fost acuzat de spălare de bani și de încălcarea sancțiunilor americane prin încercarea de a-l ajuta pe oligarhul rus Oleg Deripaska să se sustragă de la sancțiuni, a anunțat luni Departamentul de Justiție.

Charles McGonigal, care a condus divizia de contraspionaj a Biroului din New York între 2016 și pensionarea sa în 2018, a fost arestat sâmbătă seara pe aeroportul JFK. Serghei Șestakov, un interpret judiciar care a lucrat, de asemenea, pentru Deripaska, a fost arestat în aceeași zi.

„Amândoi au lucrat anterior cu Deripaska pentru a încerca să obțină eliminarea sancțiunilor sale și, în calitate de funcționari publici, ar fi trebuit să știe mai bine”, a declarat procurorul american Damian Williams într-un comunicat.

McGonigal a fost de ascunderea unor plăți de 225.000 de dolari în numerar

Ambii bărbați urmau să fie aduși în fața unui tribunal federal din Manhattan luni după-amiază. McGonigal, în vârstă de 54 de ani, a fost, de asemenea, acuzat într-un act de acuzare separat din Washington de ascunderea unor plăți de 225.000 de dolari în numerar de la un fost membru al serviciului de informații al Albaniei.

În conformitate cu legea federală, McGonigal trebuia să raporteze FBI-ului contactele cu oficiali străini, dar procurorii susțin că a ascuns acest lucru de angajatorul său în timp ce își desfășura afacerile și călătoriile în străinătate, ceea ce a creat un conflict de interese cu sarcinile sale de aplicare a legii.

În rechizitoriul de 21 de pagini din New York împotriva lui McGonigal se afirmă că, în timp ce era angajat al biroului, acesta a primit informații clasificate la acea vreme potrivit cărora Deripaska ar fi fost inclus pe lista oligarhilor ruși cu legături strânse cu Kremlinul sancționați de SUA după ce Rusia a invadat și anexat Crimeea în 2014.

McGonigal a fost prezentat de Shestakov în 2018 unui fost diplomat sovietic care funcționa ca agent pentru Deripaska. Persoana respectivă nu este identificată în documentele instanței, dar Departamentul de Justiție spune că „se zvonea în relatările publice din mass-media că ar fi un ofițer de informații rus”.

Potrivit actului de acuzare, Shestakov i-a cerut ajutorul lui McGonigal pentru a-i obține fiicei agentului lui Deripaska un stagiu de practică la Departamentul de Poliție din New York. McGonigal a fost de acord, spun procurorii, și i-a spus unei persoane de contact din cadrul NYPD că „mă interesează tatăl ei din mai multe motive”.

McGonigal, care a ocupat și funcția de șef al secției de contrainformații cibernetice la Washington, a fost unul dintre primii agenți FBI care a aflat că un oficial al campaniei lui Trump a afirmat că rușii aveau „mizerii” despre candidata democrată la președinție de atunci, Hillary Clinton, ceea ce a declanșat ancheta care a continuat până la președinția lui Donald Trump.

Deripaska, care are legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, a jucat un rol crucial în această anchetă și a fost lovit de mai multe sancțiuni pentru amestecul în alegerile din 2016. În jurul anului 2019, McGonigal și Shestakov, care aveau legături cu Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, l-au prezentat pe asociatul lui Deripaska unei firme internaționale de avocatură care avea birouri în Manhattan.

McGonigal riscă o pedeapsă maximă de 80 de ani de închisoare

Potrivit actului de acuzare, angajatul lui Deripaska dorea ca firma de avocatură să lucreze pentru a elimina sancțiunile împotriva oligarhului.  În timpul negocierilor, McGonigal s-a întâlnit cu Deripaska și cu alți acoliți la locuințele lui Deripaska din Londra și Viena.

McGonigal și Shestakov nu s-au referit la Deripaska pe nume, ci ca fiind „individul”, „prietenul nostru din Viena” și „clientul din Viena”, se arată în documentele judiciare.

Potrivit termenilor acordului, Deripaska urma să plătească firmei de avocatură 175.000 de dolari pe lună, cu 25.000 de dolari „destinați” pentru „anumiți alți profesioniști”. Firma de avocatură, care nu este menționată în rechizitoriu, a angajat-o pe McGonigal ca și consultant și investigator, potrivit nypost.com.

Fostul G-man a cerut firmei să îl plătească trimițând 25.000 de dolari unei societăți deținute de Shestakov, ceea ce a și făcut.  În primăvara anului 2021, McGonigal și Shestakov au început să lucreze pentru Deripaska fără implicarea firmei de avocatură. Cei doi bărbați și aliatul lui Deripaska au încheiat un contract în august 2021 pentru a-i plăti prin Cipru, prin intermediul unei companii din New Jersey care era deținută de un prieten al lui McGonigal.

Potrivit actului de acuzare, 51.280 de dolari au fost virați pe 13 august 2021 către societatea din New Jersey de la o bancă rusă, sumă care urma să fie urmată de plăți lunare de 41.790 de dolari între acea lună și 18 noiembrie 2021. McGonigal este acuzat de patru capete de acuzare, conspirație în vederea încălcării și sustragerii de la sancțiunile americane, spălare de bani, conspirație în vederea spălării de bani și conspirație în vederea încălcării legii federale. el riscă o pedeapsă maximă de 80 de ani de închisoare.