Infofinanciar > Lumea la zi > Corriere della Sera: „Noul nivel” de colaborare dintre China și Rusia. Xi păstrează şi alte opțiuni strategice
Lumea la zi

Corriere della Sera: „Noul nivel” de colaborare dintre China și Rusia. Xi păstrează şi alte opțiuni strategice

Vladimir Putin și Xi Jinping Sursa foto The Daily Beast
Sursa foto The Daily Beast

Publicația italiană Corriere della Sera arată că G7 tocmai a trimis avertismente Rusiei și Chinei invitându-l pe ucraineanul Zelenski la summitul de la Hiroshima și condamnând strategia de ”coerciție economică” a lui Xi Jinping și ambiția sa de a pune mâna pe Taiwan. Beijingul a răspuns primindu-l pe prim-ministrul rus, Mihail Mișustin, cu o delegație de 1.200 de antreprenori în căutare de afaceri pentru a scăpa de sancțiunile occidentale.

Diplomația ruso-chineză a creat imediat un nou slogan, după cel privind ”colaborarea fără limite” lansat de Xi și Putin anul trecut, (în ajunul invadării Ucrainei).

Nivel fără precedent al colaborării dintre Rusia și China

Relațiile dintre Rusia și China sunt la un ”nivel fără precedent”, a declarat Mișustin și, adresându-se omologului Li Qiang, a adăugat: ”Aşa cum obişnuiţi să spuneți voi, dragi prieteni chinezi, cu unitate este posibil să mutăm şi munții”.

Între timp, premierul rus poate fi mulțumit de muntele de mărfuri și produse care se deplasează de-a lungul axei Moscova-Beijing: până la sfârșitul anului 2023, comerțul va ajunge la 200 de miliarde de dolari, aşa cum a spus el (tranzacțiile dintre cele două țări au loc în principal în yuani chinezești, crescând puterea de negociere a lui Xi asupra prietenului său Putin).

China este partenerul comercial numărul unu al Rusiei; în aprilie, vama de la Beijing a înregistrat un salt cu 153% de la an la an a exporturilor către Moscova, în timp ce importurile rusești de petrol și gaze au crescut cu 40%, transmite Corriere della Sera.

La Beijing, sunt perfect conștienți de faptul că schimburile comerciale cu ”prietenii ruși” valorează mai mult sau mai puțin o zecime din cel cu Statele Unite și Uniunea Europeană (pe care Xi le acuză și că vrea să încercuiască și să limiteze ascensiunea Chinei).

Participanţii la summitul G7 i-au cerut pe un ton ferm lui Xi să exercite presiuni asupra lui Putin pentru a pune capăt agresiunii împotriva Ucrainei. Trimisul chinez Li Hui tocmai s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev, iar acum se pregătește să plece la Moscova, unde este așteptat vineri.

În acest moment, Putin joacă o partidă pentru supraviețuirea sistemului său de putere; Xi Jinping, însă, are multe alte opțiuni strategice.

Se pregătește vizita lui Putin în China

Momentul vizitei președintelui rus, Vladimir Putin, în China va fi stabilit prin coordonarea între părți, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru Agenția TASS. „Există o invitație”, a afirmat Peskov. „Momentul și alte detalii vor fi convenite ulterior”. Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a exprimat marea sa apreciere pentru invitația adresată președintelui Putin de către Beijing de a vorbi la „Belt and Road Forum” în calitate de invitat de onoare, relatează agenția rusă.

Relațiile bilaterale actuale dintre China și Rusia „sunt la un nivel fără precedent”, a declarat Mihail Mișustin, în timpul unei lungi conversații la Beijing cu premierul chinez Li Qiang, potrivit TASS. „Relațiile sunt caracterizate de respectul pentru interesele reciproce și de disponibilitatea de a răspunde în comun amenințărilor urgente, din cauza turbulențelor tot mai mari la nivel internațional și a presiunii exercitate de Occident, în ansamblul său, prin sancțiuni ilegitime”, a adăugat Mișustin.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Aleksei Danilov, a vorbit la televiziune despre noi acțiuni în trei regiuni rusești, după operațiunile de sabotare din regiunea Belgorod: „Vor fi progrese în alte regiuni de graniță ale Rusiei, până când regimul criminal condus de Putin va pune capăt războiului împotriva Ucrainei. Rușii nu se vor simți în siguranță în niciun colț al Federației”, a spus el, potrivit UNIAN. „Briansk, Kursk, Voronej și alte regiuni nu pot fi în siguranță, având în vedere numărul cetățenilor ruși care sunt împotriva regimului”, a adăugat Danilov.

„Marți noaptea nu a fost în totalitate liniștită. Au fost numeroase atacuri cu drone. Majoritatea sistemelor de apărare aeriană au rezistat, dar există daune în Belgorod: mașini, case private, clădiri”, a informat guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, Viaceslav Gladkov, pe Telegram. Guvernatorul din Belgorod a afirmat că nu au fost înregistrate victime. „O conductă de gaz a fost avariată în districtul Graivoron, este un incendiu în curs. Rețelele electrice, avariate la intrarea grupului de sabotaj de lunea trecută, sunt în curs de refacere. Toate lucrările de restabilire a energiei electrice din districtul Graivoron vor fi finalizate miercuri. Ulterior, alimentarea cu apă și comunicațiile celulare vor fi restabilite”. Guvernatorul a explicat că, în acest moment, prestarea serviciilor continuă să fie întreruptă în regiune și peste 500 de persoane sunt sinistrate. „Am primit și informații suplimentare de la districtul Yakovlevski. Marți noaptea, au fost aruncate dispozitive explozive de două ori de către drone în satul Tomarovka pe două clădiri administrative. Nu au fost incendii, nici morți sau răniți”, a scris guvernatorul.

Serghei Lavrov, acuzații absurde

Actuala expansiune a NATO este condusă de aceleași ambiții ca și politicile lui Hitler, a spus ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei întâlniri internaționale a înalților reprezentanți pe probleme de securitate, relatează TASS. „Într-adevăr, expansiunea nesăbuită a NATO reflectă aceleași idei precum cele care ghidau politica ‘Drang nach Osten’ a lui (Adolf) Hitler”, a spus Lavrov. NATO, a adăugat el, este în esență direct implicată în conflictul ucrainean și luptă pentru Kiev. „În realitate, țările NATO sunt direct implicate în conflict, luptând pentru Kiev”, a spus ministrul rus de externe. „Aceste politici iresponsabile cresc semnificativ riscurile unei confruntări militare directe între puterile nucleare”, a adăugat Lavrov.

În timpul operațiunii din regiunea rusă Belgorod, niciun luptător ucrainean nu a intrat pe teritoriul Rusiei, relatează „New York Times”, citând un înalt oficial ucrainean. Potrivit oficialului, care a dorit să rămână anonim, armata ucraineană oferă sprijin luptătorilor și protejează granița Ucrainei în cazul unui contraatac rusesc. Sursa a spus ulterior că niciun luptător ucrainean nu a intrat pe teritoriul Rusiei.

„Instabilitatea globală crește, vechile focare de tensiune se extind și apar altele noi în diferite regiuni”, a afirmat președintele rus Vladimir Putin, potrivit TASS, susținând că actuala „criză energetică și alimentară este provocată de Statele Unite și de alte țări occidentale”.