Infofinanciar > Lumea la zi > Coreea de Sud și Japonia vor semna un acord militar. Coreea de Nord este dușmanul comun
Lumea la zi

Coreea de Sud și Japonia vor semna un acord militar. Coreea de Nord este dușmanul comun

Coreea de Sud și Japonia vor semna un acord militar. Coreea de Nord este dușmanul comun

Deși Coreea de Sud și Japonia au avut relații complicate de-a lungul timpului, cele două țări reiau un acord militar important. Statele sunt unite în fața Phenianului, care a formulat mai multe amenințări la adresa lor.

Spre exemplu, Kim Yo-yong, sora lui Kim Jong-un, a declarat că Phenianul va testa rachete militare în zona Pacificului, iar o interceptare venită de la Seul echivalează cu o „declarație de război”. În septembrie 2022, prim-ministrul japonez, Fumio Kishida, și premierul sud-coreean, Han Duck Soo, s-au întâlnit pentru a discuta întâia dată relansarea legăturilor diplomatice și militare dintre Japonia și Coreea de Sud.

Vizita făcută de președintele coreean Yoon Suk Yeol în Japonia a cimentat acest acord diplomatic. Cele două țări est-asiatice au un trecut complicat, apogeul tensiunilor dintre cele două fiind atinse secolul trecut. Din 1910 până în 1942, japonezii au colonizat Coreea. Pe-atunci, o singură Coree, care a fost divizată în Nord și Sud din 1953 până în prezent.

Primul summit în 12 ani

Este pentru prima dată în mai mult de un deceniu de când șeful statului sud-coreean vine în Japonia și convocă un summit de asemenea dimensiuni. De asemenea, Acordul general de securitate și informare militară (GSOMIA) a trecut prin numeroase încercări de la ratificare. Spre exemplu, 2019 a marcat punctul critic din relațiile sud-coreene-nipone. Era foarte posibil ca acest acord să ajungă la disoluție din cauza problemelor comerciale și a istoriei plină de animozități dintre cele două state. Atunci, SUA au servit un rol de mediator de facto. Avertismentul venit din partea Statelor Unite ale Americii a fost acela că o dizolvare a acordului militar va pune țările într-o poziție vulnerabilă față de China și Coreea de Nord.

Totuși, GSOMIA s-a menținut, chiar dacă într-un stadiu latent, iar eforturile din ultimele luni de a revitaliza acordul s-au dovedit fructuoase. După întâlnirea cordială între Fumio Kishida și omologul său de la Seul, a venit rândul președintelui sud-coreean, Yook Sun Yeol, să viziteze Țara Soarelui-Răsare, promițând „normalizarea completă” a GSOMIA, conform unui articol publicat de Adevărul.

Situația vulnerabilă a Coreii de Sud

În momentul de față, președintele Yoon Yuk Seol se află într-o poziție dificilă. Poliția din Seul a descins în clădirea Ministerului Apărării, dup ce a primit o informație conform căreia un prezicător a mutat reședința președintelui. Oficiul prezidențial suspectează de asemenea un fost purtător de cuvânt al Ministerului Apărării și două publicații sud-coreene de răspândirea unor informații false. Aceste trei surse ar fi colportat o știre conform căreia prezicătorul, Cheongong, a vizitat sediul instituției armatei.