Infofinanciar > Lumea la zi > Coreea de Nord reprezintă un pericol din ce în ce mai mare. Alte țări vor să dezvolte arme nucleare
Lumea la zi

Coreea de Nord reprezintă un pericol din ce în ce mai mare. Alte țări vor să dezvolte arme nucleare

Kim Jong Un Sursa foto South China Morning Post
Sursa foto: South China Morning Post

Jacques Attali este președintele Positive Planet, care sprijină persoanele defavorizate să devină antreprenori, și președintele companiei de consultanță strategică Attali Associates. A fost consilier al președintelui francez Francois Mitterrand și a fost primul director al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. 

Este fascinant să vedem în ce măsură lumea a rămas pasivă în fața nebuniei totalitare și a agresivității crescânde a Coreei de Nord. Această țară, o caricatură de dictatură și o fortăreață baricadată în care 26 de milioane de prizonieri suferă de foame și frică, își petrece timpul amenințându-și vecinii cu holocaustul nuclear. Aceste amenințări nu sunt încă pe deplin credibile. Dar dacă nu facem nimic, vor fi în curând. 

Arsenalul Pyongyangului este deja considerabil. Alături de o armată de 1,2 milioane de soldați activi și 500.000 de rezerviști, Coreea de Nord deține în prezent peste 40 de focoase nucleare, deși nu este clar câte sunt suficient de mici pentru a fi montate pe rachete. Dezvoltarea sa a fost foarte rapidă, având în vedere că primul test atomic nord-coreean a fost efectuat abia în 2006. 

Coreea a lansat 70 de rachete în 2022, inclusiv rachete balistice 

De asemenea, Coreea de Nord a desfășurat recent drone aeriene surprinzător de eficiente. În decembrie, una a reușit să ajungă în zona de securitate din jurul biroului prezidențial al Coreei de Sud. Dronele subacvatice din Nord au provocat, de asemenea, panică în apele teritoriale sud-coreene. 

Aceste evoluții sunt pe cale să se accelereze. Rezerva de arme de distrugere în masă a Coreei de Nord va continua să crească, iar miniaturizarea acestora va accelera. Kim Jong-Un a ordonat dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale capabile să transporte un focos nuclear către SUA. 

Unii spun că regimul de la Pyongyang nu va ajunge niciodată la nivelul tehnologic necesar pentru a-și face focoasele nucleare suficient de mici pentru a fi transportate de rachete. Dar aceștia sunt aceiași oameni care au explicat atât de elocvent că acest regim nebun nu va avea niciodată rachete balistice. 

Trebuie să presupunem că Coreea de Nord va face ceea ce spune și să tragem consecințele logice ale acestui lucru. 

Cum s-a ajuns la această situație? La începutul anilor 1950, sovieticii și chinezii erau foarte fericiți să vadă că o parte a Coreei rămâne liberă de influența americană. Din acel moment, au văzut Coreea de Nord ca pe o problemă pentru Occident, nu pentru ei înșiși. 

Cei doi chiar au ajutat la echiparea Coreei de Nord, la fel ca și Iranul și, probabil, Pakistanul și India. Alții, fără îndoială ideologi sau mercenari, au ajutat și ei acest inamic al Occidentului să își construiască arsenalul. 

Multiple țări ar putea urma exemplul Coreei de Nord 

Între timp, sud-coreenii erau ocupați cu reconstrucția țării lor. Americanii, la rândul lor, priveau cu dispreț Coreea de Nord ca pe un pitic care credea că poate fi un gigant, obsedați cum erau, și încă sunt, de vecinii săi mai puternici, China și Rusia. Japonia, pacifistă prin obligație constituțională, nu credea că poate interveni într-o chestiune în esență militară. 

Iată unde ne aflăm acum, lăsând lumii nevoia urgentă de a acționa. Nu doar pentru că comunitatea globală nu își poate permite să lase o familie de nebuni să dețină o armă atât de terifiantă, ci și pentru că descurajarea funcționează doar cu oameni raționali. 

Dacă Coreea de Nord are arme nucleare miniaturizate și mijloacele de a le transporta la mii de kilometri distanță, Coreei de Sud nu i se poate refuza dreptul de a le avea. Japonia a lăsat să se înțeleagă că ar putea fi nevoită să renunțe la Tratatul de la San Francisco de după cel de-al Doilea Război Mondial și să se îndrepte în aceeași direcție. Acest lucru ar putea să nu dureze mult, având în vedere resursele pe care le-a adunat deja, potrivit Asia Nikkei.

Indonezia și Australia ar fi susceptibile de a-i urma exemplul. Vietnamul nu ar vrea să fie lăsat în urmă. Atunci cum putem refuza oricărei alte potențiale puteri aceleași resurse de apărare? Arabia Saudită și Turcia după Iran? Cine altcineva? 

Coreea de Nord este prima verigă care ar putea duce la proliferarea globală a armelor nucleare. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție și orice mijloace necesare cât încă mai este timp. 

Chinezii și americanii, în special, ar trebui să înțeleagă că lumea s-a schimbat și că nu mai este în interesul niciunuia dintre ei să permită ca amenințarea nord-coreeană să crească.