Infofinanciar > Lumea la zi > Convorbire între Xi Jinping și Volodimir Zelenski. China nu va pune „combustibil pe foc” în Ucraina
Lumea la zi

Convorbire între Xi Jinping și Volodimir Zelenski. China nu va pune „combustibil pe foc” în Ucraina

xi-zelensky, sursa foto CNN
sursa foto CNN

În prima convorbire telefonică între cei doi lideri de când Vladimir Putin a lansat invazia la scară largă, președintele Chinei i-a transmis lui Zelenski faptul că acum este momentul potrivit pentru rezolvarea acestei crize.

Liderul chinez, Xi Jinping, l-a asigurat pe președintele Volodimir Zelenski că Beijingul nu va adăuga „combustibil pe foc” în cadrul războiului din Ucraina și a insistat că a sosit momentul să se „rezolve criza pe cale politică”.

Convorbire între lideri politici

În timp ce remarcile lui Xi Jinping, așa cum au fost raportate de agenția de știri de stat Xinhua, nu au făcut nicio referire specifică la temerile internaționale cu privire la faptul că statul chinez ar putea trimite arme forțelor invadatoare ale Rusiei în Ucraina, cuvintele sale vor fi interpretate ca un semnal conform căruia Beijingul nu va acorda asistență militară directă președintelui rus, Vladimir Putin.

Xi a realizat primul său apel telefonic către Zelenski, după mai bine de 400 de zile de la începerea războiului rusesc împotriva Ucrainei și a sugerat faptul că țara ar trebui să urmărească o „rezolvare politică” prin dialog pentru a aduce pacea în Europa. Timp de luni de zile, Xi a rezistat presiunilor din partea Occidentului și cererilor lui Zelenskyy cu privire la o eventuală discuție directă între cei doi. În schimb, acesta a avut mai multe întâlniri cu Putin, izolat din punct de vedere diplomatic, inclusiv la Kremlin.

Convorbirea, care, potrivit oficialilor ucraineni, a durat o oră, ar putea atenua tensiunile dintre China și Occident cu privire la poziția precară a Beijingului, care a fost în mare parte în favoarea lui Putin, spun analiștii și diplomații. Dar aceștia avertizează, de asemenea, că acest lucru nu ar schimba viziunea fundamentală a lui Xi privind o relație mai puternică cu Rusia, pentru a respinge presiunea americană, punând sub semnul întrebării capacitatea Beijingului de a intermedia o pace satisfăcătoare pentru ambele părți.

Un impuls puternic pentru relația China-Ucraina

În propriile cuvinte ale lui Volodimir Zelenski, convorbirea cu Xi a servit drept „un impuls puternic” pentru relația lor bilaterală. „Am avut o convorbire telefonică lungă și semnificativă cu președintele chinez, Xi Jinping. Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale” a scris Zelenski pe Twitter.

La rândul său, Xi a folosit apelul pentru a respinge criticile Occidentului la adresa Chinei, pe fondul îngrijorărilor că Beijingul se pregătește să furnizeze arme Moscovei. „China nu este nici creatorul, nici parte a crizei ucrainene. În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și de mare putere responsabilă, nu vom sta cu mâinile în sân, nu vom pune gaz pe foc și, mai presus de toate, nu vom profita de pe urma acestei situații” a declarat președintele chinez, după cum a relatat presa de stat Xinhua.

Apelul a venit la doar câteva zile după ce ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye, a făcut o remarcă explozivă în timpul unui interviu televizat în care a afirmat că fostele țări sovietice nu au un „statut efectiv” în dreptul internațional și a contestat suveranitatea Ucrainei asupra Crimeei, provocând un scandal internațional și forțând Beijingul să îl dezmintă într-un efort de a reface legăturile cu Europa, conform Politico .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.