Infofinanciar > Info > Conturile Primăriei Capitalei sunt blocate! La cine are datorii Primăria Generală București?
Info

Conturile Primăriei Capitalei sunt blocate! La cine are datorii Primăria Generală București?

sursa universul.net
sursa universul.net

Omul de afaceri Costică Constanda a blocat, miercuri, conturile Primăriei Capitalei, de la care are de recuperat suma totală de 120 de milioane de euro. 

Primăria a mai avut conturile blocate și în 2020, din cauza datoriei care la acel moment era de 115 milioane de euro. „Intenţia noastră este de a plăti, iar propunerea este de a plăti eşalonat rate lunare”, a declarat Nicușor Dan.

 Costică Costanda vrea să recupereze de la primărie suma de 75 de milioane de euro, la care se adaugă penalităţile de întârziere în valoare de 45 de milioane de euro. Omul de afaceri se judecă cu Primăria Generală a Bucureștiului de peste 10 ani. Când a fost întrebat ce va face pentru a-și recupera conturile, primarul, Nicușor Dan, a răspuns că administraţia locală va continua lunga discuţie cu familia Constanda, explicând că atâta vreme cât are conturile blocate, administraţia locală  nu poate face plăţi pentru investiţii.

 „Intenția noastră este de a plăti, pentru că este o obligație legală, însă nu putem plăti deodată 120 de milioane de euro. Fără să intru în detaliile negocierilor pe care le avem, propunerea noastră este de a plăti eșalonat rate lunare. Este o negociere în curs, de când am venit în Primărie. A existat mai întâi o hotărâre judecătorească definitivă pronunțată de Curtea de Apel în anul 2019 și recursul respins la Înalta Curte în anul 2020. Prin această hotărâre judecătorească, Primăria Municipiului București a fost obligată să plătească 75 de milioane de euro, plus dobânzi penalizatoare, sau penalități de întârziere începând cu anul 2010, și au mai fost 2 litigii pentru că instanța respectivă a pus cuvântul „dobânzi penalizatoare” fără să precizeze cuantumul acestora și au mai fost 2 litigii care s-au terminat în aprilie 2022. În cele 2 litigii, instanțele au decis cum se calculează dobânzile penalizatoare. Acesta este elementul de noutate în această discuție care are loc de un an și jumătate.” adaugă acesta. 

Cum a ajuns Primăria Capitalei să-i datoreze 115 milioane de euro omului de afaceri Costică Constanda?

 S-a ajuns aici, când omul de afaceri cumpără de la familia Lincaru, foștii proprietari, dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren aflat sub Satul Francez. În 2001, a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra terenului. Traian Băsescu, la vremea respectivă primar general al Capitalei, a hotărât să păstreze Satul și i-a oferit lui Constanda, la schimb, în baza Legii 10/2001, 3,3 hectare în Parcul Bordei.Constanda a vrut să construiască acolo clădiri de locuințe, dar municipalitatea s-a opus fiindcă era spațiu verde. Omul de afaceri s-a considerat nedreptățit și s-a adresat instanței. Judecătorii i-au dat dreptate, obligând Consiliul General al Municipiului București să-i aprobe blocuri de 5 etaje în Parcul Bordei și să-i plătească despăgubiri. În 2020, primarul general de atunci Gabriela Firea a propus Consiliului General darea în plată a unei suprafeţe de 15.000 de metri pătraţi în Cartierul Francez către familia Constanda, însă propunerea a fost respinsă în mod repetat de către consilieri.