Infofinanciar > Info > Contribuția la pensie poate fi plătită retroactiv! Totuși, aceasta poate avea o valoare mai mare
Info

Contribuția la pensie poate fi plătită retroactiv! Totuși, aceasta poate avea o valoare mai mare

Contribuția la pensie poate fi plătită retroactiv! Totuși, aceasta poate avea o valoare mai mare
sursa foto pro tv

Românii care nu au cotizat la sistemul pensiilor de stat dar vor să o facă acum, pot plăti retroactiv contribuțiile pentru cel mult șase ani. Acest lucru se aplică pentru persoanele care nu au ieșit încă la pensie, conform OUG 163/2020, care explică detaliile privind sistemul unitar de pensii publice.

După cum prezintă Ordonanța de Urgență, este nevoie de eficientizarea unor măsuri pentru a crește numărul de asigurați care contribuie la sistemul public de pensii. În acest sens, statul român expune posibilitatea ca persoanele care nu au avut calitatea de ,,asigurat” să poată plăti în mod retroactiv pe o perioadă de maxim șase ani anteriori momentului de încheiere a contractului de asigurare.

Măsura luată de Guvern a fost luată în condițiile unei necesități clare ca sistemul de protecție socială al beneficiarilor sistemului public de pensii să fie îmbunătățit. În acest sens, se oferă ,,posibilitatea obținerii dreptului la pensie și persoanelor care, deși au vârsta de pensionare, nu au stagiul minim de cotizare pentru a obține o pensie pentru limită de vârstă”, transmite un comunicat de presă din partea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Un lucru foarte important de menționat este că simultan cu creșterea salariului minim în România, va crește și cotizația pentru sistemul de pensii. Procentul rămâne același, doar că se va raporta la suma de 3,000 de lei. Regulile ar trebui să intre în vigoare până la data de 1 septembrie 2023 și să fie accesibil și prin noua lege a pensiilor (Legea 127/2017), care va intra în vigoare în 2024, potrivit avocat.net.

Care este cotizația actuală?

Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25%. De aici, se traduce că o persoană care primește un salariu minim de 2,550 de lei trebuie să plătească o cotizație de 638 de lei.

Totuși, de anul viitor, salariul minim va fi de 3,000 de lei, iar contractele de muncă semnate  în baza OUG nr. 163/2020 după data de 1 ianuarie 2023 vor presupune o cotizație de 750 de lei (3,000 x 25 / 100). Pentru contractele semnate înainte de prima zi a anului 2023, venitul minim lunar asigurat nu se va modifica.

Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75% și este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, cu excepția persoanelor care desfășoară activități în sectorul construcții.

Diferite cote de contribuții de asigurări sociale

Conform CNPP, există patru cote de contribuții la asigurări sociale. Procentul de 25% este datorat de de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau  pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale.

Există o valoare de 4% ce este datorată pentru condițiile deosebite de muncă și 8% pentru condițiile speciale la muncă.

Cota de 21,25 % este datorată de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor de la angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.