Infofinanciar > Lumea la zi > Contraofensiva Ucrainei a început oficial! Operațiunile sunt pe întreaga linie a frontului
Lumea la zi

Contraofensiva Ucrainei a început oficial! Operațiunile sunt pe întreaga linie a frontului

Ucraina contraofensiva Sursa foto CNBC
Sursa foto: CNBC

Mihailo Podoliak, consilierul principal al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat că a început contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei. Aceasta a transmis faptul că ofensiva se desfășoară deja de câteva zile.

Contraofensiva se desfășoară de câteva zile, există un război intens de-a lungul a 1.500 de kilometri de frontieră, dar acțiunile au început deja”, a declarat el pentru postul de televiziune italian Rai .

Armele occidentale nu va lovi teritoriile Rusiei

Podoliak a subliniat că armata ucraineană nu va lovi teritoriul Rusiei cu arme occidentale, întrucât acestea vor fi folosite exclusiv pentru eliberarea teritoriilor ocupate.

„Nu vrem să lovim teritoriul Rusiei, vom folosi armele pe care ni le-ați dat pentru a distruge pozițiile Federației Ruse în teritoriile ocupate de Moscova, inclusiv în Donbass și Crimeea”, a explicat Podoliak.

Potrivit consilierului principal al biroului prezidențial, în prezent, Ucraina dispune de rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, de tancuri Leopard și de sisteme antirachetă, „care ne-au fost furnizate de Franța și Italia”.

„Avioanele F-16 ne vor permite, în sfârșit, să închidem spațiul aerian. Este un paradox: dacă le-am fi avut acum un an, războiul s-ar fi încheiat deja”, a adăugat el, conform unian.net.

După cum a clarificat ulterior Podoliak pe Twitter , el s-a referit la distrugerea sprijinului logistic al invadatorilor ruși ca parte integrantă a contraofensivei.

Consilierul șefului biroului prezidențial a subliniat că contraofensiva nu este „un fel de „eveniment unic ”, care va începe la o anumită oră a unei anumite zile cu tăierea solemnă a panglicii roșii”. În special, potrivit acestuia, „este vorba de „zeci de acțiuni diferite de distrugere a trupelor de ocupație ale Federației Ruse în diferite direcții, care au avut deja loc ieri, au loc astăzi și vor avea loc mâine”.

`Distrugerea intensivă a suportului logistic al inamicului este, de asemenea, o contraofensivă”, a spus Podolyak.

Cum este văzută contraofensiva?

La 23 mai, șeful GUR, Kirill Budanov, a declarat că Ucraina dispune de minimul necesar de armament pentru a lansa o contraofensivă . Anterior, Podoliak a declarat referitor la contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei că va consta din mai multe etape. În primul rând va avea loc o „bătaie” cu invadatorii.

Pe 11 mai, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa are nevoie de mai mult timp pentru a lansa o contraofensivă mult așteptată împotriva forțelor rusești, în timp ce armata așteaptă livrarea ajutorului promis. Atacul așteptat ar putea fi decisiv în război, redesenând liniile de front care, timp de luni de zile, au rămas neschimbate. Va fi, de asemenea, un test crucial pentru Ucraina, dornică să demonstreze că armele și echipamentele pe care le-a primit din partea Occidentului pot duce la câștiguri semnificative pe câmpul de luptă.

Vorbind la cartierul său general din Kiev, președintele Zelenski a descris brigăzile de luptă, dintre care unele au fost instruite de țările NATO, ca fiind „pregătite”, dar a spus că armata mai are nevoie de „unele lucruri”, inclusiv vehicule blindate care „sosesc în loturi”.

„Cu (ceea ce avem deja) putem merge mai departe și, cred, să avem succes. Dar am pierde o mulțime de oameni. Cred că este inacceptabil. Așa că trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp”, a declarat el într-un interviu pentru posturile publice de televiziune care sunt membre ale Eurovision News, precum BBC.

Când și unde va avea loc împingerea ucraineană este un secret. Între timp, forțele rusești și-au fortificat apărarea de-a lungul unei linii de front care se întinde pe o distanță de 1.450 km, de la regiunile estice Luhansk și Donețk, până la Zaporojia și Kherson, în sud. Fostul șef al Statului Major General al Forțelor Armate britanice Richard Dannat a declarat că moralul ocupanților ruși s-ar putea rupe dacă contraofensiva ucraineană începe cu succes .