Infofinanciar > Educație financiară > Contractele de creditare au clauze ascunse. Cum să evităm comisioanele
Educație financiară

Contractele de creditare au clauze ascunse. Cum să evităm comisioanele

ircc credite
Sursa foto: dcnews.ro

În ultimii ani, frazele nedrepte au început să apară des în procesele de judecată. Cosmin Flavius Costaș, avocat specializat în litigii fiscale, drept administrativ și drept penal al afacerilor, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Drept a Universității Babeș Bolyai din Cluj și membru al Asociației Internaționale de Fiscalitate, a descris ce clauze abuzive pot apărea într-un contract de împrumut și care sunt cele mai practice mijloace pentru cei care doresc un împrumut pentru a se proteja de situații neplăcute. 

În plus, avocatul a descris, de asemenea, scenariile pe care persoanele fizice le pot anticipa atunci când se confruntă cu un contract de împrumut inechitabil în cazul unui litigiu, și care sunt cele mai bune mișcări pentru a evita un astfel de proces dificil. 

Definiția clauzelor abuzive este dată de legislația națională, care este legea 193/2000, definind clauzele abuzive drept „acele clauze care nu au fost negociate direct cu consumatorul și care, singure sau împreună cu alte prevederi din contract, au calitatea de a crea, în detrimentul consumatorului, un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților”. 

Clauzele abuzive pot fi evitate 

În dreptul civil, părțile trebuie să fie pe o poziție de egalitate și să aibă drepturi și îndatoriri egale. În caz contrar, introducerea unor astfel de dispoziții schimbă balanța puterii în favoarea părții care acordă creditul. 

”Ne înscriem și în linia articolului 1203 din Codul Civil, care vorbește despre așa-numitele neuzuale, care nu sunt obișnuite în contractul de credit și pentru care, ca ele să producă efecte, este nevoie de o acceptare scrisă explicită din partea celui care îi sunt opuse.  

De exemplu, în acest caz putem vorbi despre clauze care țin de competența instanțelor judecătorești, de dreptul de a denunța unilateral contractul, de restrângerea posibilității de a contracta cu alte persoane – de a obține o refinanțare a creditului. Toate acestea pot fi la un moment dat clauze abuzive”, se menționează în textul legii. 

Cele mai frecvente clauze abuzive pentru clienți 

Potrivit datelor înregistrate până la acest moment, prima astfel clauză a apărut în urmă cu mai mult de zece ani și a fost descoperită de Cosmin Costaș, care a dat peste o dispoziție de gestionare a taxelor abuzivă de credit undeva între 2009 și 2010.  

Atunci când banca a schimbat un cost anual de administrare de 0,5% dintr-un comision anual într-un comision lunar, valoarea acelui comision de administrare a crescut de 12 ori. Avocatul a spus că această problemă încă mai există. Una dintre cele mai tipice probleme este reprezentată de comisionul de administrare a creditului. 

Un alt termen de creditare nedrept este comisionul de risc, mai ales dacă este legat de o poliță de asigurare pe care o cumpără consumatorul. Deși este achiziționată o asigurare de risc, banca percepe totuși un comision de risc, potrivit Ziare.com.

În plus față de condițiile aferente diferitelor tipuri de comisioane, există clauze privind dobânzile care ar putea fi abuzive, precum și costuri pentru acordarea împrumutului și rambursarea anticipată. Combinația dintre marja stabilită de o bancă și un indice de referință cum ar fi EURIBOR, ROBOR, IRCC și multe altele, duce, de obicei, la acumularea unor sume considerabile. Acești factori lucrează împreună pentru a crea o rată a dobânzii care, în timp, este dificil de înțeles și de gestionat.