Info

Misterele pandemiei. Ministerul Sănătății nu știe clauzele achiziției vaccinurior pentru COVID!

Vaccin Sursa foto Ro Health Review
Sursa foto: Ro Health Review

Oficialii din Ministerul Sănătății au transmis faptul că nu se cunosc clauzele care sunt înscrise în contractele achiziționării vaccinurilor împotriva COVID. Aceste tranzacții au fost de milioane de euro, însă o bună parte din ele au expirat și sunt aruncate la gunoi.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a susținut faptul că nu a avut acces la clauzele contractelor din cauza unei confidențialități impuse de Comisia Europeană. Chiar și în aceste condiții, contractele au fost semnate, conform romaniatv.net.

„Sute de milioane de euro au costat vaccinurile până acum (…) Nu avem acces la contract, are o anumită confidențialitate, ca stat român. Comisia Europeană a negociat în numele statelor membre. Nu-l știm în detaliu, asta e situația. Tranșele acum de la final au fost cumpărate de Germania și de Ungaria. A existat un angajament, făcut în luna mai a anului trecut, de către Guvernul României, când prim-ministru era domnul Cîțu”, a susținut Rafila.

Cîțu a plasat „comanda”

Această decizie de achiziționare a fost luată de premierul de la vremea respectivă, Florin Cîțu. Acesta a stabilit alături de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene să priveze instituțiile din cadrul conducerii României de astfel de informații extrem de importante pentru națiune.

În luna aprilie a anului trecut, Florin Cîțu, pe atunci premier al României, a transmis faptul că s-a făcut o comandă de livrare de 120 de milioane de doze de vaccin. El susținea atunci că aceste sunt în baza unei strategii la nivelul Uniunii Europene, care ar permite chiar și revânzarea sau donarea acestora.

„Nu le-am cumpărat. Sunt comandă. (…) Strategia de a cumpăra vaccin este o asumată la nivelul întregii Uniunii Europene. Toată lumea are aceeaşi strategie (…), toate ţările merg pe aceeaşi direcţie. Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană, luând în calculul şi acest sistem de revânzare al vaccinului sau donaţii pentru alte ţări (…). Deci, este o strategie în care noi am luat parte. Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede. „Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze şi nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulţi ani. Pentru că de la început s-a ştiut clar că pandemia poate nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pe anul viitor. Vom vedea care este factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut, preţul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci, nu există un cost fix la început. În primul rând, se face comanda şi apoi avem şi factura”, a declarat Cîțu la acea vreme.

Vaccinurile vin, însă oamenii le refuză

La momentul actual, în România încă se mai livrează doze de vaccinuri, chiar dacă nimeni nu se mai vaccinează. Ministrul Sănătății a precizat faptul că a cerut de mai multe ori oficialilor de la Bruxelles să înceteze aceste livrări.

Înalții Comisiei Europene au decis ca mai multe aspecte din cadrul contractelor să fie ascunse lumii. Acest lucru a stârnit numeroase reacții negative.

Totuși, Cristian Terheș, europarlamentar a publicat, ce-i drept cenzurate, contractele referitoare la achiziționare anul trecut în luna noiembrie.