Infofinanciar > Lumea la zi > Consultare națională! Viktor Orban vrea să afle ce cred cetățenii lui despre sancțiunile UE împotriva Rusiei
Lumea la zi

Consultare națională! Viktor Orban vrea să afle ce cred cetățenii lui despre sancțiunile UE împotriva Rusiei

Orban, Sursă foto: Curs De Guvernare
Sursă foto: Curs De Guvernare

Guvernul de la Budapesta, la îndemnul premierului ungar Viktor Orban, a anunțat că în perioada următoare va organiza o „consultare națională”, prin care cetățenii  vor trebui să-și exprime opiniile, vizavi de sancțiunile impuse de statele Uniunii Europene la adresa Rusiei. Această inițiativă a fost lansată de Fidesz, partidul condus de Orban.

Potrivit oficialilor maghiari, fiecare gospodărie de pe teritoriul Ungariei va primi prin poștă un chestionar, care va fi completat și trimis înapoi la autorități. Însă, la aceste întrebări, civilii pot alege să răspundă și online.

„Le cer tuturor să-și exprime opinia, pentru că doar dacă acționăm împreună putem pune capăt creșterii prețurilor la energie”, i-a îndemnat Viktor Orban pe conaționalii săi, printr-un mesaj video postat pe Facebook în cursul zilei de miercuri.

„Sancțiunile în energie au fost impuse de Bruxelles statelor membre și de atunci prețurile la energie au explodat”, a mai precizat premierul maghiar.

„Bruxelles-ul a promis că sancțiunile vor încheia războiul și că îl vor afecta pe agresor mai mult decât pe statele membre. În schimb, azi, fiecare cetățean european plătește o suprataxă pentru energie ca sancțiune”, a mai adăugat acesta, potrivit Digi 24.

Metoda „consultării naționale” nu este una nouă în Ungaria. Anul trecut, când a avut loc ultimul referendum de acest gen, a avut ca temă „Revenirea la stilul normal de viață după pandemia de coronavirus”. La acest chestionar au răspuns peste 1,4 milioane de cetățeni, 83% trimițându-l înapoi prin poștă, iar 17% completându-l online. potrivit publicației Hungary Today.

Orban nu susține sancțiunile împotriva Rusiei

Premierul Ungariei, Viktor Orban, care se află în relații tensionate cu liderii UE de ceva vreme, pe fondul politicilor antidemocratice pe care acesta le-a promovat în țara sa, a susținut că sancțiunile impuse Rusiei au dat mai multe lovituri decisive economiei Europei.

„Putem spune cu siguranță că, în urma sancțiunilor, europenii au devenit mai săraci, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi”; „Această armă a avut „efect invers”, iar Europa s-a împușcat în picior cu aceste sancțiuni”, a menționat Viktor Orban.

„Aşteptăm un răspuns, întreaga Europă aşteaptă un răspuns de la Bruxelles despre cât de mult vom continua să facem acest lucru”, a mai adăugat acesta.

În cadrul aceluiași discurs, premierul maghiar a atras atenția asupra prețurilor pe care trebuie să le plătească oamenii de rând, unele foarte mari în contextul inflației, în urma deciziilor luate de liderii UE.

„Sancţiunile nu au fost decise în mod democratic, ci au fost hotărâte de birocraţii de la Bruxelles şi elitele europene”; „Deşi cetăţenii Europei plătesc preţul, ei nu au fost întrebaţi”, a susținut Orban.