Infofinanciar > Lumea la zi > Construirea unei noi ordini economice mondiale! Interesul se îndreaptă acum spre țările din lumea a treia
Lumea la zi

Construirea unei noi ordini economice mondiale! Interesul se îndreaptă acum spre țările din lumea a treia

Economie mondială
Sursă foto: Jurnalul

Într-o lume marcată de instabilitate și incertitudine tot mai mari și de provocări la adresa creșterii economice globale, a apărut necesitatea unei noi ordini economice mondiale ca platformă pentru promovarea cooperării și redresării economice internaționale, a declarat sâmbătă un economist și om de afaceri italian.

Giancarlo Elia Valori, fost președintele a numeroase companii, printre care Autostrade per l’Italia S.p.A., compania concesionară care gestionează o mare parte din rețeaua italiană de autostrăzi, SME – Società Meridionale di Elettricità sau UIR – Unione Industriali di Roma, într-un articol de opinie publicat în Modern Diplomacy, a scris că devine crucială regândirea ordinii economice internaționale existente și abordarea contradicțiilor instituționale și structurale care stau la baza acestor crize, prin prisma consecințelor crizei financiare internaționale și a creșterii economice lente din economiile dezvoltate, alături de ratele ridicate ale șomajului.

O nouă ordine mondială

„Problemele datoriilor suverane ale Statelor Unite și ale țărilor europene au provocat îngrijorări în economia mondială, care nu se văd chiar cu ochiul liber și au devenit unul dintre riscurile majore care amenință stabilitatea și creșterea economiei mondiale astăzi și în anii următori”, a spus economistul italian. Potrivit lui Valori, economiile emergente s-au dovedit a fi motoare economice puternice, China fiind în frunte cu rata sa remarcabilă de creștere. Țările BRICS reprezintă, în mod colectiv, o parte substanțială din populația mondială, din suprafața de teren, din PIB, din volumul schimburilor comerciale și din rezervele valutare. BRICS, acronim pentru „Building Better Global Economic BRICs”, este o grupare formată din mai multe țări, precum Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

O creștere stabilă a economiei mondiale nu va exista dacă statele mai puțin dezvoltate nu vor fi sprijinite în procesul de evoluție, conform expertului italian. „Astfel de schimbări economice pe scară uriașă au modificat în mod tradițional peisajul economic internațional și echilibrul puterii. Fără dezvoltarea economică a țărilor din lumea a treia și a patra, nu va exista o dezvoltare stabilă pe termen lung a economiei mondiale.” a explicat economistul.

Țările în curs de dezvoltare ar trebui să prezinte mai mult interes pentru economiile globale și să le ofere acestora sprijin și asistență din punct de vedere al capitalului, tehnologiei și politicii. „Țările dezvoltate ar trebui să își îndeplinească angajamentele internaționale cât mai curând posibil și să ofere mai mult sprijin și asistență țărilor în curs de dezvoltare în ceea ce privește capitalul, tehnologia și marja de manevră politică.”, a scris Giancarlo Elia Valori.

Sistem comercial multilateral

Valori a scris că poziția dominantă a Statelor Unite în sistemul monetar și financiar internațional, în primul rând prin intermediul dolarului american, a cunoscut tendințe vizibile de depreciere structurală. Pe fondul crizei datoriilor din Statele Unite și din Uniunea Europeană, reapariția protecționismului comercial reprezintă o provocare semnificativă, a spus Valori. Cu toate acestea, protecționismul nu reușește în cele din urmă să salveze economiile aflate în dificultate și, în schimb, dăunează relațiilor de cooperare cu partenerii comerciali.

„Comunitatea internațională ar trebui, prin urmare, să se opună tuturor formelor de protecționism comercial și să susțină un sistem comercial multilateral puternic, deschis și bazat pe reguli, reprezentat de Organizația Mondială a Comerțului, pentru a sprijini progresul actual al negocierilor din cadrul Rundei Doha, al cărui scop este de a promova primele rezultate pozitive, cuprinzătoare și echilibrate ale negocierilor și de a construi un sistem internațional de comerț liber corect și rezonabil”, a spus el, conform China Daily .