Infofinanciar > Info > Studiu: Ar putea ajunge Bitcoin primul sistem monetar cu emisii zero de carbon? Obiectivul ar urma să fie atins în 2024
Info

Studiu: Ar putea ajunge Bitcoin primul sistem monetar cu emisii zero de carbon? Obiectivul ar urma să fie atins în 2024

bitcoin, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Bitcoin (BTC) continuă să primească critici cu privire la impactul amprentei sale de carbon, deoarece activul înregistrează o adoptare semnificativă în diferite jurisdicții. Cu toate acestea, situația s-ar putea schimba, în special cu minerii de Bitcoin care optează din ce în ce mai mult către surse regenerabile de energie în încercarea de a reduce emisiile de carbon.

În special, se pare că Bitcoin va atinge o emisie netă zero până în decembrie 2024, devenind primul sistem monetar care a realizat acest lucru, indică un nou studiu al BatCoinz.

Potrivit studiului, rețeaua Bitcoin are în prezent 62,4% zero emisii prin luarea în considerare a mineritului cu emisii negative de carbon. Până în martie 2023, se așteaptă ca activitatea să aibă 72,7% zero emisii pe baza proiectelor cu emisii negative de carbon recent anunțate.

Gazul poate salva Bitcoin

Conform metodologiei, cercetătorii au calculat cantitatea de energie a Bitcoin care emană din surse pozitive de carbon și apoi au derivat cantitatea de carbon pozitivă. În plus, cercetătorii au efectuat inginerie inversă pentru a calcula cât de mult metan ar trebui să fie eliminat din aer prin ardere pentru a contrabalansa cantitatea negativă de carbon.

Concluzia studiului se bazează pe utilizarea gazului prin ardere pentru a alimenta mineritul de Bitcoin, care a crescut cu 8,3 MW pe lună din mai 2021.

„Apreciem că exploatarea Bitcoin folosind metanul ventilat ca energie va crește inițial cu doar 83% din rata de creștere a exploatării gazelor arse (6,9 MW/lună). Pe baza acestei rate de creștere mai modeste, prognozăm că rețeaua Bitcoin va deveni complet neutră în carbon în T4, 2024”, se arată în studiu.

În plus, analiza a recunoscut că rata de hash va crește probabil concomitent cu consumul de energie al Bitcoin. Cu toate acestea, studiul a subliniat că utilizarea energiei regenerabile și eficiența minerilor sunt, de asemenea, în creștere și vor oferi o contrabalansare a ratei de hash.

Critica asupra amprentei de carbon Bitcoin

În general, amprenta de carbon a Bitcoin a fost controlată din diferite jurisdicții, subiectul devenind un punct esențial pentru reglementare. De exemplu, Casa Albă a comandat un studiu pentru a determina consumul de energie Bitcoin și cripto pentru a influența politica de reglementare a țării.

În același timp, diferiți operatori mineri de Bitcoin au apelat din ce în ce mai mult la surse regenerabile pentru a reduce impactul asupra amprentei de carbon.

În această linie, după cum a raportat Finbold pe 9 august, cererea de energie electrică a Bitcoin a scăzut cu 21% de la începutul anului. În special, scăderea a coincis cu colapsul în curs de desfășurare a pieței cripto.

Cu toate acestea, va fi interesant de monitorizat modul în care emisiile nete zero ale Bitcoin influențează aspectul de reglementare. Acest lucru vine pe măsură ce jurisdicții precum New York au interzis stabilirea de noi activități miniere cu tehnologia Proof of Work (PoW).