Lumea la zi

Constanța urcă în topul porturilor din UE! România a înregistrat o creștere semnificativă a transporturilor maritime

port Constanta - sursa foto - infrapress.ro
sursa foto infrapress.ro

Potrivit statisticilor Eurostat, Portul Constanţa a înregistrat una dintre cele mai puternice creşteri în clasamentul principalelor 20 de porturi europene din 2021, avansând cu 5 locuri și fiind situat acum pe locul 11. România a înregistrat o creștere a cantității de marfă manipulată de 26 de procente.

După scăderile semnificative înregistrate în 2020 în ceea ce privește traficul portuar, atât cel de mărfuri, cât și cel de pasageri, 2021 vine cu noi creșteri și modificări în topul celor mai tranzitate  porturi din Uniunea Europeană. Printre cele mai mari procente de creștere în ceea ce privește transportul de mărfuri a fost înregistrată chiar în portul Constanța.

Constanța a devansat mai multe porturi europene

În ceea ce privește transportul de mărfuri, portul Constanța a înregistrat o creștere procentuală de 26% față de anul precedent, fiind devansat doar de portul Zeebrugge din Belgia, care a înregistrat p creștere de 27%. Astfel, portul Constanța a urcat de pe locul 16, pe locul 11 în clasamentul Eurostat al celor mai tranzitate porturi.

Conform Eurostat, Constanţa a devansat portul Pireu din Grecia, care a căzut de pe locul nouă până pe locul 13, ca urmare a unei scăderi de 10,4% a cantităţii de marfă manipulată. În total, o cantitate de 3,5 miliarde de tone de marfă a fost manipulată anul trecut în porturile din UE, în creştere cu 4% comparativ cu 2020, după o scădere de 7% în 2020, comparativ cu 2019, din cauza pandemiei de Covid-19 şi a restricţiilor introduse ulterior, potrivit Agerpres.

Anul 2020 a marcat încetinirea unei tendințe pozitive în activitatea de transport portuar de mărfuri din UE și, deși nivelurile din 2021 prezintă semne de redresare, valorile lor au fost încă ușor sub nivelurile anterioare pandemiei.

În rândul statelor membre ale UE, raportul dintre transportul maritim de mărfuri pe cap de locuitor a variat de la 33,6 tone pe cap de locuitor în Țările de Jos la 2,6 tone pe cap de locuitor în Polonia în 2021. Media UE a fost de 7,7 tone pe cap de locuitor. Cu toate acestea, Norvegia, țară AELS, a înregistrat cel mai mare raport dintre țările care au raportat date maritime la Eurostat, cu 41,7 tone pe cap de locuitor în 2021.

Topul celor mai tranzitate porturi europene

În 2021, Țările de Jos au rămas cel mai mare stat membru în ceea ce privește transportul maritim de mărfuri. Porturile olandeze au manipulat 590 de milioane de tone de mărfuri (+32 milioane de tone în comparație cu 2020), ceea ce reprezintă 17% din volumul total de mărfuri transportate pe mare anul trecut în UE. Țările de Jos au fost urmate de Italia și Spania, fiecare cu o cotă de 14%, potrivit raportului Eurostat.

Rotterdam (435 de milioane de tone), Antwerpen (216 milioane) și Hamburg (111 milioane), toate situate pe coasta Mării Nordului, și-au menținut poziția de primele trei porturi din UE în 2021, atât în ceea ce privește greutatea brută a mărfurilor manipulate, cât și în ceea ce privește volumul de containere manipulate în porturi. Comparativ cu 2020, numărul de tone manipulate în 2021 a scăzut cel mai mult în portul grecesc Pireu (-10%), Algeciras din Spania (-6%) și Klaipėda din Lituania (-5%). În schimb, a crescut cel mai mult în Zeebrugge (+27%) din Belgia și Constanța (+26%) din România.

Acestea sunt urmate de Amsterdam, Algeciras (Spania), Marseille (Franţa), Valencia (Spania), Trieste (Italia), Le Havre (Franţa), Barcelona (Spania) cu 53,6 milioane de tone de marfă şi, pe locul 11, Constanţa cu 49,861 milioane de tone de marfă manipulată în 2021, în creştere faţă de 39,44 milioane de tone în 2020. După Constanţa se situează porturile Genova, Pireu, Bremen şi Gdansk.