Lumea la zi

Conflictul ruso-nipon ia amploare! Ucraina susține poziția Japoniei și face apel la comunitatea internațională!

Japonia și Rusia Sursa foto BZI
Sursa foto BZI

Verkhovna Rada (Parlamentul ucrainean) a admis ocuparea de către Rusia a teritoriilor nordice ale Japoniei (Insulele Kuril). Verkhovna Rada a declarat că susține poziția Japoniei cu privire la teritoriile sale nordice, le-a recunoscut ca fiind ocupate și a cerut comunității internaționale să ia toate măsurile posibile pentru statutul contractual și legal al insulelor.

De asemenea, Parlamentul ucrainean a făcut apel la ONU, Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, NATO, OSCE, Organizația pentru Democrație și Dezvoltare Economică a GUAM și la parlamentele naționale ale țărilor lumii cu un apel de a sprijini în mod consecvent soluționarea statutului teritoriilor nordice ale Japoniei.

Disputa teritorială asupra insulelor, despre care Rusia spune că îi aparţin şi pe care Japonia le numeşte „teritoriile sale nordice”, a împiedicat Tokio şi Moscova să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităţilor celui de-al doilea război mondial. Rogozin, fost viceprim-ministru care a supravegheat industria de armament a Rusiei, a propus să schimbe numele uneia dintre insule în Variag în onoarea unui crucişător a cărui scufundare a declanşat în 1904 războiul ruso-japonez din 1904.

Cunoscut pentru declaraţiile sale tăioase şi prezenţa activă pe reţelele de socializare de la invadarea Ucrainei la sfârşitul lunii februarie, Rogozin a mai propus ca insulele Habomai să poată fi denumite arhipelagul marinarilor eroi ruşi. „Întotdeauna când statele şi-au adăugat teritorii, ei le-au dat nume (…) De ce nu au nume ruseşti aceste insule?”, a spus Rogozin la postul de radio Sputnik, potrivit Digi24.

Explicații

Ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi i-a ordonat consulului rus să părăsească Japonia până în 10 octombrie. Decizia îl vizează pe consulul din Sapporo, a informat marți agenția de presă Kyodo. Ordinul vine după ce Tatsunori Motoki, consulul japonez la Vladivostok, a fost supus unui „interogatoriu coercitiv” de către FSB, serviciul de securitate al Rusiei.

Ministerul de Externe al Japoniei l-a convocat pe ambasadorul Rusiei, Mihail Galuzin, pentru a da explicații despre acest incident, potrivit agenției de presă Kyodo. De asemenea, Tokyo cere scuze oficiale din partea Moscovei, a spus Hayashi, adăugând că guvernul va lua în considerare represalii adecvate, conform Reuters.

Drept represalii la sancţiunile economice adoptate împotriva Moscovei pentru ofensiva sa în Ucraina, Rusia a interzis, la începutul lunii mai, accesul pe teritoriul său a peste 60 de diplomați japonezi, între care şi premierul Fumio Kishida.

Relaţiile ruso-japoneze s-au degradat din aprilie, atunci când Japonia a afirmat public, pentru prima dată din 2003, că insulele Kurile, aflate în nordul arhipelagului, sunt „ocupate ilegal” de Rusia, un diferend teritorial care împiedică semnarea unui tratat de pace între cele două ţări după sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial.