Infofinanciar > Lumea la zi > Condoleezza Rice avertizează candidații republicani: „Aceste conflicte se întorc întotdeauna acasă!”
Lumea la zi

Condoleezza Rice avertizează candidații republicani: „Aceste conflicte se întorc întotdeauna acasă!”

Condoleezza Rice
Foto: nypost.com

Fostul secretar de stat Condoleezza Rice a avertizat duminică că potențialii candidați prezidențiali republicani din 2024 care au cerut ca SUA să își retragă sprijinul pentru Ucraina în războiul cu Rusia ar trebui să fie atenți la cuvintele lor.

În timpul unei apariții în cadrul emisiunii „Face The Nation” de la CBS, moderatoarea Margaret Brennan a întrebat-o pe Rice despre recentele remarci ale fostului președinte Trump și ale guvernatorului din Florida Ron DeSantis care au criticat SUA pentru sprijinul ferm acordat Kievului.

Apărăm un set de reguli

„Este foarte important ca oricine candidează la președinția Statelor Unite să înțeleagă esența acestui conflict, faptul că noi apărăm nu doar independența Ucrainei, ci și o regulă – apărăm un sistem bazat pe reguli care spune că puterea nu face dreptate, că nu poți să-ți extermini vecinul”, i-a spus Rice lui Brennan.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută postului Fox News, DeSantis, care nu a anunțat încă o candidatură la Casa Albă, a declarat că președintele Biden „neglijează” problemele interne atunci când a călătorit în Ucraina săptămâna trecută pentru a marca aniversarea unui an de la izbucnirea conflictului.

Trump cere negocieri

Trump a declarat și el că SUA ar trebui să încetinească ajutorul acordat Ucrainei și să facă în schimb presiuni pentru discuții de negociere între Kiev și Moscova.

Cu toate acestea, Condoleezza Rice, care a servit în administrația Bush, a declarat că „este cu adevărat important” pentru candidații la președinție să înțeleagă „esența acestui conflict”.

Rice a spus că renunțarea la sprijinul pentru Ucraina nu numai că ar lăsa o moștenire întunecată, dar ar putea crea în cele din urmă probleme mai aproape de casă.

Ea a spus că cetățenii americani ar trăi într-o lume în care Rusia ar fi câștigat războiul din Ucraina, știind că țara lor ar fi putut face ceva pentru a preveni acest rezultat.

Un  mesaj negativ

„Nu cred că acesta va fi un mesaj foarte bun pentru un viitor președinte care va trebui să transmită”, a adăugat Rice.

„Pentru că această problemă va ajunge pe biroul său?”. a întrebat Brennan.

„Pentru că acea problemă va ajunge pe biroul lui – sau al ei”, a răspuns Rice, menționând atacurile anterioare asupra Americii și a armatei sale care au atras SUA în conflicte globale. „Și eu spun doar să ne amintim datele 1914, 1941, 2001, aceste conflicte se întorc întotdeauna acasă”.

Politicile lui Biden față de Ucraina sunt „în direcția corectă”

Vineri s-a împlinit un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, care s-a soldat cu mii de morți în rândul civililor, zeci de mii de victime militare de ambele părți și strămutarea a peste 8 milioane de cetățeni ucraineni.

Biden s-a deplasat lunea trecută în capitala ucraineană, Kiev, într-o călătorie surpriză pentru a arăta angajamentul continuu al SUA și pentru a anunța un ajutor suplimentar de 500 de milioane de dolari pentru această țară.

„Sunt recunoscător Statelor Unite pentru că sunt alături de Ucraina și pentru parteneriatul nostru puternic”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelensky cu privire la vizita lui Biden. „Suntem hotărâți să lucrăm împreună pentru a asigura victoria Ucrainei”.