Infofinanciar > Lumea la zi > Amenințări globale schimbă ordinea mondială! Ce mutări se fac în 2024
Lumea la zi

Amenințări globale schimbă ordinea mondială! Ce mutări se fac în 2024

Găsirea succesorului actualului Dalai Lama ar putea provoca tensiuni globale
sursa foto arhiva

Revenirea competiției între marile puteri la nivel mondial forțează țările să se adapteze. Determinând schimbări majore în ceea ce privește alinierea și cheltuielile, din Europa, Indo-Pacific și Orientul Mijlociu. Schimbarea este prezentă peste tot pe hartă.

Dar cel mai evident în țări precum Suedia și Japonia. Deoarece aceste națiuni fac modificări dramatice pentru a face față amenințărilor crescânde din partea Rusiei și Chinei.

„Am descris mediul de securitate ca fiind cel mai periculos pe care l-am văzut în cei 40 de ani de când sunt în uniformă”, a declarat amiralul american John Aquilino, șeful Comandamentului Indo-Pacific, în fața Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților, luna aceasta.

Competiția între marile puteri

Creșterea noilor tensiuni a dus la majorarea cheltuielilor pentru apărare la nivel mondial. Anul trecut, cheltuielile pentru apărare au crescut cu 9% la nivel mondial, ajungând la 2.200 de miliarde de dolari. S-a constatat într-un raport din acest an al Institutului Internațional pentru Studii Strategice.  Într-o defalcare pe țări, majoritatea națiunilor au crescut cheltuielile de apărare din 2021 până în 2023.

Țările europene au crescut colectiv cheltuielile de la aproximativ 350 de miliarde de dolari în 2021 la peste 388 de miliarde de dolari în 2023. În timp ce națiunile asiatice au urcat de la peste 500 de miliarde de dolari la peste 510 miliarde de dolari în același interval de timp.

Creșterea cheltuielilor de apărare

Creșterea cheltuielilor merge mână în mână cu opinia publică. Un sondaj Ipsos realizat în noiembrie în 30 de țări a constatat că 84% dintre oameni cred că lumea devine mai periculoasă. În creștere de la 74% în 2018, sondajul fiind realizat înainte de războiul Israel-Hamas).

„Nu cred că ne aflăm la câteva zile distanță de al treilea război mondial, dar cred că lumea devine mai instabilă. Există un risc mai mare acum de la marile puteri, cum ar fi adversarii de la egal la egal care se angajează într-un conflict de mare intensitate. Vedem că acest lucru se desfășoară acum în Ucraina și vedem posibilitatea ca acest lucru să se desfășoare pe străzile din Taiwan”, a declarat Joseph Shelzi, analist la Soufan Group.

Rusia aduce războiul în Europa

În Europa, amenințarea din partea Rusiei a crescut semnificativ de când forțele rusești au invadat Ucraina în 2022. De asemenea, a devenit mai acută odată cu prelungirea războiului într-un conflict de lungă durată care favorizează tot mai mult Moscova.

Națiunile baltice mai mici au făcut presiuni pentru a consolida apărarea împotriva unui potențial atac rusesc. Letonia, Lituania și Estonia au avertizat cu privire la o consolidare militară rusă la egalitate cu cea a Uniunii Sovietice. Acestea au convenit în acest an să construiască o linie de apărare comună formată din buncăre și alte structuri de apărare.

Mai la nord, Finlanda și Suedia s-au alăturat alianței occidentale de securitate NATO în urma invaziei Rusiei. Suedia a renunțat la o politică de neutralitate de peste 200 de ani. Pentru a se alătura oficial aliaților occidentali în NATO în această lună. Stockholm a rămas cu această politică de neutralitate în timpul Primului Război Mondial, al Doilea Război Mondial și al Războiului Rece.

Extinderea NATO

Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că includerea Suediei în NATO în acest an a fost un pas „natural”. „Ne alăturăm NATO pentru a apăra și mai bine ceea ce suntem și în ce credem: libertatea și democrația noastră. Acesta este un eveniment epocal pentru țara noastră”, a declarat Kristersson într-un discurs după includerea în NATO.

Minna Ålander, cercetător la Center for European Policy Analysis (CEPA), a declarat că este „imens” pentru Suedia să adere la NATO. Ea a spus că acesta a fost rezultatul unui mediu de securitate periculos. cu mai multă incertitudine decât chiar în timpul Războiului Rece. „În timpul Războiului Rece, cel puțin spre finalul acestuia, aveai un sistem. Normele de după Războiul Rece nu par să se mai aplice în multe locuri. Dar, de asemenea, nu aveți încă reguli noi pentru joc [și] asta este ceea ce este atât de periculos în acest moment” cu reguli de încredere, a spus aceasta.

Finlanda, care împarte o graniță de 800 de mile cu Rusia, a motivat, de asemenea, Suedia să acționeze prin solicitarea de aderare la alianță, a declarat Shelzi de la Soufan Group. „Este concret și vedeți pe hartă astăzi. Rusia a readus războiul în Europa și, prin urmare, acesta a fost un semnal de alarmă pentru liderii europeni din întreaga Europă” a spus cercetătorul.

Trump, o problemă pentru puterile europene

Membrii NATO se angajează, de asemenea, să crească cheltuielile pentru apărare. În scopul de a atinge ținta de 2% din producția economică, un punct de dispută. Deoarece alte națiuni în afară de SUA nu au îndeplinit istoric acest obiectiv. Timp de ani de zile, acestea s-au bazat pe Washington pentru securitate.

Deși se așteaptă ca un număr record de membri NATO să atingă ținta în 2024 (18 membri), conflictul privind cheltuielile pentru apărare a atins noi niveluri în acest an. Iar problema vine de la fostul președinte Trump, prezumtivul candidat republican la alegerile prezidențiale din 2024. Acesta a declarat că ar lăsa Rusia să facă „ce naiba vrea” cu țările care nu plătesc în NATO.

Ålander, de la CEPA, a declarat că a existat o „undă de șoc totală” în Europa după comentariile lui Trump. Ceea ce a dus la un nou angajament de a respecta cheltuielile de apărare. Dar și de a asigura securitatea națională individuală. Unele țări văzând SUA ca pe o potențială amenințare în viitor, dacă un președinte ostil le va abandona. „Aceasta nu este cu adevărat o problemă a lui Trump. Este o problemă pe termen mult mai lung cu volatilitatea politicii interne americane și modul în care aceasta a început să influențeze și politica externă”, a spus ea.

UE, pe picior de război

Alături de NATO, Uniunea Europeană recunoaște necesitatea ca țările să își sporească securitatea. De asemenea, UE a cerut o mai mare colaborare în ceea ce privește provocările de securitate și creșterea cheltuielilor pentru apărare. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut „o adevărată schimbare de paradigmă în legătură cu securitatea și apărarea noastră” într-o scrisoare din această lună.

„Acum, când ne confruntăm cu cea mai mare amenințare la adresa securității de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. este timpul să luăm măsuri radicale și concrete pentru a fi pregătiți pentru apărare și pentru a pune economia UE pe picior de război”, a scris Michel.

Unii analiști văd în consolidarea militară a SUA și a Europei mai degrabă o escaladare decât un efort menit să asigure pacea. Phyllis Bennis, director al Institutului progresist pentru Studii Politice, a avertizat împotriva „unei escaladări masive a marilor puteri” prin intermediul NATO. Acesta a îndemnat la punerea în aplicare a mai multor tratate care să reducă desfășurarea de arme.

„Avem nevoie de o nouă structură pentru Europa. Care să nu fie definită doar sau în primul rând ca o structură de securitate, militară”, a spus ea.

Negocieri cu Rusia

Bennis a spus că această structură ar putea fi modelată după tratatul Forțelor Armate Convenționale în Europa. Din care Rusia s-a retras anul trecut. Tratatul din perioada Războiului Rece a limitat numărul de arme și forțe convenționale din Europa.

Guvernul SUA „ar trebui să încerce să negocieze cu Rusia în ceea ce privește lucrurile care sunt bilaterale între SUA și forțele ruse. Acest lucru ar putea contribui în mare măsură la reducerea unor tensiuni. Trebuie să începi de undeva, pentru că alternativa este războiul permanent” a spus Bennis.

Competiția dintre SUA și China agită Indo-Pacificul

De cealaltă parte a lumii, SUA și China fac presiuni pentru a se întrece reciproc în Indo-Pacific. În timp ce o potențială invazie chineză a Taiwanului se profilează. Iar Coreea de Nord a devenit din ce în ce mai beligerantă față de SUA și de aliatul său, Coreea de Sud. Washingtonul construiește alianțe în regiune și consolidează prezența americană. În timp ce încearcă să descurajeze Beijingul să invadeze Taiwanul. Potențial în 2027, dată la care liderul chinez Xi Jinping le-a spus forțelor sale să fie pregătite.

Anul trecut, SUA au convenit cu Filipine să deschidă patru noi baze pe insulă. În timp ce Casa Albă a cimentat în 2023 și un acord cu Vietnamul pentru aprofundarea cooperării în domeniul apărării. Există, de asemenea, legături în creștere cu Palau, Malaezia și Singapore.

În 2021, SUA au încheiat un nou pact important în Indo-Pacific cu Australia și Marea Britanie, cunoscut sub numele de AUKUS. Care vizează livrarea de submarine cu propulsie nucleară către Canberra și creșterea dezvoltării de arme avansate între cele trei națiuni.

Japonia, cel mai important aliat al SUA

Dar poate că cel mai important aliat pentru SUA în regiune este Japonia. Care se profilează ca un partener major pentru a face față amenințării din partea Chinei și a Coreei de Nord. Tokyo a renunțat la politica de apărare pacifistă adoptată după cel de-al Doilea Război Mondial. Plănuind acum să-și dubleze bugetul apărării până în 2027. Pentru a deveni potențial al treilea cel mai mare cheltuitor militar după SUA și China.

De asemenea, Japonia a schimbat regulile pentru a permite exportul de arme letale. De asemenea, a publicat o strategie care solicită dezvoltarea unei capacități de contraatac, o altă schimbare semnificativă față de politica din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Care interzicea acțiunile militare ofensive.

Amenințarea din partea Chinei

Un oficial al Ministerului japonez al Apărării a declarat în această lună că schimbarea de politică a fost necesară. Pentru a crește disuasiunea și „pentru a opri intenția de agresiune”. John Hemmings, director senior al programului din cadrul Forumului Pacificului, a declarat că mai mulți factori au determinat schimbarea la Tokio. Printre care și influența tot mai redusă a unei facțiuni japoneze pro-Beijing. Împreună cu o nouă generație mai detașată de imperiul japonez din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Care a crescut și ea în timpul ascensiunii Chinei.

„De-a lungul timpului, acest sprijin a devenit, la nivel intern, mai mult orientat spre armată. Amenințarea Chinei a devenit mult mai populară”, a spus Hemmings.  Hemmings a remarcat, de asemenea, că SUA, Japonia și Coreea de Sud au înființat o nouă alianță trilaterală anul trecut la Camp David. Tokyo și Seulul rezolvând diferențele istorice pentru a crea o relație mai puternică. El a spus că Japonia se transformă într-un aliat puternic al SUA.

„Japonia devine un facilitator al eforturilor de aliniere ale SUA. Mulți critici vor spune că sunt doar niște marionete ale Statelor Unite. Eu nu cred asta deloc. Dacă este ceva, cred că Japonia a fost liderul intelectual în cadrul conceptului Indo-Pacific”, a spus Hemmings.

Tensiunile explodează în Orientul Mijlociu

În instabilul Orient Mijlociu, amenințarea venită din partea Iranului este în creștere. Experții avertizând asupra unui război regional major între Teheran și dușmanul lor de lungă durată, Israelul. Tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat anul trecut pe fondul unui război major între Israel, cel mai important aliat regional al SUA, și gruparea militantă palestiniană Hamas din Gaza, susținută de Iran.

Conflictul din Gaza duce Israelul și grupul militar și politic Hezbollah din Liban, susținut de Iran, mai aproape de un război total. Ambele părți schimbând frecvent focuri de artilerie și rachete peste graniță. „Ne îndreptăm spre un conflict mai mare cu Iranul. Este foarte probabil ca în următorii ani să fim nevoiți să întreprindem acțiuni militare directe împotriva Iranului”, a declarat Alp Sevimlisoy, membru al mileniului la Atlantic Council.

Atacurile ucigașe ale Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie au declanșat războiul în curs. Care s-au soldat cu peste 1.100 de morți și alte 250 de răpiri. Traumatizând națiunea și forțând Israelul să caute o securitate sporită în jurul Gaza și în nord, în jurul Libanului. Pentru Israel, problema devine din ce în ce mai inacceptabilă. Având amenințarea atât a Hamas și Hezbollah și problema mai largă a Iranului. Care are, de asemenea, reprezentanți în Irak, Siria și Yemen. „Ne luptăm cu o axă, nu cu un singur inamic. Iranul acumulează putere militară în jurul Israelului pentru a o folosi”, a declarat ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, pentru The Wall Street Journal în ianuarie.

Israel și amenințarea Hezbollah

Cea mai imediată amenințare din partea Hezbollah ar putea escalada până la un război total în viitorul apropiat. În timp ce Israelul încearcă să rezolve criza de la graniță. Acest lucru ar putea declanșa o criză regională, dacă nu mondială. Potrivit unui nou raport al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

„Un război [între Israel și Hezbollah] ar putea crește dramatic tensiunile cu populațiile din Orientul Mijlociu și nu numai, inclusiv din Statele Unite și Europa. De asemenea, ar putea duce la creșterea numărului de atacuri ale grupurilor susținute de Iran împotriva Israelului, a Statelor Unite. Dar și a obiectivelor comerciale din regiune și din zonele litorale”, a concluzionat CSIS.

Alianță cu națiunile arabe

Sevimlisoy, de la Consiliul Atlantic, a declarat că SUA ar putea căuta să își consolideze alianța cu națiunile arabe din regiune. În vederea pregătirii pentru un război cu Iranul.

„Aceasta este acum o eră care se referă la alianțe și coaliții. Ceea ce ar trebui să lucrăm este cu siguranță planuri de conflict împotriva Iranului, împreună cu aliații noștri din Golf, în Orientul Mijlociu. În cazul în care Iranul fie alege să intensifice utilizarea reprezentanților săi în multe dintre țările în care vedem mult haos în prezent. Fie în cazul în care Iranul decide să își folosească poziția prin arme nucleare. Pentru a contesta hegemonia fie a SUA, fie securitatea națională a țărilor individuale din Golf” a spus Sevimlisoy, conform The Hill.