Infofinanciar > Lumea la zi > Alegerile europene, în pericol! Scandalul influenței rusești zguduie UE
Lumea la zi

Alegerile europene, în pericol! Scandalul influenței rusești zguduie UE

Suedia și Finlanda cer Uniunii Europene să sancționeze Rusia mai aspru
sursa foto arhiva companiei

Un site pro-Kremlin a răspândit propagandă și a „plătit” politicieni europeni, potrivit unor înalți oficiali europeni. O campanie de influență politică rusă zguduie UE, în timp ce înalți oficiali au avertizat că Moscova a plătit membri ai Parlamentului European pentru a interveni în viitoarele alegeri europene.

„Acest lucru confirmă ceea ce am suspectat: Kremlinul folosește puncte de informare dubioase care pretind a fi mass-media și folosește bani pentru a cumpăra influență ascunsă”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, pentru Brussels Playbook, calificând dezvăluirile drept „foarte îngrijorătoare”.

Scandalul a izbucnit când guvernul ceh a sancționat miercuri un site de știri numit Voice of Europe, despre care Praga a spus că face parte dintr-o operațiune de influență pro-rusă. Premierul belgian Alexander De Croo a declarat joi că Rusia a abordat membri ai Parlamentului European (europarlamentari ) și „i-a plătit [pe aceștia], pentru a promova propaganda rusă”.

Noua campanie de influență rusă are loc cu mai puțin de trei luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie. Ea se face ecoul preocupărilor legate de corupție și de ingerințe străine aduse în prim-plan de scandalul de corupție Qatargate, care a zguduit Parlamentul European în urmă cu mai puțin de doi ani.

UE și Putin

„Nu ne putem permite să fim cu un pas în urma lui Putin și a armatei sale de propagandă pe o tablă de șah … Trebuie să ținem cont în permanență de faptul că el va folosi dezinformarea și interferența străină ca armă pentru a diviza Europa”, a declarat Jourová.Scandalul de influență s-a învârtit în jurul site-ului Voice of Europe. Ministerul ceh de Externe l-a sancționat pe oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, precum și pe însuși Voice of Europe și pe o persoană numită Artem Pavlovici Marchevskyi, presupus a fi implicat în operațiune.

Medvedciuk conducea o „operațiune de influență rusă” din Rusia pe teritoriul ceh, folosind Vocea Europei, au precizat autoritățile într-un comunicat.

„Această decizie este în interesul de securitate al Republicii Cehe, precum și pentru a contribui la protejarea naturii democratice a viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European”, a precizat Ministerul ceh de Externe.

Serviciile de securitate poloneze au declarat joi că au efectuat percheziții în cadrul anchetei transfrontaliere în Varșovia și Tychy, în vestul Poloniei, potrivit Reuters. Presa locală a citat declarația serviciilor de securitate, potrivit căreia autoritățile au confiscat 48.500 de euro și 36.000 de dolari. Site-ul web al Agenției de Securitate Internă din Polonia este indisponibil de joi seara.