Infofinanciar > Vocile afacerilor > Companiile românești descoperă avantajele eficienței energetice. Caravana tehnologică Quartz Matrix continuă
Vocile afacerilor

Companiile românești descoperă avantajele eficienței energetice. Caravana tehnologică Quartz Matrix continuă

Quartz matrix
Sursa foto: Arhiva personala

Studiile au demonstrat că implementarea unei soluții IT de eficiență energetică poate conduce la reducerea consumului de energie al companiilor și economii de până la 11. Soluțiile se adresează cu precădere companiilor din domeniul de producție.

Compania românească de IT, Quartz Matrix, ȋmpreună cu HP și Cisco, organizează o serie de evenimente de tip „Hands on technology”, ȋn care managerii și antreprenorii din domeniul producției pot testa soluții tehnologice inovatoare, care contribuie la scăderea consumului de energie, a costurilor și la creșterea productivității și siguranței.

„Seria de evenimente Quartz Matrix Digital and Innovation a debutat cu edițiile de la Brașov și Cluj, unde am avut invitați antreprenori, plant manageri, manageri energetici și manageri de mentenanță din industria producătoare. Participanții au testat echipamentele în timp real, au asistat la simulări live în aplicațiile premiate internațional QLEAP ENEF, de eficiență energetică, și QLEAP KMR, de management al mentenanței și performanță a echipamentelor. Ȋn urma celor două evenimente, suntem pe cale să ȋnchidem șapte contracte. Alături de Cisco și HP Inc., s-a conturat un ecosistem digital complet: de la infrastructură IT, până la software și siguranța datelor. HP Inc. a avut disponibile spre testare cele mai noi și performante laptopuri, în timp ce echipa Cisco a prezentat soluții de securitate cibernetică, ce protejează cu succes datele companiilor din producție. Am prezentat exemple de cazuri reale, ȋn care mari companii din industrie au fost victime ale atacurilor de tip ransomware și au fost nevoite chiar să ȋși ȋntrerupă temporar activitatea. Astfel de atacuri pot avea costuri uriașe, care depășesc cu mult prevenția și investiția ȋn protecția datelor”, a declarat Ana Maria Apărăștei, managerul de marketing al companiei Quartz Matrix.

Nevoia de optimizare energetică devine critică

Industria producătoare este unul dintre cei mai mari consumatori de energie, la nivel global. Ȋn Uniunea Europeană, primele trei poziții ȋn top sunt ocupate de producătorii de fier și oțel, produse chimice și petrochimice și metale neferoase.

Invitatul special al evenimentelor Quartz Matrix Digital and Innovation, Dumitru Chisăliță, de la Asociația Energia Inteligentă, a vorbit despre evoluția prețurilor la energie, gaz, combustibili, dar și despre nevoia de a cunoaște, înțelege și de a optimiza, pentru a fi eficient.

„Omenirea se îndreaptă către o schimbare radicală în domeniul energiei. Epuizarea resurselor clasice, dezvoltarea masivă a resurselor regenerabile, volatilitatea mare a consumului de energie, ne determină să nu ne mai bazăm doar pe experiența unor oameni și să avem siguranța lipsei unui black-out, avem nevoie de sisteme care să colecteze, gestioneze, simuleze etc., date din energie si alte domenii, astfel încât să asigure satisfacerea nevoilor clienților”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Soluțiile IT de eficiență energetică livrează beneficii solide

Studiile arată că implementarea unei soluții IT de eficiență energetică, precum QLEAP ENEF, poate conduce la reducerea consumului de energie și economii cu până la 11%, la bugetul companiilor. Platforma QLEAP, dezvoltată de Quartz Matrix, a câștigat, în 2022, premiul „IoT Digital Innovation of the Year”, la Go Global Awards, competiție la care au participat peste 8.000 de companii, din 80 de țări.

Modernizarea echipamentelor și sistemelor, optimizarea proceselor, utilizarea surselor de energie regenerabilă, implementarea sistemelor de management energetic și formarea angajaților în domeniul eficienței energetice sunt doar câteva dintre măsurile ce pot fi luate de companiile din industria producătoare. Toate, cu beneficii economice semnificative, ce pot îmbunătăți competitivitatea pe piață.

Sistemul software QLEAP KMR (Keep the Machine Running) integrează tehnologii IoT (Internet of Things), pentru managementul mentenanței echipamentelor tehnologice. Beneficiile nu pot fi trecute cu vederea: dacă echipamentele sunt la performanță maximă, procesele industriale pot fi desfășurate rapid și fără întreruperi frecvente. Astfel, se reduce timpul de inactivitate și se optimizează producția.

„Schimbul de informații și networking-ul ȋntre oamenii de business și cercetătorii din domeniu, ce realizează studii și pot face previziuni cu privire la tendințele viitoare de disponibilitate a resurselor și de consum, sunt extrem de importante. Seria de evenimente Quartz Matrix Digital and Innovation va continua cu noi ediții, în orașe precum București, Prahova, Timișoara sau Sibiu. În tot contextul digitalizării, prezentarea soluțiilor relevante pentru problemele actuale, precum criza energetică, creșterea accelerată a prețurilor sau creșterea nivelului de poluare vor crea contextul pentru dezvoltare și menținere a competitivității pe piață, pentru companiile românești din diferite nișe de activitate”, a precizat Ana Maria Apărăștei, managerul de marketing a companiei Quartz Matrix.