Info

Comisia Europeană taie din cardurile sociale! Traiul la limita sărăciei nu este îndeajuns

carduri sociale sursa foto magnanews.com
carduri sociale sursa foto magnanews.com

În opinia Comisiei Europene, cerințele actuale de acordare a cardurilor sociale ar trebui modificate. În consecință, mulți beneficiari și-ar pierde cardurile sociale, nemaifiind considerați eligibili. Prin urmare, coaliția de guvernare este obligată să respecte normele europene și să reducă drastic numărul persoanelor care vor primi carduri sociale.

Potrivit lui Marcel Boloș, ministrul pentru Investiții și Proiecte Europene, cei care câștigă mai mult decât îndemnizația socială, respectiv pensia minimă garantată, nu se încadrează în categoria sărăciei extreme. Din acest motiv, se anticipează că, începând cu 1 ianuarie 2023, pensionarii cu venituri cuprinse între 1.001 și 1.500 de lei nu vor mai avea dreptul să obțină carduri sociale.

Pentru a combate sărăcia, guvernul a planificat să acorde 250 de lei (aproximativ 50 de euro) la fiecare două luni, pentru un total de 1.000 de lei, în 2022. Voucherele sociale vor deveni accesibile în 2023 tuturor persoanelor cu un venit lunar mai mic de 1.000 de lei, adică se va acorda ajutor în special persoanele cu handicap grav și șomerilor.

Ultima plată va fi făcută către cei mai vulnerabili români în decembrie 2022. La acordarea dreptului se iau în considerare toate veniturile persoanei fizice, inclusiv cele raportate în baza de date a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Încordările dintre PSD și PNL trebuie să înceteze pentru ca veniturile să fie majorate

Creșterea pensiilor și a salariilor este singura speranță pentru cei mai vulnerabili cetățeni ai României. Potrivit PSD și PNL, aceste categorii de venituri vor fi extinse cu o anumită sumă în 2023, încă nu se știe exact cu cât. Cea mai recentă declarație a coaliției a fost făcută de Paul Stănescu. Potrivit secretarului general al social-democraților, majorarea pensiilor și salariilor este esențială, deoarece „cei cu cele mai mici venituri și cetățenii în vârstă sunt cei care suportă greutatea inflației”.

„Nu trebuie să ne ascundem în spatele unor calcule sofisticate sau să așteptăm proiecția bugetară ca să avem o decizie fermă în coaliție. Inflație de 15% înseamnă tot atâția bani în minus în veniturile celor mai vulnerabili români.”, a declarat Stănescu, conform RomâniaTv.

Acesta a adus în discuție și lupta dintre PSD și PNL privind majorările de venit, susținând că: „Cu acest ping-pong al declarațiilor incerte despre mărirea pensiilor și a salariului minim, riscăm să dăm senzația de târguială. De aceea, cred că avem nevoie cât mai repede de un angajament ferm în cadrul coaliției, că de la 1 ianuarie 2023 românii vor beneficia de aceste creșteri”, a mai spus el, conform sursei citate.