Infofinanciar > Lumea la zi > Comisia Europeană declanșează proceduri de infringement împotriva a 17 state UE. România face parte din aceste țări
Lumea la zi

Comisia Europeană declanșează proceduri de infringement împotriva a 17 state UE. România face parte din aceste țări

Comisia Europeană Sursa foto PSnews
Sursa foto: PSnews.com

Comisia Europeană declanșează proceduri de infringement împotriva a 17 state UE.  Prin declanșarea unei proceduri de infringement, ca urmare a netranspunerii Directivei privind migranții calificați în legislația națională.

Această directivă, cunoscută sub denumirea de ,,Directiva asupra Cărții Albastre UE”, reprezintă un cadru legislativ ce stabilește condițiile de intrare și rezidență pentru cetățenii din state terțe care sunt înalt calificați și doresc să se stabilească și să lucreze în statele membre ale Uniunii Europene.

Comisia Europeană declanșează proceduri de infringement împotriva a 17 state UE

Termenul limită pentru transpunerea directivei în legislația națională a fost stabilit la 18 noiembrie 2023.

Neîndeplinirea acestui termen a determinat Comisia Europeană să ia măsuri împotriva celor 17 state membre. Le transmite o scrisoare oficială de punere în întârziere.

Printre statele vizate de procedura de infringement se numără Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Lituania, Letonia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.

Statele respective au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoarea Comisiei Europene și pentru a transpune prevederile directivei în legislația lor națională.

Comisia Europeană urmărește asigurarea unei transpuneri uniforme

Comisia poate emite un aviz motivat, intrând astfel în etapa a doua a procedurii de infringement. În final, în lipsa implementării directivei, Comisia Europeană poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Directiva „Cărții Albastre UE” are ca obiectiv facilitarea atractivității Uniunii Europene pentru lucrătorii înalt calificați din afara UE. Ea introduce norme mai eficiente pentru admiterea acestora.

Oferă condiții mai flexibile, drepturi extinse și posibilitatea de a se deplasa mai ușor între statele membre ale UE în căutarea unui loc de muncă.

Prin inițierea procedurii de infringement, Comisia Europeană urmărește asigurarea unei transpuneri uniforme și corespunzătoare a directivei în legislația națională a statelor membre. Contribuie astfel, la consolidarea unui cadru comun în domeniul migrației calificate la nivelul întregii Uniuni Europene, conform economica.net.