Infofinanciar > Info > Mai poate intra România în Schengen? Ultima șansă de aderare va fi procesul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene
Info

Mai poate intra România în Schengen? Ultima șansă de aderare va fi procesul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Austria nu se grăbește cu deciziile
foto: Playtech.ro

Președintele Partidului Mișcarea Populară, europarlamentarul Eugen Tomac, readuce în discuție chestiunea aderării României în spațiul Schengen.

În accepțiunea acestuia, singura modalitate prin care țara noastră poate intra cu drepturi depline în familia europeană constă în accesarea ultimului resort disponibil, și anume adresarea către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Europa nu ne vrea în Schengen

Din nou, aderarea României și a Bulgariei în cadrul spațiului Schengen lipsește de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului JAI de la Luxemburg. Altminteri, precizează liderul PMP, Eugen Tomac, măsura eliminării controalelor la frontierele spațiului Schengen pentru România și Bulgaria trebuia să fie asumată de Consiliul JAI.

„În prezenţa tuturor miniştrilor de Interne din statele membre ale Uniunii Europene, dar şi cu participarea miniştrilor de interne din Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein, are loc, în perioada 8-9 iunie, şedinţa Consiliului JAI la Luxemburg. Această reuniune este ultima organizată în timpul preşedinţiei rotative a Uniunii Europene deţinută de către Suedia”, a explicat Eugen Tomac pe pagina personală de Facebook.

Europarlamentarul a subliniat faptul că premierul suedez, Ulf Kristersson, a promis public în plenul Parlamentului European că aderarea celor două state respinse, prin drept de veto de Austria respectiv Olanda la finalul anului trecut, reprezintă un obiectiv important pentru țara pe care o reprezintă. Însă, în pofida promisiunilor, pe ordinea de zi lipsește decizia pe care Consiliul JAI trebuia să și-o asume și anume eliminarea frontierelor pentru Sofia și București.

Ultima redută, Curtea de Justiție a Uniunii Europene

„De aceea, îmi menţin poziţia şi subliniez din nou că singura cale prin care vom intra în spaţiul Schengen este procesul pe care l-am deschis la CJUE. Este dreptul nostru si ne vom face singuri dreptate”, a mai scris pe Facebook, europarlamentarul Eugen Tomac.

Reamintim că Austria a folosit dreptul de veto pentru a interzice accesul României în Schengen, în timp ce autoritățile de la Sofia s-au lovit de refuzul Olandei. Principalul motiv invocat de Viena la finalul lunii decembrie ține de incapacitatea României de a securiza granițele Uniunii Europene în fața migrației ilegale.

În altă ordine de idei pe fondul acestei chestiuni delicate care se revarsă asupra tuturor cetățenilor români din Diaspora și din țară mai mulți membri AUR și-au exprimat nemulțumirea în fața sediului Comisiei Europene din capitala Belgiei, Bruxelles.

Poziția grupării politice conduse de George Simion a fost exprimată printr-un comunicat de presă, prin care liderii AUR au deplâns faptul că drepturile românilor sunt încălcate, iar cetățenii României sunt catalogați în raport cu principalele state europene ca fiind europeni de mâna a doua.

„Liderii AUR, împreună cu sute de români care muncesc din greu în Diaspora, au dus în Capitala Europei demnitatea, curajul şi imaginea unei ţări care îşi revendică locul în rândul statelor respectate Mesajul transmis preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost acela că românii nu sunt cetăţeni europeni de mâna a doua, iar drepturile noastre trebuie respectate la fel ca în cazul tuturor celorlalţi cetăţeni din statele membre ale Uniunii Europene”, potrivit stirileprotv.ro.