Infofinanciar > Lumea la zi > Washington Post: Un colonel ucrainean a sabotat gazoductele Nord Stream. Operațiunea a fost validată de la Kiev
Lumea la zi

Washington Post: Un colonel ucrainean a sabotat gazoductele Nord Stream. Operațiunea a fost validată de la Kiev

Nord Stream Sursa foto Euronews
Sursa foto: Arhiva companiei

Roman Chervinsky, colonel în cadrul forțelor de operațiuni speciale ucrainene, a coordonat operațiunea de sabotaj a gazoductelor Nord Stream.

Roman Chervinsky, ofițer militar ucrainean de rang înalt, cu legături strânse cu serviciile de informații ale țării, a jucat un rol central în distrugerea conductelor de gaze naturale Nord Stream anul trecut. Rolul ofițerului leagă conducerea militară și de securitate a Ucrainei de acest atac periculos asupra infrastructurii energetice a Europei.

Roman Chervinsky este un colonel decorat în vârstă de 48 de ani care a servit în cadrul forțelor de operațiuni speciale ale Ucrainei. Colonelul a fost „coordonatorul” operațiunii Nord Stream, gestionând logistica și sprijinul pentru o echipă de șase persoane. Aceasta a închiriat o barcă cu pânze sub identități false și a folosit echipamente de scufundări de mare adâncime pentru a plasa încărcături explozive pe conductele de gaz.

La 26 septembrie 2022, trei explozii au provocat scurgeri masive ale gazoductele Nord Stream 1 și 2. Acestea merg din Rusia spre Germania pe sub Marea Baltică. Atacul a lăsat intactă doar una dintre cele patru legături de gaz din rețea.

Chervinsky nu a acționat și planificat singur operațiunea. Ofițerul a primit ordine de la oficiali ucraineni de rang mai înalt. Aceștia i-au raportat generalului Valery Zaluzhny, cel mai înalt ofical militar ucrainean.

Chervinsky a negat orice rol în sabotarea conductelor. „Toate speculațiile privind implicarea mea în atacul asupra Nord Stream sunt răspândite de propaganda rusă, fără nicio bază.”, a spus Chervinsky într-o declarație scrisă pentru The Washington Post și Der Spiegel.

Ucraina este implicată

Ucraina a lansat multe operațiuni îndrăznețe și secrete împotriva forțelor rusești. Dar atacul Nord Stream a vizat infrastructura civilă construită pentru a furniza energie pentru milioane de oameni din Europa.

Gazprom, conglomeratul rusesc de stat din domeniul gazelor naturale, deține 51% din Nord Stream. Companiile energetice occidentale, inclusiv din Germania, Franța și Olanda, sunt parteneri și au investit miliarde de dolari în acest proiect. Ucraina s-a plâns de mult timp că Nord Stream ar permite Rusiei să ocolească conductele ucrainene. Motivul – privează Kievul de venituri uriașe din tranzit.

Rolul lui Chervinsky ilustrează dinamica complexă și rivalitățile interne ale guvernului de la Kiev. Serviciile de informații și instituția militară ucraineană se află adesea în tensiune cu conducerea sa politică.

Participarea lui Chervinsky la sabotarea Nord Stream contrazice negațiile publice ale lui Zelenski că țara sa a fost implicată. „Eu sunt președinte și dau ordine în consecință”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat presei în iunie. E a răspuns astfel unui raport al The Post potrivit căruia CIA ar fi aflat de planurile Ucrainei înainte de atac. „Ucraina nu a făcut nimic de acest gen. Nu aș acționa niciodată în acest fel!”, a subliniat președintele ucrainean.

Există voci care susțin că operațiunea Nord Stream a fost astfel concepută încât să-l țină pe Zelenski în afara oricăror informații.

Cu ce s-a ocupat colonelul Chervinsky

De la invazia Rusiei în Ucraina, Roman Chervinsky a servit într-o unitate a forțelor de operațiuni speciale ucrainene. Colonelul s-a concentrat pe activitatea de rezistență în zonele din țară ocupate de Rusia. El îi raporta generalului-maior Viktor Hanushchak, un ofițer experimentat, care comunica direct cu Zaluzhny.

Colonelul a ocupat funcții de conducere în cadrul agenției de informații militare a țării. Dar și în cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei, SBU, și este apropiat profesional și personal de lideri militari și de securitate cheie.

De-a lungul carierei sale, Roman Chervinsky a contribuit la desfășurarea altor operațiuni secrete. În 2020, a supravegheat un plan complex de atragere a luptătorilor mercenari Wagner din Rusia în Belarus. Cu scopul de a-i captura și aduce în Ucraina pentru a fi acuzați. În declarația sa pentru The Post și Der Spiegel, Chervinsky a afirmat că a „planificat și pus în aplicare”. De asemenea, s-a ocupat de operațiuni de ucidere a liderilor separatiști pro-ruși din Ucraina. Precum și de „răpirea unui martor” care ar putea confirma rolul Rusiei în doborârea zborului 17 al Malaysia Airlines deasupra regiunii Donbas.

Chervinski este în prezent deținut într-o închisoare din Kiev, fiind acuzat de abuz de putere. Colonelul consideră că arestarea și urmărirea sa penală reprezintă o răzbunare politică pentru criticile sale la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a administrației sale, conform The Washington Post.