Infofinanciar > Lumea la zi > Colaborare neașteptată pentru Kiev! Aliatul Rusiei a livrat rachete Ucrainei
Lumea la zi

Colaborare neașteptată pentru Kiev! Aliatul Rusiei a livrat rachete Ucrainei

publika.md
Sursă foto: publika.md

Soldații ucraineni au fost observați folosind rachete nord-coreene despre care au spus că au fost confiscate de o țară „prietenă” înainte de a fi livrate Ucrainei, a relatat sâmbătă Financial Times. Ministerul ucrainean al Apărării a sugerat că armele au fost capturate de la ruși. Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei, inclusiv presupuse transporturi pe mare, dar nu a oferit dovezi, iar armele nord-coreene nu au fost observate pe scară largă pe câmpurile de luptă din Ucraina. 

Coreea de Nord și Rusia neagă efectuarea de tranzacții cu arme. Armele nord-coreene au fost arătate de trupele ucrainene care operează sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad din epoca sovietică în apropiere de orașul Bakhmut, distrus în estul țării, locul unor lupte brutale și îndelungate, se arată în raport. 

Relațiile Rusiei cu Coreea de Nord au o istorie lungă 

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a efectuat o vizită rară la Phenian în această săptămână pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare a sfârșitului Războiului din Coreea, prima vizită a principalului oficial de apărare al Moscovei de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. 

În timpul vizitei, Shoigu a fost fotografiat în timp ce privea rachete balistice nord-coreene interzise împreună cu liderul Kim Jong Un la o expoziție militară din Phenian, semnalizând legături mai strânse între cele două țări în timp ce fiecare dintre ele se confruntă cu Statele Unite. 

Anterior, Statele Unite erau îngrijorate de faptul că Coreea de Nord plănuiește să livreze mai multe arme Rusiei, după cum a declarat la începutul lunii iunie un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis să consolideze cooperarea strategică cu Moscova. 

La acel moment, agenția de știri de stat nord-coreeană KCNA declarase că Kim a făcut această promisiune într-un mesaj adresat președintelui rus Vladimir Putin cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei. 

Îngrijorările Statelor Unite cresc 

Kim a făcut apel la o „cooperare strategică mai strânsă” cu Moscova, „ținându-se ferm de mână cu președintele rus, în conformitate cu dorința comună a popoarelor celor două țări de a îndeplini marele obiectiv de a construi o țară puternică”, a precizat KCNA. 

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că, în ciuda negărilor Phenianului că ar fi vândut arme Rusiei pentru războiul din Ucraina, Statele Unite au confirmat că Coreea de Nord a finalizat o livrare de arme, inclusiv rachete de infanterie și rachete, către grupul de mercenari Wagner, susținut de Kremlin, în noiembrie 2022. 

„Suntem îngrijorați de faptul că Republica Populară Democrată Coreeană intenționează să livreze mai multe echipamente militare Rusiei”, a adăugat purtătorul de cuvânt. 

Coreea de Nord a căutat să stabilească legături mai strânse cu Kremlinul și a susținut Moscova după ce aceasta a invadat Ucraina anul trecut, acuzând „politica hegemonică” și „atitudinea autoritară” a Statelor Unite și a Occidentului. 

În martie, Statele Unite au declarat că dețin noi informații potrivit cărora Rusia caută în mod activ să achiziționeze arme suplimentare din Coreea de Nord în schimbul ajutorului alimentar, potrivit Reuters.

În martie, Washingtonul a impus sancțiuni unui bărbat slovac despre care a afirmat că a încercat să aranjeze vânzarea a peste două duzini de tipuri de arme și muniții nord-coreene către Rusia pentru a ajuta Moscova să înlocuiască echipamentele militare pierdute în războiul cu Ucraina.