Info

România, sub media europeană când vine vorba de prețul carburanților! Cum se compară țară cu celelalte state din regiune

Pompă de combustibil - sursa foto - economica.net
Sursa foto - economica.net

Războiul din Ucraina pe care l-a declanșat Rusia a „lovit” puternic economia din întreaga lume. Acest lucru este observat cu precădere în faptul că prețurile au tot crescut în ultima perioadă și nu se știe când va apărea normalitatea pe care am avut-o înainte de acest conflict. Segmentul în care s-au înregistrat cele mai mari creșteri de preț este cel am combustibulului, acestea depășind praguri psihologice. În România, acest fenomen devine din în ce mai greu de suportat pentru șoferi, deși, comparativ cu restul Europei, țara noastră nu are prețuri chiar atât de mari.

În primul rând, potrivit publicației Libertatea, cele mai mari costuri ale combustibilului se regăsesc în Italia, Franța, Germania și chiar Spania. Toate dintre ele sunt țări în care există un număr extrem de mare de români. Apropo de conaționalii noștri, potrivit sursei citate anterior, Grecia are prețuri pentru benzină mai mari decât cele în statele enumerate mai sus, iar acest lucru va fi simțit de cetățenii români. Motivul este faptul că această țara este unul dintre locurile în care foarte mulți oameni din România își petrec vacanța.

Situația din Europa în comparație cu cea din România

De exemplu, conform site-ului Libertatea, în Grecia prețul pentru combustibil este de 2.40 euro, în Spania de 2.11 euro, în Italia de 2.01 euro și în Germania de 2 euro.

La data de 13 iunie, moment în care au fost colectate aceste prețuri, pentru un litru de combustibil cumpărat din România, un cetățean oferea în schimb suma de 1.72 eruo, conform celor de Libertatea. În Bulgaria, care oricum oferea servicii și produse mai iefine decât în țara noastră, prețul pentru un litru de combustibil este de 1.66 de euro, iar în Polonia este de 1.71.

Dacă tot comparăm prețurile României cu cele ale statelor din zona noastră, Ungaria este simțitor mai bine la acest capitol decât noi. Potrivit celor de la Libertatea, Guvernul a decis să impună un plafon al acestui preț, iar costul pentru un litru de benzină este de doar 1.2 euro.

Prețurile la carburanți în România

Situația prețurilor la carburanți rămâne în continuare una incertă pentru România. Prețul la baril a fost foarte des invocat de către politicieni atunci când vorbeau despre costul benzinei și motorinei. Potrivit celor de la Antena 3, în prima luna din vara anului trecut, un baril era comercializat pentru suma de 309 de lei. Tot potrivit sursei menționate mai sus, în luna martie a anului curent, prețul de baril a atins un nivel record, de 577 de lei, apoi a început să scadă până când a ajuns să aibă un cost de 531 de lei. Practic, este un mic semn de bun, dar comparativ cu situația de anul trecut, scumpirea este tot enormă.

Conform tot publicației Antena 3, deși barilul se află în scădere atunci când vorbim de cost, prețul la combustibilul de la pomă continuă să „urce”. Practic, potrivit sursei amintite anterior, un litru de benzină îi costă pe români 8.6 lei, iar unul de motorină 9.3 lei.

Chiar dacă nu suntem în topul european când vine vorba de acest capitol, românii tot sunt nemulțumiți de creșterile de preț la combustibil, pentru că, așa cum benzina și motorina costă mai mult în partea de vest a Europei, așa și veniturile românilor sunt mai mici decât cele ale oamenilor din acele țări.