Infofinanciar > Info > Cod galben de ploi abundente și vânt! ANM avertizează: România va fi măturată de un ciclon mediteranean
Info

Cod galben de ploi abundente și vânt! ANM avertizează: România va fi măturată de un ciclon mediteranean

Precipitații, Sursă foto: ecopresa.md
Sursă foto: ecopresa.md

Meteorologii au emis cod galben de ploi abundente și vânt puternic pentru mai multe județe din țară. Din punct de vedere termic, ne situăm la valori mâine între 12 până la 21 grade. De asemenea, sfârșitul de săptămână păstrează același ecart al regimului de temperaturi la nivelul maximelor, 11-21grade, inclusiv pentru Capitală.

„Într-adevăr, în mai puțin de o oră va intra în vigoare atenționarea meteorologică de cod galben, care rămâne în vigoare până mâine după-amiază, la ora 18:00 și vizează într-adevăr partea de sud-est a țării, pentru că în Dobrogea și în sud-estul Munteniei vorbim de cantități de precipitații care, prin acumulare, în aceste ore, pot depăși 25-30l/m² izolat peste 40l/m², în condițiile în care zona Dobrogei este una secetoasă și în mod obișnuit pentru o luna aprilie, cantitățile se apropie de 45-50l/m².

Averismentul ANM

Până joi seară, la ora 20:00 vorbim practic de zona din partea de centru, sud și est a țării, acolo unde, de asemenea, cantitățile de apă pot cumula 10-15l/m² îndeosebi în zonele de deal și de munte.

Vorbim de cantități de precipitații care, prin acumulare, în intervalul 18 aprilie ora 22:00 19 aprilie, ora 18:00 să se situeze între 2 și 5-30l/m², izolat peste 40l/m² ,iar până joi, la ora 20:00 vorbim pentru zona de centru, sud și est a țării, în continuare de cantități de apă de 10-15l/m² cu precădere în zonele de deal și de munte. Nu în ultimul rând, vânt cu intensificări în partea de est și sud-est a țării, dar și în zona montană înaltă, cu viteze de 45-55km/h. Din punct de vedere termic, ne situăm la valori mâine între 12 până la 21 grade. De asemenea, sfârșitul de săptămână păstrează același ecart al regimului de temperaturi la nivelul maximelor, 11-21grade, inclusiv pentru Capitală.”, a transmis Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Cum va fi vremea mâine

Joi, o ușoară încălzire, cu valori de temperaturi de 12, până la 20 grade, inclusiv în Capitală 17-19 grade pentru ca săptămâna viitoare, așa cum arată și actualizarea estimărilor pentru intervalul 24 aprilie-1 mai, să aducă, în medie, temperaturi ușor peste ceea ce ar fi normal și mai ales pentru ziua de 1 mai cu siguranță ne întrebăm cum va fi atunci, la acest moment, temperaturile, în medie la scara întregii țări, la nivelul maximelor între 18 până la 22 grade în Capitală, de asemenea, 18-20 grade.

Pe măsură ce înaintăm și spre ultima lună de primăvară, în medie, temperaturile mai cresc. Dacă media climatologică a unei luni aprilie este de 9,2 grade, iată că luna mai aduce 14,9 grade o creștere semnificativă, astfel încât în luna mai, cea mai caldă luna primăverii, să vorbim și de temperaturi care caracterizează practic o zi de vară, cu posibilitatea să consemnăm chiar zile în care să avem valori la nivelul maximelor apropiate de 25 grade sau chiar peste 25 grade.