Infofinanciar > Lumea la zi > CNN: Americanii, în 2024, ar putea avea parte de o cursă prezidențială pe care nu o doresc
Lumea la zi

CNN: Americanii, în 2024, ar putea avea parte de o cursă prezidențială pe care nu o doresc

biden-trump evz.ro
Sursa foto: evz.ro

Există o mică fărâmă de speranță pentru Joe Biden într-un nou sondaj devastator, care semnalează îngrijorările crescute cu privire la vârsta și performanțele președintelui. Sondajul arată faptul că majoritatea democraților doresc un alt candidat în 2024. Totuși, el ar putea încă să-l învingă pe Donald Trump.

Această mică consolare pentru Casa Albă nu poate ascunde semnele tot mai mari că președinția lui Biden este în mare dificultate chiar înainte de alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie. Acest lucru amenință cu o mustrare devastatoare pentru Partidul său Democrat din Camera Reprezentanților, potrivit CNN.

Sondajul la nivel național realizat de New York Times/Siena College și publicat luni, coincide cu o avalanșă de povești deloc măgulitoare despre vârsta și competențele politice ale lui Biden, dar și cu speculații tot mai mari despre perspectivele sale de realegere. Întrebarea dacă vreun democrat ar îndrăzni să îl provoace în cadrul unei alegeri primare este un subiect din ce în ce mai fierbinte, în ciuda respingerii de către potențialii candidați alternativi de frunte.

Trump vs Biden

Și totuși, Biden, împovărat cu un rating de aprobare de doar 33%  este încă în joc împotriva lui Trump. Sondajul nu a arătat niciun lider clar, Biden obținând 44% față de 41% pentru Trump în rândul alegătorilor înregistrați, în marja de eroare de eșantionare a sondajului. Acesta este doar un instantaneu în timp, întrucât nu reprezintă o veste deloc încurajatoare pentru fostul președinte. Se remarcă prezența unui pasiv uriaș în electoratul general, în ciuda așteptărilor dintre susținătorii săi conservatori din mass-media că va ajunge să se răzbune pe Biden în 2024.

Apropierea indică, de asemenea, o temă mai profundă care se conturează pe măsură ce SUA se îndreaptă spre 2024 și care are implicații dincolo de identitatea persoanei care va sta în Biroul Oval în 2025.

America, împotmolită în multiple crize, înstrăinată politic în interior și care se confruntă cu focare de risc pe plan internațional ar putea avea parte în 2024 de o competiție între doi candidați ale căror răspunsuri nu au funcționat în ultimii opt ani și pe care milioane de oameni ar dori să îi vadă retragându-se de pe scenă pentru a face loc unor fețe mai tinere și mai proaspete.

Un astfel de scenariu ar fi o acuzație la adresa unui sistem de partide care s-a topit deja în disfuncționalități din cauza hiperpartizanatului și a atacului lui Trump la alegerile din 2020. Probabil că l-ar lăsa pe învingătorul din 2024 fără un mandat funcțional într-un moment în care Washingtonul nu reușește să răspundă la nevoile pe termen lung ale țării. Acest lucru ar tensiona și mai mult încrederea alegătorilor în sistemul politic.

Caracteristica definitorie a campaniei din 2024

O țară în care trecerea ștafetei politice a fost o caracteristică stridentă a curselor prezidențiale, de generații întregi, ar putea fi pe cale să suporte o ultimă bătaie de joc între oamenii anilor 1940 care încearcă să sfideze timpul.

În mod paradoxal, un președinte pe care cea mai mare parte a propriului său partid dorește să se retragă și un fost președinte care a părăsit funcția în mare dizgrație, ar putea fi extrem de dificil de înlăturat. Perspectiva unei confruntări în noiembrie 2024 între un bărbat care ar avea puțin mai puțin de 82 de ani și un fost insurgent-șef de 78 de ani este foarte reală.

Biden este un om mândru. A așteptat o viață întreagă să câștige președinția și s-a resemnat că a fost trecut cu vederea în favoarea lui Barack Obama și Hillary Clinton pentru nominalizările anterioare ale democraților. Echipa sa este categorică în privința candidaturii sale pentru realegere și are cel mai bun punct de discuție: l-a învins deja pe Trump și merită o șansă de a o repeta.

Trump, între timp, este nerăbdător să lanseze o campanie de răzbunare, au declarat asociații săi pentru CNN, chiar înainte de alegerile parțiale din noiembrie. El ar putea dori să sară în sus pentru a îngheța potențialii rivali republicani, să profite de ratingurile scăzute de aprobare ale lui Biden și să prezinte orice potențială sesizare penală din partea comitetului select al Camerei care investighează tentativa sa de lovitură de stat ca pe o manevră politică goală.

Orice încercare din interiorul Partidului Democrat și al Partidului Republican de a împinge oricare dintre candidați să iasă din joc s-ar putea întoarce împotriva sa și ar putea cere adversarilor să își pună în joc propriul viitor politic pentru a face acest lucru – diminuând probabilitatea unor curse primare cu adevărat contestate. Șansele ca Biden sau Trump să renunțe la cursă pentru binele partidelor lor par a fi minime, deși evenimentele și întrebările legate de sănătate ar putea totuși să remodeleze viitorul celor doi rivali.

Președinția diminuată a lui Biden

Președinția lui Joe Biden este în cădere liberă de aproape un an, de la retragerea murdară și sângeroasă a SUA din Afganistan vara trecută și de la jurământul său exagerat de pe 4 iulie, când a declarat că pandemia de coronavirus este aproape încheiată. Ambele au subminat descrierea postului său auto-atribuit de reparator al Americii.

Nu sunt doar republicanii independenți și cei care se încrucișează care și-au pierdut încrederea în Biden. Sprijinul său este în scădere și în propriul partid, potrivit sondajului Times, care arată că peste 60% dintre democrați preferă un candidat alternativ în 2024. Cei care doresc o schimbare citează vârsta lui Biden și performanțele profesionale ca fiind primele două motive. Acesta este un semnal de alarmă pentru președinte.

Dacă democrații vor avea rezultate slabe la alegerile intermediare, unde se așteaptă ca ei să piardă Camera Reprezentanților, dar s-ar putea agăța de Senat, apelurile pentru o față nouă în fruntea biletului din 2024 vor crește cu siguranță.