Info

CNCD condamnă declarațile rasiste ale lui Viktor Orban! Consiliul trimite dosarul autorităților din Ungaria

Viktor Orban, Sursă foto: dailysabah.com
Sursă foto: dailysabah.com

CNCD condamnă public declarațiile date de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, din data de 23 iulie, de la Tușnad, acestea având un caracter discriminatoriu și calificându-se drept „discurs de ură”.

Pe 23 iulie, Viktor Orban a spus că popoarele europene au dreptul să se poată amesteca între ele, dar că amestecul cu oameni din afara Europei creează o „rasă mixtă”, iar aceasta face ca țările europene care permit acest lucru sa nu mai fie națiuni. Acesta se referea, astfel, la relațiile dintre două persoane de rase diferite. Discursurile împotriva dreptului de căsătorie mixtă între două rase au un caracter rasist, discriminându-i pe cei ce nu sunt de sânge european, sau „alb”. Declarația a fost purtată la Tușnad, iar de aceea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s- implicat: CNCD „condamnă public declarațiile în speță ale premierului Ungariei, pe care le califică drept discurs de ură, și constată că prin mesajul transmis s-a creat o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa unor categorii de persoane pe criteriul de naționalitate și rasă”.

Ce a avut de spus președintele CNCD

Colegiul director al CNCD recunoaște, însă, că Orban are imunitate jurisdicțională, aflându-se într-un stat străin la momentul declaraților. Din această cauză, Viktor Orban va putea fi sancționat doar în Ungaria. Directorul CNCD, Csaba Asztalos,  este însă de părere că hotărârea CNCD și a dosarului cauzei se va impune odată ce vor fi trimise către autoritățile competente din Ungaria, unde vor fi analizatede aceștia. Hotărârea a avut loc după ce a fost adoptată de CNCD în consecința unor voturi: cinci voturi „pentru”, trei „împotriva” și o singură abținere.

Asztalos și-a exprimat opinia în legătură cu situația creată pe site-ul de social media Facebook, unde a scris că „Eu personal, dacă nu consideram că există imunitate jurisdicțională, inițiam o procedură de autosesizare în calitatea mea de membru al colegiului director”. Acesta anunțase încă din iulie, după ce au fost date declarațile prim-ministrului, că ar fi dorit să inițieze încă de pe atunci o procedurăde autosezizare.