Info

Clotilde a angajat o firmă dubioasă care a efectuat lucări doar pe strada ei. Drumurile din Sectorul 1 rămân degradate

Clotilde Armand - sursa foto - romaniatv.net
Clotilde Armand - sursa foto - romaniatv.net

În această vară, Administrația Domeniului Public Sector 1 a angajat fără licitație două companii pentru a face lucrări de semnalizare rutieră orizontală și verticală pe drumurile administrate de Primăria condusă de Clotilde Armand. Administrația Străzilor București a dat uneia dintre firme două contracte similare în primăvara acestui an, tot fără licitație.

Surprinzător, atât directorul adjunct al ADP Sector 1, cât și șeful Administrației Străzilor București se numesc Bârgău. Unul dintre ei este asociat unic, în timp ce celălalt a fost consilier juridic la firma de consultanță SC Good Luck SRL. Construcția pe contractul ADP este în curs de execuție, dar  doar pe strada unde locuiește primarul Clotilde Armand.

Străzile sunt încă goale în alte zone ale cartierului, în special în zona în care se află primăria. În partea de nord, anumite străzi vizitate de primar în timpul campaniei electorale rămân neasfaltate.

O singură comapnie a răspuns la apel

Fascinanta poveste contractuală a Primăriei conduse de Clotilde Armand începe pe 19 mai 2022, când Administrația Domeniului Public Sector 1 (ADO) publică o cerere de ofertă pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), anunțându-și intenția de a contracta „lucrări de semnalizare rutieră verticală și orizontală”. Potrivit aceluiași anunț, entitatea contractantă spera să atingă patru obiective prin acest aranjament utilizând fonduri publice. Unul dintre ele este mai fascinant decât celălalt. Ca urmare, primul obiectiv este „satisfacerea nevoilor cantitative și calitative ale beneficiarului”. Al doilea obiectiv este „apărarea sănătății și siguranței populației în conformitate cu legislația în vigoare și îmbunătățirea calității vieții”.  Cel de-al treilea obiectiv este „menținerea unor condiții de igienă în conformitate cu legile privind igiena și sănătatea publică”. Finalmente, ultimul obiectiv este „apărarea și promovarea domeniului public”.

ADP Sector 1 a decis să cheltuie suma de 10.386.805,8 lei fără TVA pentru aceste, dar nu a organizat o licitație deschisă pentru atribuirea contractului, în ciuda sumei deloc neglijabile pe care a decis să o cheltuiască, ci a ales o altă metodă – selecția ofertelor prin procedură simplificată. În plus, lucrările contractate trebuiau să fie finalizate pe străzile aflate sub supravegherea Consiliului Local al Sectorului 1 în termen de 120 de zile de la emiterea ordinului de începere.  În cadrul procedurii simplificate organizate după criteriile menționate, ADP Sector 1 a primit o singură ofertă, pe care a considerat-o admisibilă, prin fuziunea a două societăți: Sc Acvatot SRL și SC Anduna Servimob SRL. Oferta acestor firme a fost de 10.240.937,01 lei fără TVA și 12.186.715,04 lei cu TVA inclus (2.487.084,7 euro), preț la care s-a semnat tranzacția pe 12 iulie, cu numărul de contract 98/2022.

Se lucrează doar pe strada primarului

În ciuda faptului că au trecut mai mult de două luni de la semnarea acestui contract, o parte substanțială a drumurilor secundare din Sectorul 1, care ar trebui să fie acoperite de această achiziție, rămân în aceeași stare de degradare. Cu toate acestea, există anumite situri unde construcția nu numai că a început, dar este aproape de finalizare.

Un astfel de exemplu a fost filmat de reporterii „Jurnalul” în cartierul Strada Romilor din Sectorul 1, unde locuiește primarul Clotilde Armand. Indicatoarele rutiere orizontale sunt la fața locului, la fel ca și stâlpii de dirijare din plastic, iar noile indicatoare rutiere orizontale sunt în curs de montare.

Cu toate acestea, nu există dovezi că lucrările ar fi început în locuri precum Primăria Sectorului 1.   Stâlpii care susțin indicatoarele rutiere sunt corodate, semnele suplimentare sunt vandalizate, iar pasajele, care au fost reparate după unele lucrări de îngropare a cablurilor de internet, par a fi rămase din al Doilea Război Mondial.

Revenind la contractul ADP Sector 1, reporterii de la „Jurnalul”  au citit cerințele care au stat la baza acestei achiziții și au descoperit în anexă „centralizatorul de operațiuni de semnalizare verticală și orizontală”. Lucrările de semnalizare rutieră termoplastică se vor face pe o suprafață totală de 2.040 metri pătrați, conform acestui centralizator. Alte lucrări de marcaje rutiere preformate vor totaliza 3.707 metri pătrați. Marcajul rutier antiderapant va fi aplicat pe o suprafață de 13.640 de metri pătrați. 8.000 de metri pătrați de marcaje rutiere vor fi realizate cu vopsea tradițională. Pe 2.500 de metri pătrați, marcajele rutiere vor fi șterse. Un total de 147 de indicatoare rutiere circulare, 345 de indicatoare rutiere triunghiulare, 210 indicatoare rutiere pătrate, plus 342 de stâlpi flexibili pentru demarcație și orientare, 429 de stâlpi pentru susținerea indicatoarelor și 5 oglinzi rutiere cu diametrul de 800 mm trebuie să fie furnizate și montate.

Cine sunt companiile angajate de Clotide Armand

După cum s-a menționat anterior, două companii au colaborat pentru a obține acest contract de la ADP Sector 1. Prima este SC Acvatot SRL, o firmă cu doi acționari persoane juridice. Mai sunt implicate SC Veolia România Servicii Integrate SA și Veolia EAU – Compagnie Generale des Eaux S.C.A, ambele cu sediul în Paris, Franța. Apa Nova este susținută și de Grupul Veolia. Cu toate acestea, cel de-al doilea operator economic implicat în această afacere este mai intrigant. Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Anduna Servimob SRL este deținută de doi asociați, Florin Marius Drăguț și Radu Bonciu. Această firmă a fost angajată, de data aceasta fără concurs, și de Administrația Străzilor București, agenție aflată în subordinea Primăriei Capitalei și condusă de Nicușor Dan.

Astfel, pe 20 aprilie 2022, Anduna Servimob SRL, în colaborare cu firma SC Valentine Systems SRL, a obținut de la Administrația Străzilor un contract în valoare de 3.722.889,78 lei fără TVA. Pe 21 aprilie 2022, Anduna Servimob SRL a semnat cu aceeași instituție un contract similar în valoare de 3.575.061,1 lei fără TVA.

Anduna Servimob SRL a mai lucrat cu fosta Companie Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) și în urmă cu nouă ani, în colaborare cu o altă firmă numită SC Teo Trans Consulting SRL, care era condusă de un individ pe nume Adrian Mugurel Teodorescu. Acesta din urmă este fratele fostului director de achiziții al CNADNR. Astfel, două organizații ale administrației publice locale din Capitală – ADP Sector 1 și Administrația Străzilor București – au semnat în acest an cu firma SC Anduna Servimob SRL pentru același tip de servicii.

Acesta nu este singurul caz de coincidență. Adrian Ovidiu Bârgău este director general adjunct al ADP Sector 1. Marian Aurelian Bârgău este directorul Administrației Străzilor București. Marian Aurelian Bârgău (din Străzi) este, de asemenea, consilier local ales în Sectorul 1 și secretar general al Partidului Mișcarea Populară, potrivit celor mai recente declarații de avere și interese depuse de cei doi directori și depuse pe site-urile organizațiilor pe care le conduc. Mai mult, acesta este și acționar unic al unei firmei SC Good Luck SRL care se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management.

La rândul său, Adrian Ovidiu Bârgău, director adjunct al ADP Sector 1, a fost plătit cu suma de 4.612 lei în calitate de consilier juridic de către o firmă numită SC Good Luck SRL, care se numește tot SC Good Luck SRL. Pe lângă funcțiile de director adjunct al ADP Sector 1 și de inspector la Direcția de Utilități Publice, Salubritate și Protecția Mediului Sector 1, acesta lucrează și ca și consultant.

În timpul campaniei electorale din 2020, Clotilde Armand, pe atunci candidatul USR la Primăria Sectorului 1, a mers personal pe strada Liliacului pentru a-i convinge pe locuitori să nu-l voteze pe fostul primar. Motivul este că primarul anterior se angajase să le asfalteze strada, să creeze canalizare și să instaleze iluminatul public în sector. Și, bineînțeles, l-a acuzat că nu și-a respectat promisiunea.

Clotilde Armand s-a angajat, într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, că va face acolo ceea ce nu s-a făcut în 20 de ani. Nimic din cele 2,5 milioane de euro cheltuite de ADP Sector 1 în această vară pentru semnalizarea rutieră a sectorului nu a ajuns pe aceste străzi, de care primarul nu-și amintește decât în timpul sezonului electoral.