Infofinanciar > Info > Claudiu Crețu, ELCEN: „Ideea de a încălzi Bucureștiul cu energie verde nu este sustenabilă“
Info

Claudiu Crețu, ELCEN: „Ideea de a încălzi Bucureștiul cu energie verde nu este sustenabilă“

Claudiu Crețu, ELCEN
Sursa foto: Arhiva companiei

Claudiu Crețu, directorul general ELCEN, a prezentat în cadrul mesei rotunde „Tranziție energetică și Sustenabilitate”, organizată de Capital și Infofinanciar, care sunt prioritățile pe termen scurt și mediu pentru Electrocentrale Bucuresti.

Claudiu Crețu, directorul general ELCEN, s-a declarat foarte optimist în legătură cu fuziunea cu Termoenergetica. Potrivit acestuia, obiectivul acordului este modernizarea sistemului de încălzire și eficientizarea lui, prin diminuarea pierderilor.

„Bucureștiul din punct de vedere energetic a fost neglijat. Astăzi, în Capitală, avem foarte multe case cu sobe în care se arde orice. Sunt în zonele mărginașe ale Bucureștiului. Iar când vorbim de calitatea aerului, toate acele particule provin de la arderile ilegale și de la sobe. Inclusiv în zonele centrale sunt mai multe ruine, unde sunt arse resturi de mobilă și altele. Partea bună este că avem, încă, un sistem centralizat de termoficare. Au mai fost ceva debranșări în ultimii ani. Dar sistemul a rezistat. Iar în acest moment suntem pe un trend bun. Pentru că, deși cu greu și cu întârzieri, s-a trecut la modernizarea conductelor.“, a declarat directorul general ELCEN.

Potrivit acestui, investițiile sunt obligatorii. „Pentru că altfel nu știu cum vom mai încălzi Bucureștiul în următorii 3-4 ani. Noi suntem deja într-o situație critică de 4-5 ani. Tot tragem de niște CET-uri din ani ’60, care sunt ineficiente. Au randamentul scăzut și sfârșitul se apropie. De aceea, în termenul cel mai scurt trebuie să facem aceste investiții.“, a precizat Claudiu Crețu.

Investiții în geotermal și hidrogen

Directorul ELCEN a mai sublinat că presiunea este mare, pentru că din 2030 UE nu va mai finanța investițiile în gaze. De aceea, 2024 și 2025 sunt foarte importanți pentru a avea în funcțiune capacități noi până în 2030.

„Ideea de a încălzi Bucureștiul cu energie verde astăzi nu este sustenabilă. Din ce să producem 1.000 de MW termici în prezent. (…) Ne uităm către integrarea resurselor regenerabile, mai exact a celor geotermale. Ne interesează foarte mult și partea de hidrogen. Pentru că noile capacități vor «hydrogen ready» care ne vor ajuta să obținem emisii scăzute.“, a mai declarat directorul ELCEN.