Infofinanciar > Info > Premieră în România. Primul orașul în care locuințele vor fi încălzite cu hidrogen verde
Info

Premieră în România. Primul orașul în care locuințele vor fi încălzite cu hidrogen verde

hidrogen verde, protv
sursa foto protv

România este în pas cu trendurile de la nivel european. Energia regenerabilă este un subiect extrem de discutat. În actuala realitate, în care presiunea este din ce în ce mai mare din punct de vedere al schimbărilor climatice. Fiind în discuție și problema costurilor mari ale facturilor.

Așadar, România face pași spre energia verde, mai puțin poluată și mai benefică pentru mediu sau buzunarele românilor. Un oraș important a luat inițiativa, devenind primul din țară care pune accent pe hidrogenul verde.

Premieră în România

Un oraș din România a luat startul din punct de vedere al energiei regenerabile. Este vorba de Oradea, care va permite locuitorilor să-și încălzească locuința prin intermediul tehnologiei cu hidrogen verde. Această inițiativă sustenabilă face parte dintr-un proiect al campaniei de termoficare a orașului.

Oradea devine primul oraș din țară ce va folosi tehnologia bazată pe hidrogen verde pentru încălzirea locuințelor. În acest sens, CET Oradea are în plan o investiție de 127 milioane de lei. Bani ce vor fi folosiți pentru realizarea unei instalații de producție de hidrogen verde. Această inițiativă reprezintă un proiect-pilot pentru țara noastră, având în vedere producția de mare capacitate.

Investiții importante

Prin bugetul investit, compania CET Oradea are în plan dotarea cu o instalație de producere a hidrogenului. Care ar urma să aibă o capacitate de de 10 MW. De asemenea, vor fi necesare și tehnologii de stocare a acestui gaz.  Hidrogenul, în amestec cu gazul metan, va duce la producerea unei cantități suficiente de energie termică. Astfel, fiind atins necesarul pentru încălzirea locuințelor din Oradea.

Instalația va fi formată dintr-un ansamblu electrolizator care va crea 2.000 de metri cubi de hidrogen pe oră. De asemenea, aceasta va avea și un ansamblu de stocare care va comprima gazul și în 20 de rezervoare. Sursa hidrogenului va fi râul Crișul Repede. 1.300 de litri de apă prelevată din râu vor fi consumați și tratați pentru a produce 1.000 de metri cubi de gaz.

Acest mod de producere a hidrogenului nu va contribui la poluare. Motivul din spate este faptul că „fabrica de hidrogen” va funcționa doar pe bază de apă. Care după tratarea prin procedura de electroliză nu va mai avea nevoie de tratamente. Astfel, va putea fi deversată în Criș.

Proces complet verde

CET Oradea va folosi energia solară captată prin intermediul panourilor fotovoltaice pentru realizarea hidrogenului. În acest proces, se va folosi inițial energia electrică produsă de oraș cu ajutorul propriilor panouri solare. Dacă aceasta va fi insuficientă, compania va achiziționa energie produsă de alții.

Această investiție va ajuta la reducerea numărului de certificate verzi. Pe care CET Oradea, ca furnizor de energie, trebuie să le achiziționeze. Așadar, compania își va reduce costurile de producție per gigacalorie, conform Adevărul .