Infofinanciar > Info > Cine sunt românii care vor primi două salarii în plus? Sumele se ridică și la 15.000 de lei
Info

Cine sunt românii care vor primi două salarii în plus? Sumele se ridică și la 15.000 de lei

salariul minim crește sursa foto economedia.ro
Foto: economedia.net

Vestea senzațională este legată, însă, de o singură breaslă, și este vorba despre bugetarii din Educația, așa după cum a anunțat ministrul de resort, Ligia Deca, odată cu prezentarea legilor educaţiei naţionale.

Deca subliniat că salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie, și că noua prevedere are susținere politică, deci o vom vedea repede în practică.

Ministrul a specificat că suma primită în plus la încetarea contractului de muncă poate ajunge și până la 15.000 de lei.

În funcție de ce se vor ridica acești bani

”În conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime şi grad didactic”, aflăm din proiectul noilor Legi ale educației.

”Norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de peste 15 ani, asta pentru a păstra atractivitatea profesiei și pentru a da timp acelor profesori cu experiență să se poată implica fie în management școlar, fie în activități de mentorat”, a mai spus Deca.

Important, profesorii ce ies la pensie vor primi o primă egală cu două salarii de bază.  Mai mult, cei care vor preda în mediul rural vor primi o primă de… cinci salarii minime brute.

Un calcul simplu ne spune că profesorii din mediul rural vor primi o primă ce poate ajunge la 15.000 de lei. Există și o condiție: cadrul didactic respectiv trebuie să rămână minimum cinci ani în acel loc de muncă. În rural, desigur.

”Se acordă o primă în cuantum de două salarii de bază cadrelor didactice, la data încetării de drept a contractului individual de muncă”, a precizat ministrul Educației, Ligia Deca.

Vor crește și bursele

O altă veste bună este aceea că vor crește și bursele elevilor:

  • bursele de merit vor creşte de la 200 de lei pe lună la 450 de lei pe lună
  • Bursele de performanţă, care devin burse de excelenţă olimpică, vor avea valoare pentru cei care au premii la olimpiade naţionale – 700 de lei pe lună, pentru cei care aduc medalii de la olimpiadele naţionale – 1.000 de lei pe lună
  • Elevii care câştigă medalii la sporturile olimpice organizate de federaţiile sportive naţionale vor beneficia de burse de merit

Alte modificări

  • Cele trei rute liceale – teoretic, vocaţional, tehnologic – vor conferi şanse egale de acces în învăţământul superior
  • şi bacalaureatul de adaptează cu profilul liceal
  • se va generaliza învăţământul tehnologic dual până în anul 2027. Asta înseamnă că orice program de învăţământ tehnologic se va realiza în strânsă cooperare cu un angajator
  • vor fi sprijinite suplimentar consorţiile de învăţământ dual din care fac parte autorităţile publice locale, angajatorii, liceele tehnologice şi pot face parte şi universităţile